Στην πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών για άμεσες ξένες επενδύσεις σε υπηρεσίες πληροφορικής (ΙΤ) και λογισμικού (software) συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα με βάση τα τελευταία στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.
Η εταιρεία που εκπροσωπείται στη χώρα μας από την Cushman & Wakefield Proprius καταγράφει τις πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) που συγκεντρώνουν τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στους τομείς software και υπηρεσιών ΙΤ, τοποθετώντας την Αθήνα στο τοπ 5 των ταχύτερα αναπτυσσόμενων για την περίοδο 2018- 2021.
Το Πόρτο στην Πορτογαλία, το Λήντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουλούζη στη Γαλλία και η Σεβίλλη στην Ισπανία συμπληρώνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αναπτύσσονται με ρυθμούς πάνω από 3 φορές υψηλότερους σε σύγκριση με την περίοδο 2014- 2017. «Αυτές είναι πόλεις, πιο περιφερειακές σε σχέση με άλλους μεγάλους κόμβους της κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, που προσφέρουν ένα συνδυασμό ποιότητας ζωής, με πρόσβαση σε καλά πανεπιστήμια, ενώ και το κόστος ζωής είναι πιο προσιτό.
Όπως επισημαίνεται στην ανάlυση της C&W, εκτός από τους αναγνωρισμένους παγκόσμιους κόμβους τεχνολογίας στη Δυτική Ευρώπη, πλέον, οι μεγάλοι εργοδότες επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογικές τους δραστηριότητες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Αρκετές αγορές σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργήσει ισχυρές βάσεις με τη δημιουργία ταλέντων σε διάφορους τομείς προγραμματισμού και ανάλυσης. Αγορές όπως η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, η Πράγα και η Βαρσοβία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ελκυστικά χαρακτηριστικά για περαιτέρω επέκταση και νέες επενδύσεις.
«Συνδυαστικά αυτές οι τέσσερις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης προσφέρουν μια «δεξαμενή» ταλέντων 148.819 εργαζομένων στους τομείς του προγραμματισμού, των δικτύων πληροφορικής και των αναλυτών δεδομένων. Το κόστος προσέλκυσης ταλέντων είναι πολύ ανταγωνιστικό σε αυτές τις αγορές, με τους σταθμισμένους μέσους μισθούς που κυμαίνονται από 28 έως 45 χιλ. ευρώ. Εξίσου ανταγωνιστικά είναι και τα ενοίκια αλλά και το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων σε σύγκριση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Από το 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αυτές οι αγορές προσέλκυσαν 13 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου σε 616 συμφωνίες, κυρίως σε επιχειρήσεις ή λογισμικό υπηρεσιών B2B, fintech και ανάπτυξη εφαρμογών».
Επιπλέον, οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν αντίστοιχες επιδόσεις με παγκόσμιους κόμβους τεχνολογίας στη Δυτική Ευρώπη, με μεγάλο όγκο επενδύσεων και σχετικά χαμηλότερη ανάπτυξη από άλλες περιφερειακές πόλεις της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, η Πράγα και η Βαρσοβία συγκαταλέγονται στις 15 πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής την περίοδο 2017-22 (πηγή: FDiMarkets). Άλλες περιφερειακές αγορές στην Ευρώπη με μεγάλο όγκο επενδύσεων σε τεχνολογία περιλαμβάνουν τη Λισαβόνα, το Βίλνιους και τη Σόφια.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος και επισήμως στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
Yachting for rich and famous: Διεθνείς προσωπικότητες στις ελληνικές θάλασσες
Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης