search icon

Επενδύσεις

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σε ποιους τομείς ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα

Μετά τις εμβληματικές επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογίες, αναζητούνται κοινά πρότζεκτ σε υγεία, τουρισμό, καινοτομία και διαχείριση υδάτινων πόρων- Το ενδιαφέρον για τον Great Sea Interconnector και η πίστη στο Διάδρομο IMEC- Τι είπε ο νέος πρέσβης των ΗΑΕ Dr. Ali Obaid Al Dhaheri για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Το ισχυρό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις στην Ελλάδα επανέλαβε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν από τα ΗΑΕ Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ετήσια αύξηση 12% το 2023, ενώ οι εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 193% το 2023 σε σύγκριση ε το 2022. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών το 2023 αυξήθηκε κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το 2022.

«Η σχέση ΗΑΕ- Ελλάδας έχει αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών και χαρακτηρίζεται από συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός» τόνισε ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri. «Τους τελευταίους μήνες, τα δύο έθνη μας έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης.

Για παράδειγμα, η επιτυχής ολοκλήρωση αρκετών συζητήσεων σε επίπεδο ηγεσίας άνοιξε το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.»

Τι ψάχνουν οι επενδυτές από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα

Μέσα στο 2024, εκτός από τη μέγα- επένδυση της Masdar στην Τέρνα Ενεργειακή (ύψους 3,2 δις. ευρώ), η Mubadala Investment Company, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Άμπου Ντάμπι, υπέγραψε συμφωνία επενδυτικής σύμπραξης 200 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η Masdar προχώρησε και σε συμφωνία με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έργα «πράσινων νησιών» στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για νέα κοινά πρότζεκτ στον τομέα των ΑΠΕ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ενέργεια που ενδιαφέρει τους επενδυτές από τα ΗΑΕ. Όπως εξήγησε ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τους τομείς:

– της υγειονομικής περίθαλψης

– της φαρμακοβιομηχανίας

– της φιλοξενίας

– των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης

– της διαχείρισης υδάτινων πόρων και ασφάλειας νερού.

Στο τελευταίο, τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία αφαλάτωσης και εξερευνούν τις δυνατότητες εφαρμογής ανάλογων λύσεων στα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο τόσο της Στρατηγικής για την Ασφάλεια των Υδάτων 2036 των ΗΑΕ (UAE Water Security Strategy 2036), όσο και της παγκόσμιας Διάσκεψης για το Νερό του ΟΗΕ 2026 (2026 UN Water Conference) που θα φιλοξενηθεί στα ΗΑΕ, οι φορείς της χώρας αναζητούν συνέργειες για την παρουσίαση κοινών προτάσεων αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στον τουρισμό, οι δυνατότητες για μεγαλύτερο όγκο τουριστικών και επιχειρηματικών ταξιδιών από τα ΗΑΕ προς την Αθήνα είναι μεγάλες.

Τον Ιούνιο, η Air Arabia εγκαινίασε απευθείας πτήσεις μεταξύ της Σάρτζα (που είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και της Αθήνας, ενώ συνολικά, περίπου 50 πτήσεις συνδέουν τις δύο χώρες μέσω των εθνικών αερομεταφορέων των ΗΑΕ, (Emirates Airlines, Etihad Airways, Wizz Air Abu Dhabi, Fly Dubai και Air Arabia που εκτελούν πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Ελλάδα) και της Aegean Airlines.

Κάθε χρόνο χιλιάδες επιβάτες φτάνουν στην Αθήνα από τα ΗΑΕ, είτε για να μείνουν στην Ελλάδα, είτε για να συνεχίσουν προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Επίσης, τα ΗΑΕ αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τα ελληνικά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, καθώς στα Εμιράτα, όπου η ελληνική κοινότητα αριθμεί πάνω από 10.000 μέλη, η ελληνική κουζίνα γίνεται όλο και πιο γνωστή και λειτουργούν ήδη αρκετά ελληνικά εστιατόρια.

Τα μεγάλα έργα GSI και IMEC

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το καλώδιο του Great Sea Interconnector (GSI) είναι γνωστό, αφού η Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για να διερευνήσει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους μετόχους στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

«Ο GSI είναι πολύ σημαντικός για εμάς» δήλωσε ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri. «Αποτελεί σπουδαία καινοτομία να συνδεθούν οι δύο χώρες, αφού αυτό προσφέρει μία βιώσιμη λύση για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρέσβης των ΗΑΕ ξεκαθάρισε ότι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την χώρα του, καθώς «παρέχει σε όλα τα εμπλεκόμενα έθνη εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργιών» και σημείωσε ότι «η σταθερότητα είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.»

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη της κάψουλας του καφέ – Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην Ελλάδα

Το υπερόπλο που αποκτά η Ελλάδα – Πώς οι ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra θα «κλειδώνουν» Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο (pics + vid)

Από την BlackRock στο τιμόνι της Γερμανίας: Το πολιτικό comeback του επίδοξου Καγκελάριου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version