Το όνομα του Λαρς Ράσμουνσεν, διεθνή γκουρού της πληροφορικής, από τους συνιδρυτές στο πιο μακρινό παρελθόν της πλατφόρμας που μετεξελίχθηκε στους πλέον δημοφιλείς ψηφιακούς χάρτες όπως είναι οι Google maps, αλλά και επενδυτή σήμερα σε καινοτόμες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών, ακούγεται ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες ως ενδιαφερομένου για περαιτέρω επενδύσεις, αυτή τη φορά όμως σε ένα άλλο επενδυτικό πεδίο, όπως αυτό του ελληνικού τουρισμού.
Αφορμή στάθηκε ο θόρυβος που έχει προκύψει ήδη από το φθινόπωρο του 2023 και πιο έντονα το τελευταίο δίμηνο αναφορικά με το Φάρο στο Δρέπανο Αχαΐας. Πρόκειται για ένα ακίνητο, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, προστατευόμενο από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, με τους επιπλέον περιορισμούς που συνοδεύουν τα φαρικά κτίσματα.
Τώρα, επενδυτικά κεφάλαια συνδεόμενα με το Δανό προγραμματιστή λογισμικού, ο οποίος, προ 20ετίας, ήταν από τους συν-δημιουργούς της ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης/ πλοήγησης που αγοράστηκε το 2004 από την Google φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της περιοχής στα πέριξ του Φάρου με στόχο και τους ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους από απόσταση στο χώρο της τεχνολογίας. Η φημολογία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο ίδιος ο κ. Ράσμουνσεν, έχοντας ήδη προχωρήσει σε επιμέρους επενδύσεις σε καινοτόμες ελληνικές εταιρείες (και στην Πάτρα), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτως ή άλλως για την Ελλάδα όπου μένει πιο μόνιμα από το 2020, έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι η χώρα μας μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σκεπτικό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει στο προσεχές μέλλον μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών νομάδων, δημιουργώντας κι ένα «οικοσύστημα» σχετικών εμπειριών.
Σε σχέση με το Φάρο στο Δρέπανο Αχαΐας, πέρυσι το φθινόπωρο, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είχε απορρίψει, κατόπιν και αρνητικής εισήγησης της Υπηρεσίας Φάρων, σχετικό αίτημα επενδυτών, όπως είχε γίνει γνωστό τότε, για δημιουργία ξενώνα πολυτελείας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και όμορων ακινήτων. Σημειωτέον ότι η περιοχή προσφέρεται για το ολυμπιακό άθλημα της αετοσανίδας (kite surf) λόγω και των ιδιαίτερων ευνοϊκών ανέμων που πνέουν εκεί.
Το ζήτημα φούντωσε εκ νέου στο τέλος του περασμένου Μαΐου μετά την ψήφιση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 66 και τροποποίηση ως προς το σύστημα αναδοχής φάρων.
Σύμφωνα με αυτό, «φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αναλαμβάνουν χωρίς αμοιβή την υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα, ως εξής: α) με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει για τον παραπάνω σκοπό η Υπηρεσία Φάρων (Υ.Φ.), ή β) με αίτηση που υποβάλλεται στην Υ.Φ., με σκοπό την προαγωγή ολυμπιακών αθλημάτων, ιδίως μέσω της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων ή της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και λειτουργικών υπηρεσιών σε αθλητές, συλλόγους και αθλητικές ομοσπονδίες. Τα παραπάνω πρόσωπα ανακηρύσσονται Ανάδοχοι Φάρου με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) και αποκτούν δικαίωμα χρήσης του φάρου και επικοινωνιακής τους προβολής. Ο Ανάδοχος Φάρου έχει υποχρέωση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας του φάρου και συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την προστασία και τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Το Γ.Ε.Ν. επιβλέπει τις εργασίες».
Τώρα, η δημοτική Αρχή της Πάτρας να επιχειρεί να βάλει φρένο στο ενδεχόμενο παραχώρησης σε ιδιώτη, κάνοντας λόγο για σχετική μεθόδευση και προχωρώντας στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα, στηριζόμενο σε αυτό το σκεπτικό: Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας εξέδωσε ψήφισμα για απόδοση στον Δήμο Πατρέων του χώρου του Φάρου με σκοπό και τη δημιουργία ενός ελεύθερου παραθαλάσσιου πάρκου, που θα εξυπηρετεί και τις ναυταθλητικές δραστηριότητες, προσβάσιμου από όλους. Από την άλλη πλευρά πάντως, ακούγεται και η κριτική προς την αντίθετη κατεύθυνση, ότι δηλαδή στην περιοχή, που επιδιώκει ευρύτερα τα τελευταία χρόνια την τουριστική της τόνωση, μπορεί να συνυπάρξει κι ένα επενδυτικό πλάνο με κατεύθυνση την τουριστική αξιοποίηση και θα σέβεται παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αυτά ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Διαβάστε ακόμη
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται ποσό έως 2.500 ευρώ – Πότε σταματούν οι αιτήσεις
Η «μάχη» των πέντε για τη Φυλή – Το μεγάλο project και τα ορόσημα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