Ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στη χώρα μας για τη δημιουργία ενός περιφερειακού hub από data centers, βρίσκεται πλέον η Microsoft.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr. η θυγατρική της πολυεθνικής που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τη διαχείριση του μεγάλου project, Microsoft Operations 4733 Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ, κατέθεσε στο Enterprise Greece τον φάκελο για την υπαγωγή του στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων».
Πλέον, με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί του επενδυτικού σχεδίου, βάσει της νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων (4864/2021), κηρύσσεται επί της ουσίας και η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.
Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή 23 του μήνα ενώ εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται και η συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις «στρατηγικές επενδύσεις».
Σε Κορωπί και Σπάτα τα 3 data centers
Σύμφωνα με τον φάκελο της επένδυσης τα τρία μεγάλα data centers που θα απαρτίζουν το «Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud)», θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που αγόρασε το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία στην Ανατολική Αττική.
Συγκεκριμένα το ένα, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνών το newmoney, θα κατασκευαστεί στο βιομηχανικό πάρκο των Σπάτων, στις εκτάσεις που αγόρασε η εταιρεία τον περασμένο Μάιο απ’ την Lamda Development έναντι 14 εκατ. ευρώ συνολικά. Το δεύτερο και το τρίτο θα κατασκευαστούν, όπως αναφέρεται ρητά, σε εκτάσεις εντός του Δήμου Κρωπίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney οι δύο εκτάσεις είναι κοντά η μία με την άλλη και βρίσκονται κοντά στο Μαρκόπουλο. Όπως αναφέρεται στην αίτηση ρητά, «τα τρία (3) Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης».
Σύμφωνα με την αίτηση της Microsoft «το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Δήμο Κρωπίας. Τα εν λόγω γήπεδα δεν χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους».
Η επένδυση και οι θέσεις εργασίας
Αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία επένδυση γύρω στα 400 – 500 εκατ. ευρώ, το ακριβές ποσό δεν αναφέρεται στο δημόσιο προφίλ της αίτησης παρά μόνο ότι «ο προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο ικανοποιεί τη προϋπόθεση του σχετικού νόμου, όπου προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75 εκατ. ευρώ, αλλά θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Υπογραμμίζει, επίσης πως «αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό (100) νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)».
Σημειωτέον πως για να χαρακτηριστεί μία επένδυση, «στρατηγική» σύμφωνα με το νέο νόμο (4864/2021) που κυρώθηκε προ ενάμιση μήνα απ’ τη Βουλή, πρέπει να υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ και να δημιουργεί τουλάχιστον 75 νέες Ε.Μ.Ε.
Ζητά τα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης
Η Microsoft Operations 4733 Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ, που είναι ο φορέας της επένδυσης 100% αιτείται να λάβει α) το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης που προβλέπει ο νέος επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, και β) το κίνητρο της Χωροθέτησης κατά τις διατάξεις νέου νόμου.
Επί της Αρχής πάντως, σύμφωνα με το Enterprise Greece, η συγκεκριμένη επένδυση «πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1α), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ».
Επίσης αναφέρεται πως «η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030” σύμφωνα, με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται».
Τέλος υπογραμμίζεται ότι «η επένδυση αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στην απασχόληση σε ορίζοντα δεκαετίας καθώς και στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου πέρασε απ’ τη Βουλή ο νέος νόμος που διέπει τις στρατηγικές επενδύσεις. Σε αυτόν προβλέφθηκε η ένταξη νέων οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως πχ αυτός της δημιουργίας και λειτουργίας Data Centers. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολόγιζε η πολυεθνική.
Η Microsoft Operations 4733 Hellas
Σε ό,τι αφορά τον φορέα υλοποίησης και λειτουργίας της επένδυσης, την Microsoft Operations 4733 Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ, είναι θυγατρική της ιρλανδικής θυγατρικής της Microsoft. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ έχουν πιστοποιημένα καταβληθεί σε δύο δόσεις.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η «μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου».
Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Πρόεδρος του ΔΣ έχει αναλάβει ο νομικός σύμβουλος της Microsoft Ben Orndoff.
Διαβάστε ακόμη
Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου: Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του γίγαντα των ακινήτων Deutsche Wohnen
Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν