search icon

Επενδύσεις

Μάχη για τα 2,5 δισ. σε έργα τεχνολογίας (πίνακες)

Πάνω από 2 δισ. ευρώ μόνο τα έργα του Δημοσίου μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι leaders του κλάδου, νέοι και παλιοί, συνεχίζουν να κάνουν κινήσεις, με ενίσχυση δυναμικού και εξαγορές, που θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση στην αγορά

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν το ορόσημο για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης. Η φετινή χρονιά όμως θα είναι αυτή που θα αποδειχθεί καταλυτική για το άλμα που επιχειρεί η ίδια η χώρα, αλλά και ο τεχνολογικός κλάδος. Με έργα του Δημοσίου φέτος που θα φτάσουν στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και έναν ιδιωτικό τομέα που ήδη την τελευταία διετία αυξάνει με εντυπωσιακό ρυθμό τις επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δείχνει να εξακολουθεί να συγκεντρώνει τεράστια δυναμική ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Deloitte σε έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) εκτιμά ότι ο κλάδος μπορεί να εισφέρει έως το 2024 προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας!

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας θα ανεβάσει την αξία του κλάδου ΤΠΕ στα 7,8 δισ. φέτος, έναντι 6,8 δισ. που προβλεπόταν σε αντίστοιχη μελέτη που εκπονήθηκε προ κορωνοϊού. Η αύξηση θα συνεχιστεί εκθετικά, με το 2023 να εκτιμάται ότι η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει στα 9,1 δισ. και το 2024 στα 10,1 δισ., αν το 80% των κονδυλίων -δηλαδή 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια)- έχει απορροφηθεί μέχρι τότε…

Ολα αυτά είναι νούμερα που στο παρελθόν θα ακούγονταν εξωπραγματικά, ιδιαίτερα κατά την περασμένη δεκαετία όπου ο κλάδος της πληροφορικής πέρασε από τη βάσανο της κρίσης, αναδιαρθρώθηκε και τελικά μετασχηματίστηκε αναγκαζόμενος να γίνει εξωστρεφής!

Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο οι leaders του κλάδου, νέοι και παλιοί, συνεχίζουν να κάνουν κινήσεις, με ενίσχυση δυναμικού και εξαγορές, που θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση στην αγορά, ενώ πλέον εισέρχονται στην ελληνική αγορά και διεθνείς παίκτες προκειμένου να εκμεταλλευτούν το mega trend του μετασχηματισμού.

Στους τελευταίους δεν περιλαμβάνονται μόνο οι γνωστές ηχηρές αφίξεις, όπως οι επενδύσεις των Microsoft, Amazon Web Services, Digital Realty κ.ο.κ. στο κομμάτι των υποδομών, αλλά και μια σειρά από system integrators, εταιρείες λύσεων και εφαρμογών και άλλες που επιδιώκουν να λάβουν μερίδιο από τα έργα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα έργα

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, εξάλλου, ο προγραμματισμός για φέτος περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των ψηφιακών έργων που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και πολλές δράσεις της «Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2025», με έμφαση στα δίκτυα 5G, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου.


Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, έως το τέλος της φετινής χρονιάς «θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί το 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026».

Μεταξύ των ψηφιακών έργων περιλαμβάνονται σημαντικοί διαγωνισμοί όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM), προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ, και η αναβάθμιση και επέκταση των συστημάτων πληροφορικής του τομέα Δικαιοσύνης (e-Justice), προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί εξάλλου ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για φέτος, καθώς είναι από τα ακανθώδη θέματα η λύση των οποίων είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Την Τρίτη, 11 του μήνα, ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Εθνικό Κτηματολόγιο ύψους 310 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων (περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες), με παράλληλη δημιουργία εφαρμογών και διαδικτυακής πύλης ώστε να γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού η ανεύρεση κάποιου τίτλου ή πράξης.

Προς υλοποίηση βαδίζει και η ενιαία ψηφιακή υποδομή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, ένα έργο ύψους 99 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου εξυπηρέτησης μέσω του οποίου ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο, ανεξαρτήτως του πληροφοριακού συστήματος του εκάστοτε φορέα (π.χ. Taxisnet, e-ΕΦΚΑ).

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των φακέλων οικοδομικών αδειών έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να προχωρήσει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση σχεδόν 48 εκατομμυρίων σελίδων από Πολεοδομίες που είτε δεν έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, είτε δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ψηφιοποίησης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 226,1 εκατ. ευρώ.

