Στη μακρά επιχειρηματική πορεία της JTI στην Ελλάδα καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα από το 2018 με την εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη αναφέρθηκε ο κ. Victor Crespo, διευθύνων σύμβουλος της Japan Tobacco International για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, συμμετέχοντας στο πάνελ για τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Crespo υπενθύμισε την ισχυρή και συνεπή 40χρονη παρουσία της JTI στην Ελλάδα και τη διαρκή επενδυτική δράση της για να καταστεί η 2η εταιρεία στον κλάδο του καπνού και η κορυφαία εταιρεία στα συμβατικά-παραδοσιακά προϊόντα. Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ένταση της επενδυτικής δραστηριότητας μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ με την αξιοποίηση 30 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού εργοστασίου στην Ξάνθη και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της μονάδας.
Αναφορικά με τους παράγοντες που συνηγόρησαν θετικά στην απόφαση της εξαγοράς και της επένδυσης της JTI στη Βόρεια Ελλάδα, ο κος Crespo μίλησε για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως μια ευρωπαϊκή χώρα, με εργασιακό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών και μια σημαντική αγορά καπνού, επισημαίνοντας ότι η Ξάνθη αποτελεί μια περιοχή με παράδοση στην καπνοκαλλιέργεια με τα διάσημα καπνά της.
Ο κος Crespo, υπογράμμισε ως βασικούς παράγοντες για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, τη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, την επίλυση ζητημάτων της γραφειοκρατίας όπως και στον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έμμεση φορολογία που παραμένει υψηλή, «μια παράμετρος πολύ σημαντική για την JTI» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεδομένου ότι η εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο δημόσιο ταμείο με περίπου 2% στα συνολικά κρατικά έσοδα μέσω της είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ».