search icon

Επενδύσεις

«Κέρδισε πόντους» στο Λονδίνο η ελληνική αγορά – Ο απόηχος του Greek Investment Conference (tweet + pic)

Game changer η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας - Αυξημένο ενδιαφέρον κεφαλαίων του Σίτυ για τις ελληνικές εταιρείες - Τράπεζες: Πλούσιος ο απολογισμός από το Λονδίνο – Τα 5 θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον 

«Θύμιζε παλιές καλές χρηματιστηριακές εποχές». Έτσι σχολίασε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ελληνικής εισηγμένης, ερωτηθείς για τον απολογισμό του Greek Investment Conference που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley με τη συμμετοχή 37 εισηγμένων εταιρειών.

Ο ίδιος και άλλοι παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το newmoney πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα, έκαναν λόγο για μια σε γενικές γραμμές επιτυχής διοργάνωση, καθώς εισέπραξαν το αυξημένο ενδιαφέρον κεφαλαίων του Σίτυ για τις ελληνικές εταιρείες, στον απόηχο ανάκτησης καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία και εν όψει του νέου χρησμού της Fitch σε λίγες ημέρες.

Όπως σημειώνουν, η προσέγγιση των ξένων επενδυτών άλλαξε πλήρως με την επιστροφή σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ως αποτέλεσμα, οι συναντήσεις και τα οne-to-one meetings ήταν αυξημένα αισθητά σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση, κυρίως για εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι εταιρείες του FTSE-S25 σταθερά κινήθηκαν με υψηλότατο αριθμό ραντεβού, με τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες να έχουν την πρωτοκαθεδρία, ενώ χαρακτηριστικά ο ομάδα του ΟΠΑΠ είχε συναντήσεις με 17 fund managers. . Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως στο event εμφανίστηκαν αρκετά επενδυτικά κεφάλαια που πέρυσι δεν είχαν συμμετάσχει, ενδεικτικό της διεύρυνσης του ενδιαφέροντος για ελληνικά assets. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μικρότερης κεφαλαιοποίησης εισηγμένες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιο slot για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές ή αναλυτές, ωστόσο έδωσαν το «παρών», έκαναν επαφές και εκτός συνεδρίου και έβαλαν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μεταξύ των ξένων funds που έδωσαν το «παρών» στο Greek Investment Conference περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Capital, Blackrock, Norges, Fidelity, Allianz/Pimco, Wellington, Fiera, GIC, RWC Pictet Asset Management, Sumitomo Mitsui Trust κ.ά.

«Μιλάει τη γλώσσα των αγορών»

Τον τόνο φρόντισε να δώσει από νωρίς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου «μίλησε στη γλώσσα των ξένων επενδυτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος της αγοράς που βρέθηκε στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός ενίσχυσε περαιτέρω το αφήγημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής.

Επισημαίνοντας της ισχυρή εντολή που έχει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα του στο London Conference Center στη Cabot Square του Canary Wharf και υπογράμμισε πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης, θέτοντας ως στόχο να διατηρηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Άλεξ Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ στην εκδήλωση του Λονδίνου ανέφερε πως «στις συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο, το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι, πέραν των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι πλέον και η πολιτική σταθερότητα».

Τα μηνύματα των τραπεζιτών

Εκτός από τα ενεργειακά πάνελ που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στα οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πέτρος Τζαννετάκης, Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κων. Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) Μαθιός Ρήγας (Energean) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), το ενδιαφέρον μονοπώλησαν και οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Με συντονίστρια την Nida Iqbal Siddiqi, Head of EEMEA Banks Equity Research της Morgan Stanley, οι κ.κ Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, και Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, τα κύρια σημεία της συζήτησης επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των επιτοκίων, της σταδιακής αποκλιμάκωσής τους και στο πως θα διαμορφωθεί η πολιτική χορηγήσεών τους, το μείζον ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης, των καταθέσεων και της συνολικής ρευστότητας των τραπεζών, της εξέλιξης των NPEs. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρ. Μεγάλου σημείωσε πως στο 9μηνο του 2023 οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ., αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση, ωστόσο προέβλεψε πως το 2024 θα ενισχυθεί η καθαρή πιστωτική επέκταση χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Υπενθυμίζεται πως στο Greek Investment Conference συμμετείχαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, ΑustriaCard Holdings, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ιντεάλ, Ιντρακατ, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Τρ. Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο, καθώς και η Peoplecert.

Διαβάστε ακόμη:  

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Τα απόνερα του Λονδίνου, ο Μητσοτάκης, τα μεγάλα έργα και οι κατασκευαστές, τα ζόρια στα κομματικά ταμεία και τα σπίτια στο Ελληνικό που μαζεύουν ζεστό χρήμα

Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που βρήκε «χρυσάφι» στα χάρτινα καλαμάκια – Έρχονται νέες επενδύσεις (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version