Mύκονος με ταβάνι πάνω από τα 21.000 ευρώ ανά τ.μ., Σαντορίνη πάνω από τις 17.000 ευρώ και ακολουθεί κατά πόδας η Πάρος με τιμές που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ανά τ.μ. Η αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας, είτε πρόκειται για υπερπολυτελή σπίτια, είτε ακόμη και για πιο τυπικές κατοικίες, δεν πτοείται από την πανδημία και βγαίνει μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ακόμη πιο κερδισμένη συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος από τους υποψήφιους αγοραστές.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι τιμές στους νησιωτικούς προορισμούς που παραμένουν και φέτος σε ανοδική τροχιά για πιο τυπικές κατασκευές, την ίδια στιγμή που οι τιμές ανά τ.μ. για αγορά πολυτελών κατοικιών στους τρεις πρώτους προορισμούς των Κυκλάδων αντιστοιχεί πλέον, για ουκ ολίγες περιπτώσεις, σε πενταψήφια νούμερα, πάνω από τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ., και στην περίπτωση της Μυκόνου, δε, πάνω από τις 20.000 ευρώ ανά τ.μ.
Το μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα των πολυτελών κατοικιών εισπράττει και το ίδιο το Enterprise Greece, το οποίο μάλιστα διαπιστώνει συνολικά, εν μέσω πανδημίας, σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό για το real estate στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιτελείς του οργανισμού, η Ελλάδα φαίνεται ότι ανεβαίνει στη λίστα των προορισμών για τα υψηλότερα εισοδήματα και υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική σε πιο παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και πλέον και η Πάρος, ωστόσο υπάρχει χώρος και για άλλες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη κ.α.
Και πράγματι, έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, η οποία μάλιστα προχώρησε πρόσφατα και στο άνοιγμα νέων γραφείων στην Αθήνα, δείχνει ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, ακριβώς με αφορμή την πανδημία, για αγορά ποιοτικής κατοικίας στη Μεσόγειο, από τη Μαρμπέγια της Ισπανίας έως την Κυανή Ακτή. Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα, η χώρα μας, με το ισχυρό brand του τουρισμού, μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την καλή διαχείριση της πανδημίας και στο κομμάτι της πολυτελούς κατοικίας.
Αντίστοιχα, άνοδο της ζήτησης μέσα στην πανδημία για πολυτελείς κατοικίες διαπιστώνει και η Sotheby’s, ενώ η Oxford Economics εκτιμά ότι η προοπτική μονιμοποίησης του μεικτού μοντέλου της εργασίας, με συνδυασμό φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως απασχόλησης, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, έχει ήδη δώσει νέα πνοή στην αγορά εξοχικής κατοικίας στην περιοχή της Μεσογείου, όπου δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τώρα ακόμη και παλιές κατοικίες προς ανακαίνιση.
Κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη είναι ότι λόγω της πανδημίας, των κρατικών πακέτων στήριξης, αλλά και των μειωμένων δαπανών λόγω lockdown και περιορισμών έχουν ενισχυθεί οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στον ευρωπαϊκό Νότο. Γεγονός το οποίο έχει συντελέσει και στην άνοδο της ζήτησης συνολικά για ακίνητα, ενώ ιδιαίτερα αυτοί που έχουν να διαθέσουν για δεύτερη κατοικία, επίσης λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, έχουν ανεβάσει τα ποιοτικά τους στάνταρ.
Εντός των τειχών, το ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα για τη δεύτερη κατοικία της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Geoaxis: Η τελευταία καταγράφει και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, άνοδο στις τιμές δεύτερης κατοικίας στις Κυκλάδες, εξετάζοντας τις πέντε πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήδη καθιερωμένων προορισμών, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, αλλά και της Κύθνου μαζί με την Τζια, οι οποίες ανεβαίνουν επίσης στη λίστα των ενδιαφερομένων λόγω της εγγύτητας στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ για τις κατοικίες ιδιαίτερων προδιαγραφών, ανάλογα με τη θέση, οι τιμές έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει.
