search icon

Επενδύσεις

Η πλατεία Ομονοίας αλλάζει: Τραπεζάκια για καφέ και νέες επενδύσεις

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του δήμου Αθηναίων για την οριοθέτηση χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Ομονοίας - «Δεν αλλάζει η έκταση αλλά η χωροθέτηση», δηλώνει ο δήμος Αθηναίων

«Προσπαθούμε να αποδώσουμε στο κοινό κάποιους χώρους πιο οργανωμένα ώστε να υπάρχει ζωή και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην περιοχή».

Αυτό δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Κορομάντζος σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού που αναρτήθηκε προ ημέρων στη Διαύγεια με την οποία εγκρίνεται η πρόταση του δήμου Αθηναίων για την «Οριοθέτηση χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Ομονοίας», υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών είναι για παράδειγμα ότι στο τμήμα της πλατείας ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισάτων να είναι ίσων διαστάσεων και να ισαπέχουν από την είσοδο του ΗΣΑΠ αφήνοντας λωρίδα διέλευσης πεζών γύρω από την είσοδο του υπόγειου σιδηροδρόμου και αντίστοιχα και στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) και Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ επί της πλατείας Ομονοίας, η προτεινόμενη περιοχή, κάτοψης «Τ» να τοποθετηθεί ομοιόθετα με αυτήν προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση από την είσοδο του ΗΣΑΠ. Τα σκίαστρα σε όλες τις περιοχές θα είναι κινητά και υπόλευκου χρώματος, χωρίς επιγραφές και διαφημίσεις, όπως και τα τυχόν διαχωριστικά να είναι κινητά και να μην υπερβαίνουν το 1,50 μέτρο, ενώ το ΥΠΠΟΑ ορίζει να μην τοποθετηθούν σταθερά, ξύλινα ή άλλου υλικού, υπόβαθρα (τύπου deck) στις περιοχές ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κορομάντζο «το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η Ομόνοια μία φυσιογνωμία και ελκυστικότητα -δεν αλλάζει η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα αλλά η χωροθέτησή τους για να είναι πιο λειτουργικά τα πράγματα. Ο δήμος αυτό που έκανε είναι να αλλάξει έναν παλιό σχεδιασμό όσον αφορά το χώρο που τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα».

Η παρέμβαση συνδέεται και με τη συνολική προσπάθεια για αναβάθμιση της περιοχής στα πέριξ της πλατείας, όπου ως γνωστόν, έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια κυρίως στον τομέα των ξενοδοχείων, αλλά και σε άλλους τομείς δραστηριότητας όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.τ.λ..

Σε αυτή τη συγκυρία έρχεται και η ανακατασκευή ενός από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της περιοχής, του ακινήτου του ΜΙΝΙΟΝ που έχει περάσει στην Dimand και αφορά ένα μικτό project 55 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει από γραφεία -περί τα 6.500 τ.μ.- αντίστοιχους χώρους καταστημάτων στους χαμηλότερους ορόφους, χώρους εστίασης αλλά και διαμερίσματα κυρίως του ενός ή δύο δωματίων, από 30 έως 40 στον αριθμό.

Οι χρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Το project από πλευράς της Dimand αποτυπώνει και το ζητούμενο ως προς το νέο «στίγμα» με επιστροφή ακόμη και των χρήσεων κατοικίας για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, για το οποίο, λόγω ακριβώς της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ξενοδοχείων με την προσθήκη συνεχώς και νέων μονάδων εκφράζεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία για μονοθεματική ανάπτυξη γύρω από τον τουρισμό. Επιπλέον φόβοι εκφράζονται και σε σχέση με το σχεδιασμό για το νέο κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο ΠΥΡΚΑΛ στο δήμο Δάφνης- Υμηττού που αναμένεται να απελευθερώσει κάποιες χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας με την απομάκρυνση 14.000 εργαζομένων από το δήμο Αθηναίων (σ.σ. όπως προβλέπεται για το νέο κυβερνητικό πάρκο εκεί θα στεγαστούν εννέα υπουργεία -Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών- και διάφοροι φορείς -ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε. που σήμερα στεγάζονται σε 20 ιδιόκτητα και 107 μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι και Χολαργό).

Το θέμα μάλιστα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα Δευτέρα 13/2 στο δημοτικό συμβούλιο όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη για τη «Διατύπωση απόψεων επί της απομάκρυνσης εγκαταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης και άλλων υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα από το δήμο Αθηναίων προς δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού», με εισηγητή τον αντιδήμαρχο κ. Β. Αξιώτη. Εν προκειμένω, η αντίθεση του δήμου εστιάζει ακριβώς στο ότι δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις (σ.σ. που είναι παραπάνω από δεδομένες) του εγχειρήματος στο κέντρο και τα αντισταθμιστικά για το δήμο Αθηναίων.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: «Ασφαλής χώρος» για νέα μέτρα στήριξης και έκτακτες ρυθμίσεις χρεών με 72 ή έως 120 δόσεις

Ο Μητσοτάκης και το «ναι» για τις 9 Απριλίου, η μάχη Macquire, CVC, KKR, το νέο σίριαλ της MIG και οι φήμες Λουξεμβούργου για την Brown 

Ώρα… αμοιβής για όσους «κάρφωσαν» πλαστές αποδείξεις

 

Exit mobile version