search icon

Επενδύσεις

Υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια και επιχειρηματικά mega deals 

Σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών επί τάπητος στις σημερινές επαφές Ελλήνων και Σαουδαράβων επιχειρηματιών - Προς δύο deals που θα αλλάξουν την αγορά Ενέργειας και Υγείας - Ως τέλος χρονιάς ξεκινούν οι εργασίες για το πρότζεκτ East Med Corridor - Tι περιλαμβάνει 

H ώρα των επιχειρηματικών deals είναι η σημερινή καθώς αναμένεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η αντιπροσωπεία των 30 σαουδαράβων επιχειρηματιών να επισφραγίσουν συμφωνίες στις οποίες φτάνουν έπειτα από αρκετούς μήνες βολιδοσκοπήσεων και διαπραγματεύσεων με τους  Έλληνες επιχειρηματίες.

Είχαν προηγηθεί δύο επίσημες επιχειρηματικές αποστολές, μία της Ελλάδας στο Ριάντ την περασμένη άνοιξη, και μία της Σαουδικής Αραβίας προ ενάμιση μήνα περίπου, που βοήθησαν στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων εταιρειών.

Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής/ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει, από την ελληνική πλευρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Παρόντες θα είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Πέραν των «τελειωμένων» συμφωνιών για τις οποίες αναμένεται να υπάρξουν υπογραφές σήμερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν άλλες δύο που «ψήνονται» και αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο όταν κλείσουν.

Η πρώτη αφορά τον Όμιλο Μυτιληναίου καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ajlan & Bros. Holding Group για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την κοινή ανάπτυξη πρότζεκτς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Σ. Αραβία στο χώρο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και του Υδρογόνου, και των κατασκευών.

Η δεύτερη αφορά την είσοδο στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας της Saudi Interhealth Company με ένα πακέτο επενδύσεων που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις τόσο με την Τρ. Πειραιώς για το “Ερρίκος Ντυνάν”, μετά και την πρόσφατη γνωστοποίηση περί απορρόφησης της Euromedica, όσο και με τις Eurobank / Do Value για το ημιτελές ογκολογικό θεραπευτήριο Ερασίνειο. 

Ως το τέλος της χρονιάς οι εργασίες για τον EMC

Εν τω μεταξύ χθες έπεσαν οι τελικές υπογραφές για το σχηματισμό της Κοινοπραξίας που θα “τρέξει” το πρότζεκτ East Med Corridor (EMC) για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου – και όχι μόνο – καλωδίου broadband για τη διακίνηση data από Σιγκαπούρη προς Γένοβα. Ένα πρότζεκτ που θα καταστήσει τη Σ. Αραβία περιφερειακό παίκτη στην παγκόσμια διακίνηση data και την Ελλάδα ανατολική πύλη της ΕΕ με δεδομένο πως θα είναι το πρώτο καλώδιο που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω της ανατολικής Μεσογείου. Εταίροι στην Κοινοπραξία είναι από την Ελλάδα η ΔΕΗ και η TTSA, από την Κύπρο η CYTA και από τη Σαουδική Αραβία η Saudi Telecom.

Το πρότζεκτ συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. δολ., αναμένεται να στηριχθεί σε δανεισμό σε ποσοστό περίπου 60%, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων που συμφωνήθηκε στη συγκρότηση της Κοινοπραξίας, που θα έχει έδρα την Κύπρο, θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ με τους Σαουδάραβες να κατέχουν το 51%

Ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη, το EMC θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει σε Ιταλία και Γαλλία. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το καλώδιο θα διέρχεται της Κρήτης, όπου θα γίνει ένας πρώτος σταθμός μέσω ενός Data Center και θα καταλήγει στην Ανατ. Αττική, όπου πλέον αναπτύσσονται τα μεγάλα Data Centers της Microsoft και της Lamda Hellix.

Νέο κεφάλαιο με διμερείς συμφωνίες

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του διαδόχου του Θρόνου της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, αποτελεί την έναρξη ενός νέου και ενδιαφέροντος κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό – διπλωματικό.

Ο ίδιος μάλιστα θέλοντας να υπογραμμίσει τις προθέσεις του για την ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων των δύο Κρατών εξηγούσε χθες κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως η Ελλάδα για τη Σ. Αραβία αποτελεί ‘πύλη’ και hub στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική που θα ξεκινήσει ο ίδιος στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την εξωστρέφεια της Σ. Αραβίας “Όραμα 2030”. 

«Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».

Τόνισε ακόμη ότι «μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».

Και όπως τόνισε: «Σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια».

Στη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Διακρατικές συμφωνίες

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ακολούθησαν οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές  στους εξής τομείς: σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτισμού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Διαβάστε ακόμη

Θάλεια Αγούδημου: Στο σφυρί μεζονέτα της στη Βουλιαγμένη (pics)

Τα καλτσούνια του MBS, οι… ματιές της CVC, η (άντε πάλι) αύξηση της Attica και το… μαντήλι του Σωκράτη 

Ενέργεια: Ευρώπη και Ελλάδα σε «καύσωνα» υψηλών τιμών (διάγραμμα)

 

 

Exit mobile version