Οπως αναφέρει η εταιρεία, η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι «καταλαμβάνει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες».
Τι λέει το Enterprise Greece
Από πλευράς του Enterprise Greece, τα στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν και στην τελευταία εκδήλωση του επαγγελματικού οργανισμού εκτιμητών ακινήτων και πραγματογνωμόνων RICS, εντάσσουν τον κλάδο του τουριστικού real estate σε αυτούς με μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αν ληφθεί υπόψη ότι προ πανδημίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ στον κλάδο. Το momentum δεν χάθηκε ούτε μέσα στην πανδημία παρά τη μεγάλη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως είναι εύλογο, με τον κλάδο ακινήτων γενικότερα να απορροφά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ποσοστό 28% επί του συνόλου.
«Η Ελλάδα φαίνεται ότι ανεβαίνει, ειδικά στη λίστα των προορισμών για τα υψηλότερα εισοδήματα, και υπάρχει τώρα ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, ενώ υπάρχει χώρος και για άλλες περιοχές σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ρόδο, όπως δείχνουν και τα νέα projects που έχουν ήδη δρομολογηθεί».
Μια τάση η οποία ξεκίνησε προ πανδημίας και ενισχύεται περαιτέρω είναι και αυτή για τις «επώνυμες» κατοικίες με την υπογραφή ισχυρών ξενοδοχειακών brands που μπορεί να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως επενδυτικό προϊόν για τον αγοραστή εξασφαλίζοντας συγκεκριμένες αποδόσεις σε βάθος χρόνου.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς το τελευταίο είναι οι branded κατοικίες στο «Costa Navarino», το εμβληματικό συγκρότημα της Μεσσηνίας που επενδύει συστηματικά ειδικά την τελευταία τριετία (πέραν του ξενοδοχειακού) και στο οικιστικό κομμάτι, φέρνοντας ήδη από το 2018 τα πρώτα πολυτελή branded διαμερίσματα του ξενοδοχειακού κολοσσού της Marriott στην Ελλάδα με το brand της Westin. Αντίστοιχα, ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι επώνυμες κατοικίες που διαθέτει στην Τζια η υπερπολυτελής One&Only, ενώ μόλις προ ημέρων έγινε γνωστό ότι και η 1 Hotels της SH Hotels & Resorts προχώρησε σε συμφωνία με τη Mirum του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ για το «1 Hotel & Homes Elounda Hills» στην Κρήτη, για ξενοδοχείο 5 αστέρων και 178 «επώνυμες» κατοικίες που θα χτιστούν σταδιακά.
Στις παραμέτρους που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά δεύτερης κατοικίας, το Enterprise Greece τονίζει ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες σε σχέση με τα φορολογικά κίνητρα, το πλαίσιο «Non Dom» για τα υψηλότερα εισοδήματα, την επέκταση του προγράμματος «Golden Visa» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές εκτός Ε.Ε., αλλά και την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
«Στο κομμάτι των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αλλάζει ήδη την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ στα νέα έργα υποδομών που έρχονται είναι το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων, με τις πρώτες πιλοτικές πτήσεις να γίνονται το φθινόπωρο, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και η προοπτική παραχώρησης των 23 αεροδρομίων. Τα τελευταία χρόνια η αγορά δεύτερης κατοικίας στη Μεσόγειο ήταν ένας πολύ δυναμικός κλάδος και τώρα, σε αυτή τη συγκυρία, με τον τουρισμό συνολικά στην Ευρώπη να περνά σταδιακά στην επόμενη μέρα, θα δούμε ισχυρή δυναμική».