Στο στάδιο της υπογραφής αναμένεται να βρεθούν φέτος και τα έργα που προκηρύχθηκαν πρόσφατα από την Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως η δημιουργία Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ) για το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η δημιουργία ΟΠΣ Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών των μητροπολιτικών δικτύων που περιλαμβάνεται στα έργα του «Σύζευξις ΙΙ».

Μέσα στο α’ δίμηνο θα κλείσει επίσης και ο διαγωνισμός για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του Εθνικού Τυπογραφείου, προϋπολογισμού 1,18 εκατ. ευρώ, και επίσης για την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου για τη Γραφειοκρατία, προϋπολογισμού 1,47 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος νέας γενιάς (G-Cloud Next Gen) που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση περιλαμβάνει την εγκατάσταση της πλειονότητας των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και σε δεύτερη φάση θα αφορά την προσθήκη εναλλακτικού -δεύτερου- κέντρου δεδομένων για την κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων, δυνατότητα παροχής νέων πιο προηγμένων υπηρεσιών.

Μέσα στη χρονιά θα τρέξει επίσης και ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ μεταξύ των σημαντικών έργων θα είναι και η τηλεϊατρική. Στο πλαίσιο της τελευταίας αναμένεται σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τηλεσυμβουλευτική, ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει υγειονομικές ανάγκες σε ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές γωνιές της χώρας με 315 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής και 3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι για ευάλωτες ομάδες.

Συνολικά, πάνω από 50 έργα αναμένεται να προκηρύξει για φέτος η Κοινωνία της Πληροφορίας, με τη μεγαλύτερη πρόκληση, όπως έχει παραδεχτεί ο διευθύνων σύμβουλός της Σταύρος Ασθενίδης, την εντός του χρονοδιαγράμματος εκτέλεση των έργων. Κάτι που σημαίνει βέβαια άριστο σχεδιασμό τους, αφού οποιοδήποτε λάθος θα μεταφερθεί πολλαπλασιαστικά στην ωρίμανση και άρα στην εκτέλεσή τους.

Γι’ αυτό εξάλλου και στο γενικό κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στον κλάδο είναι εμφανής και ο προβληματισμός των παραγόντων της αγοράς εστιάζοντας κυρίως σε δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι να μην προχωρήσουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακυρώσεις, ειδικά αυτών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ρητές χρονικές δεσμεύσεις. Ο δεύτερος είναι να υπάρξουν δικαστικές διεκδικήσεις και προσφυγές που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς.

Για τον πρώτο κίνδυνο η ανησυχία των εκπροσώπων της αγοράς ήταν έκδηλη στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ο όγκος των έργων τεράστιος, ενώ υπάρχει παράλληλα και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης επαγγελματιών προγραμματιστών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ο.κ.

«Υπάρχουν έργα που δεν είναι επιχειρησιακά ώριμα, ενώ δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Unisystems Γιάννης Λουμάκης, ενώ κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου «σε αυτοδέσμευση, δεν θα κάνουμε τον γνωστό πόλεμο ενστάσεων και θα βοηθήσουμε ώστε να επιταχυνθούν τα έργα».

Τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει το ανθρώπινο δυναμικό στην επιτυχία του εγχειρήματος ψηφιοποίησης της χώρας τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrasoft International Αλέξανδρος Μάνος. «Βλέπω ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να προκηρυχθούν τα σημαντικά έργα και περιμένουμε με αγωνία την προκήρυξή τους το συντομότερο δυνατό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas Ιωάννης Μερτζάνης τόνισε ότι σήμερα οι εταιρείες πληροφορικής καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αφού πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα σε τρεις άξονες. Αφενός εστιάζουν στην υλοποίηση σύνθετων έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη. Αφετέρου προετοιμάζονται για τον καταιγισμό των νέων έργων που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, όμως, καλούνται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πεδίο της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της επόμενης μέρας.

Στην έλλειψη ταλέντου με βάση τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στάθηκε, μεταξύ άλλων, και ο διευθύνων σύμβουλος της Profile Βαγγέλης Αγγελίδης, προτείνοντας μια νέα σχέση του κλάδου με τα ελληνικά πανεπιστήμια που πρέπει να ξεπεράσουν δυσκολίες και να κατευθύνουν στην αγορά περισσότερους μηχανικούς πληροφορικής.

Διαβάστε ακόμη: 

Υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Lamda και Brook Lane για Πύργο στο Ελληνικό

Αποζημιώσεις – Κακοκαιρία «Ελπίς»: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Ποιος δισεκατομμυριούχος έχασε τη μισή περιουσία του

Exit mobile version