search icon

Επενδύσεις

Οι νέες business στη Σερβία και οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό (πίνακες)

Τη Δευτέρα η ελληνική αποστολή στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή περίπου 50 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων καθώς η Σερβία εισέρχεται σε έναν οικοδομικό «οργασμό» με ορίζοντα την EXPO 2027 αλλά και τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα

Με την προοπτική για νέες συνεργασίες και δουλειές στη Σερβία, που βρίσκεται σε έναν κατασκευαστικό «οργασμό» ενόψει και της διοργάνωσης της EXPO 2027 περίπου 50 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από περίπου 35 εταιρείες και τράπεζες αναμένεται να συνοδεύσουν την προσεχή Δευτέρα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και να συμμετάσχουν στο ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνουν οι δύο πλευρές που θα έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων και της ενέργειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή που έχει οργανώσει η οικονομική διπλωματία υπό τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, είναι ο Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος,  ο διευθύνων σύμβουλος της AVAX κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil κ. Γιώργος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο Πρόεδρος της Intracom Telecom κ. Ισάκ Αλόν, στελέχη της ΜΕΤΚΑ κ.α.

Συνολικά οι εταιρείες που θα έχουν παρουσία στο forum και θα έχουν μετά Β2Β συναντήσεις με αντίστοιχες εταιρείες της Σερβίας που αναζητούν συνεργασία είναι οι: Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Μυτιληναίος, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Όμιλος Κοπελούζου, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE. Από τον κλάδο real estate συμμετέχουν οι LAMDA DEVELOPMENT, DIMAND, REDS, GRIVALIA και οι τράπεζες ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και Optima. Την αποστολή θα πλαισιώνουν και εκπρόσωποι των εταιριών που έχουν παρουσία στη Σερβία και συγκεκριμένα Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξουν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς (στην κεντρ. φωτ. στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση τους). Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις από μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας των νέων projects ενώ θα ακολουθήσουν κατά μόνας συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών που έχουν κλειστεί μέσω του Enterprise Greece και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερβίας προκειμένου να αναζητηθούν πλαίσια συνεργασίας.

Σημειωτέον πως οι Σέρβοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς το συγκρότημα της EXPO 2027 εκτείνεται σε 167 εκτάρια και περιλαμβάνει την κατασκευή του Εθνικού Σταδίου, τον συνοδευτικό οικιστικό χώρο αλλά και εμπορικές και εκθεσιακές εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα η χώρα ετοιμάζεται να τρέξει μέσα στην τρέχουσα χρονιά 15 σημαντικούς διαγωνισμούς για έργα τα οποία μάλιστα θα συγχρηματοδοτηθούν απ’ την ΕΕ. Πρόκειται για έργα κατασκευής υδροηλεκτρικών εργοστασίων, μεγάλα έργα στους στους σιδηροδρόμους, γραμμές μεταφορές ρεύματος, έργα κατασκευής διαχείρισης απορριμάτων κοκ

Οικονομικές σχέσεις

Οι δύο χώρες αν και παραδοσιακά διατηρούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, εν τούτοις υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου, σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 ήταν 751,1 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ήταν 455,5 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές 295,6 εκατ. ευρώ. Γενικά πάντως το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με τη Σερβία είναι διαχρονικά πλεονασματικό.

Κατά το Α΄ εννεάμηνο του 2023, πάντως, καταγράφεται ελαφρά κάμψη της αξίας του διμερούς εμπορίου, ιδίως ως προς τις ελληνικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα απ’ τον Ιανουάριο ως και το Σεπτέμβριο του 2023 ο όγκος του εμπορίου ήταν 540 εκατ. ευρώ (-5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), οι εξαγωγές 310,7 εκατ. ευρώ (-10 εκατ. ευρώ) ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2%, φθάνοντας τα 229,3 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 81,4 εκατ. ευρώ έναντι 120,6 εκατ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Κυριότερα προϊόντα

Διαχρονικά, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων & τροφίμων αντιστοιχεί στο 50% περίπου του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας. Εξάγουμε κυρίως είδη αλουμινίου, πλαστικά είδη, γεωργικά προϊόντα & τρόφιμα, ελαφρά ορυκτέλαια και μηχανολογικό εξοπλισμό. Αντίστοιχα εισάγουμε χάρτινες συσκευασίες, θραύσματα σιδήρου ή χάλυβα, διάφορα πλαστικά, ζωοτροφές κοκ

Διαχρονικά πλεονασματικό είναι και το διμερές ισοζύγιο υπηρεσιών. Οι εισπράξεις της χώρας μας στον τομέα των υπηρεσιών, αυτές συνίστανται από εισροές προερχόμενες από τον τουρισμό (κυρίως), τις λοιπές υπηρεσίες και τις μεταφορές. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η κατακόρυφη πτώση της αξίας εισροών από τον εισερχόμενο σερβικό τουρισμό, που καταγράφηκε κατά το έτος 2020 λόγω της πανδημίας, έδωσε το 2021 τη θέση της σε θεαματική αύξηση, χωρίς όμως να έχει επανέλθει ακόμη στα υψηλά επίπεδα του 2019. Κατά το 2022, η διμερής ροή υπηρεσιών επανήλθε πλέον σχεδόν στα επίπεδα του 2018, καθώς οι εισπράξεις ανήλθαν σε 339 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές σε 62 εκατ. ευρώ. Στα 269 εκατ. ευρώ ήταν η εισροή συναλλάγματος απ’ τους Σέρβους τουρίστες που το 2022 είχαν φθάσει τους 728.500.

Οι ελληνικές επενδύσεις

Περί τις 250 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν απόθεμα Αμεσων Ξένων Επενδύσεων 634 εκατ. ευρώ στη Σερβία και απασχολούν 25.000 εργαζομένους. Κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησής τους είναι ο κατασκευαστικός, η βιομηχανία τροφίμων & ποτών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες & τεχνολογίες πληροφορικής (ICT), οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες και η παροχή συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών. Επισημαίνεται η μικρή γεωγραφική διασπορά των ελληνικών επενδύσεων, καθώς οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου. Μεταξύ των κυριότερων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία περιλαμβάνονται οι: ΕΛ.ΠΕ., Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Βερόπουλος, Lamda Development, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, Λάμψα Α.Ε., Mamidoil-Jetoil, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, ICAP, (πρώην) Chipita.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και στο χώρο της ενέργειας, ιδίως καθώς ο σχεδιαζόμενος νέος αγωγός φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων εξετάζεται να επεκταθεί, σε δεύτερη φάση, προς τη Σερβία. Επίσης υπενθυμίζεται ότι προ μηνών η ΔΕΠΑ είχε συνυπογράψει με την SRBIJAGAS, Μνημόνιο με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας τους και την επίτευξη της ασφάλειας εφοδιασμού των δύο χωρών με φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανοίγει ο «χορός» των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων – Τα ισχυρά χαρτιά και οι μέτοχοι

Με Περιστέρη, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και μεγάλες πολυεθνικές η short list για την αποθήκευση

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Τα ψιλά γράμματα για τα ασφαλισμένα σπίτια, τα εμπόδια και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version