Στις παραμέτρους που λειτουργούν θετικά για την ανάπτυξη δεύτερης κατοικίας, πέραν των πιο γνωστών όπως το φυσικό περιβάλλον, οι καλές καιρικές συνθήκες, η γαστρονομία, η δεύτερη θέση της χώρας διεθνώς ως προς τις γαλάζιες σημαίες, το Enterprise Greece προσθέτει ακόμη το ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα, την προτεραιοποίηση του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού, τη γρήγορη ψηφιακή μετάβαση της χώρας.
Οι τιμές στα νησιά
Σε σχέση με τις τιμές στις νησιωτικές περιοχές της χώρας οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι έχουν ανεβάσει φέτος ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες τους, όπως προκύπτει από τις αγγελίες που ανεβάζουν στο δίκτυο του Spitogatos, της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων που διαμορφώνει κάθε τρίμηνο τον σχετικό δείκτη τιμών με βάση χιλιάδες αγγελίες. Με βάση τον δείκτη του Spitogatos στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021, η ακριβότερη μέση τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες, στα 2.703 ευρώ ανά τ.μ., με άνοδο κατά 5,1%, έναντι του β’ τριμήνου του 2020, ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στη Σάμο με 879 ευρώ ανά τ.μ. και οριακή άνοδο στο 1%.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών στα νησιά της Ελλάδας έχουν σημειώσει άνοδο, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη Ζάκυνθο, με 8,2% και μέση τιμή φέτος στα 1.647 ευρώ ανά τ.μ. Μεικτή, προφανώς λόγω μεγαλύτερης προσφοράς, είναι η εικόνα στην Κρήτη, όπου στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου σημειώνεται πτώση (0,3% και 10% αντίστοιχα), ενώ στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου οι μέσες τιμές κινούνται ανοδικά στα 1.721 ευρώ (5,5%) ανά τ.μ. και 1.484 ευρώ (2,8%) αντίστοιχα. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η μεγάλη αύξηση στους οδικώς προσβάσιμους προορισμούς όπως η Εύβοια και η Λευκάδα, με άνοδο αντίστοιχα 8% και 7% σε σχέση με πέρυσι.
Στο κομμάτι της πολυτελούς κατοικίας το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Κυκλάδες: η εταιρεία συμβούλων Geoaxis εξέτασε τις τιμές σε πέντε νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κύθνος, Κέα) και τα ευρήματα έχουν ως εξής:
■ Στη Μύκονο η μέση τιμή μιας τυπικής κατοικίας είναι στα 2.375 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η ανώτατη τιμή για ένα σπίτι ιδιαίτερων προδιαγραφών (τοποθεσία, θέα, ανέσεις, ενεργειακά χαρακτηριστικά κ.ά.) αγγίζει τα 21.500 ευρώ. Αντίστοιχα το ταβάνι στη Σαντορίνη είναι στα 17.045 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση τιμή στα 1.849 ευρώ ανά τ.μ., στην Πάρο στα 12.500 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση τιμή για ένα πιο τυπικό σπίτι στα 1.935 ευρώ. Στην Κύθνο η ανώτατη τιμή είναι στα 4.583 ευρώ και η μέση τιμή στα 1.419, ενώ στην Τζια αντίστοιχα στα 8.929 ευρώ και 1.843 ευρώ.
■ Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που στο νησί έχει ήδη δρομολογηθεί και η επένδυση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, αρχικού προϋπολογισμού 46 εκατ., έως το 2023 (έχει ήδη αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης) με στόχο την υποδοχή περισσότερων διεθνών πτήσεων.
■ Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Ετσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,3 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,6 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 2,7 φορές.
Διαβάστε ακόμα:
Πλειστηριασμοί: Τι έγινε με τη Village Roadshow και τα «ιμάτια» της ΗΛΕΑΘ
Μαίρη Χατζάκου / ΜΕΒΓΑΛ: Η απόλυτη κυρίαρχη στο επιχειρηματικό «Game of Thrones» της 20ετίας
Come back με… δισ. για εταιρείες σε αθλητική ένδυση & υπόδηση – Τα «χρυσά» συμβόλαια με αθλητές