Οι επενδυτικές στρατηγικές των υπερπλουσίων διαφέρουν από το χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή.
«Αν και δεν υπάρχει επίσημο όριο, οι εκατομμυριούχοι ή τα άτομα με συνολική καθαρή αξία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα καλό σημείο αναφοράς για την είσοδο στο κλαμπ του 0,001%», δήλωσε ο Kevin Teng, διευθύνων σύμβουλος της WRISE Wealth Management Singapore, μιας επιχείρησης πλούτου για άτομα με εξαιρετικά υψηλή περιουσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων ανέρχεται σε περίπου 28.420 άτομα και είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένος στη Νέα Υόρκη, την Bay Area, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Πεκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της WRISE.
«Αυτές οι πόλεις διαθέτουν ισχυρές οικονομικές υποδομές, ζωντανά επιχειρηματικά οικοσυστήματα και προσοδοφόρες αγορές ακινήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς προορισμούς για τους υπερπλούσιους», δήλωσε ο Teng στο CNBC.
Και αυτή η δημογραφική ομάδα που «ενσαρκώνει τον ακραίο πλούτο» είναι επιλεκτική όταν πρόκειται να επενδύσει, δήλωσε ο Teng.
«Δεν επενδύουν σε πράγματα που γίνονται γρήγορα πλούσιοι, σε μη ρευστοποιήσιμα πράγματα σήμερα. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν ασχολούνται πραγματικά με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Salvatore Buscemi, διευθύνων σύμβουλος της Dandrew Partners, μιας ιδιωτικής εταιρείας οικογενειακών επενδύσεων.
«Στην πραγματικότητα δεν επενδύουν καν στα κρυπτονομίσματα, είτε το πιστεύετε είτε όχι», δήλωσε ο Buscemi στο CNBC μέσω του Zoom. «Αυτό που αναζητούν είναι να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον πλούτο τους».
1. Ακίνητη περιουσία
Ως αποτέλεσμα, τα χαρτοφυλάκια των εκατομμυριούχων συχνά διαθέτουν «πολύ ισχυρά, σταθερά κομμάτια ακινήτων», δήλωσε ο Buscemi. Αυτοί οι πλούσιοι ιδιώτες κλίνουν προς τα ακίνητα κατηγορίας Α «trophy asset», ή περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού βαθμού που συνήθως κατασκευάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο Michael Sonnenfeldt, ιδρυτής και πρόεδρος της Tiger 21 – ενός δικτύου επιχειρηματιών και επενδυτών με εξαιρετικά υψηλή περιουσία – δήλωσε στο CNBC ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων αυτών των ατόμων.
2. Τα οικογενειακά γραφεία ως επενδυτικά οχήματα
Τα άτομα τέτοιου πλούτου διαχειρίζονται συνήθως τα χρήματά τους από ενιαία οικογενειακά γραφεία, τα οποία διευθύνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς τους, των λογαριασμών του νοικοκυριού, των πιστωτικών καρτών, των άμεσων οικογενειακών εξόδων κ.λπ. δήλωσε ο Andrew Amoils, αναλυτής στην παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών για τον πλούτο New World Wealth.
«Αυτά τα οικογενειακά γραφεία έχουν συχνά βραχίονες ιδρυμάτων για φιλανθρωπικά ιδρύματα και βραχίονες επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης», δήλωσε ο Amoils.
Ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων στον κόσμο έχει τριπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας πέρυσι τα 4.500 παγκοσμίως, με εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.
3. Εναλλακτικές επενδύσεις;
Οι ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλή περιουσία διερευνούν επίσης την πιθανή αγορά μεριδίων σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, δήλωσε ο Buscemi της Dandrew.
«Αυτή είναι μια πολύ, πολύ απομονωμένη ομάδα για να μπει κανείς και απαιτεί πολλά περισσότερα από τα χρήματα», είπε.
Η αποκλειστικότητα είναι μια σημαντική έλξη, καθώς αυτά τα πλούσια άτομα θέλουν να συναναστρέφονται με άτομα παρόμοιας κατάστασης, εξήγησε ο Buscemi. Η κατοχή μεριδίου σε μια αθλητική ομάδα είναι ένας τρόπος για αυτά τα άτομα να νομιμοποιήσουν την ιδιότητά τους, είπε.
Διαβάστε ακόμη
ΕΨΑ: Το παρασκήνιο του διαζυγίου με την οικογένεια Σεπετά – Γιατί μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό
Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ «κουρεύονται» οι τραπεζικές προμήθειες
Πλειστηριασμοί: Το «σφυροκόπημα» από Στέγγο στην Ελαφόνησο και το «θρίλερ» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