search icon

Επενδύσεις

Μεσίτες για ακίνητα: «Ονειρο θερινής νυκτός» οι γρήγορες μεταβιβάσεις

Τα τρία μεγάλα αγκάθια για τις μεταβιβάσεις. Μόνη η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου για μεταβιβάσεις εξπρές - ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο- δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Για όνειρο θερινής νυκτός, υπό τις παρούσες συνθήκες όπου χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε πολλαπλά μέτωπα, από τους δήμους και τις εφορίες μέχρι τις Πολεοδομίες, κάνουν λόγο οι μεσίτες σε ό,τι έχει να κάνει με τις γρήγορες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του ακινήτου για μεταβιβάσεις εξπρές – ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο- δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει πανάκεια για τη σύντμηση του χρόνου μεταβιβάσεων, που διαχρονικά αποτελεί πληγή και αιτία ταλαιπωρίας και χρονοτριβής σε όλη την «αλυσίδα» της κτηματαγοράς, είτε από την πλευρά του ιδιοκτήτη είτε από την πλευρά του αγοραστή. Πρόκειται για μία χρόνια «ασθένεια» των ακινήτων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μεσίτες καθώς για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης απαιτείται διάστημα από 3 μήνες μέχρι και ένα χρόνο.

Τώρα, το πλάνο της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναφέρει ότι από την 1η Νοεμβρίου 2023 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αυτή την περίοδο λειτουργεί πιλοτικά, με στόχο η όλη διαδικασία να πραγματοποιείται σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας. «Η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική», αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «με το δεδομένο ότι κάθε ακίνητο είναι και μία ξεχωριστή περίπτωση». Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανισμοί είναι τόσοι πολλοί και που η διαδικασία των μεταβιβάσεων έχει φορτωθεί με αναρίθμητες βεβαιώσεις , πιστοποιητικά και αποδεικτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεμπερδευτεί πλέον ένα ακίνητο για να αλλάξει κάτοχο ιδιοκτήτη.

Ενδεικτικά για να υπάρξει μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις «οι οποίες προς ώρας αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός», όπως δηλώνουν από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών -Αττικής.

-H ταχύτερη έκδοση σε πάρα πολλούς Δήμους της Ελλάδας του πιστοποιητικού ΤΑΠ το οποίο είναι απαραίτητο για την μεταβίβαση των ακινήτων. Αυτή την στιγμή ο χρόνος για την έκδοση του ΤΑΠ διαφέρει ανά δήμο ανάλογα, με ορισμένους δήμους να εκδίδουν πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ σε μία ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 1,5-2 μήνες.

-Οι περισσότερες από τις πολεοδομίες της χώρας και ειδικότερα των αστικών κέντρων για να δώσουν φακέλους αδειών και σχεδίων ακινήτων σε μηχανικούς ή πολίτες έτσι ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη ηλεκτρονική ταυτότητα καθυστερούν 3 και 4 μήνες με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να παραμένει σε εκκρεμότητα. Το πρόβλημα, όπως είναι εύλογο, είναι πιο έντονο σε περιοχές με μεγαλύτερη συγκέντρωση, πέραν φυσικά και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην πορεία και μπορεί να έχουν να κάνουν με απώλειες αδειών και σχετικών εγγράφων- φαινόμενο αρκετά συχνό. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν μεσίτες «η μελλοντική ψηφιοποίηση των πολεοδομιών θα διαρκέσει χρόνια για να είναι δυνατή η ανάσυρση των εγγράφων ηλεκτρονικά».

-Ένα τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τα ακίνητα που σχετίζονται με διαδικασίες κόκκινων δάνειων: «Καθώς πολύ μεγάλο μέρος πλέον ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται σε διαδικασίας πώλησης είναι προσημειωμένη με δάνεια που διαχειρίζονται servicers και που έχουν εξαγοράσει funds η έκδοση μίας και μόνης βεβαίωση οφειλής ή ακόμα και η συνεννόηση μαζί τους είναι ανέφικτη ακόμα και μετά από μήνες», δηλώνουν οι μεσίτες.

Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι αργεί ακόμη η μέρα μέχρι τις μεταβιβάσεις εξπρές και σίγουρα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μετά την 1η Νοεμβρίου θα είναι εφικτές οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε 3-4 ημέρες. «Οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι», σχολιάζεται σχετικά. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου κι εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου θα μπορεί να αντλεί τα στοιχεία του ακινήτου, μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων, αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα ανά φορέα χωριστά για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων.

Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις. Σημειωτέον ότι για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου απαιτείται μεγάλος όγκος δικαιολογητικών, φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας – δωρεάς, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α., βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία -σχέδια οικοδομικής άδειας, πιστοποιητικό πληρότητας ταυτότητας κτιρίου- διηρημένης ιδιοκτησίας, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Διαβάστε ακόμη

Τεχνητή νοημοσύνη: Εταιρίες-κολοσσοί πληρώνουν έως και 900.000 δολάρια για να προσελκύσουν ταλέντα

ΟΑΚΑ: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για το σχέδιο της «Στάδιο 2020» (pics)

Αλί Σαμπανσί: Οι σπουδές στο Tufts και το Columbia, η αυτοκρατορία του πατέρα του, ο έρωτας και το ατύχημα στη Λέρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version