search icon

Επενδύσεις

Οι mega αναπλάσεις που χτίζουν τον νέο Πειραιά (pics)

Τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αναμορφώνονται και δημιουργούν το νέο πρόσωπο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας

Piraeus Gate

Kαι ενώ ο Πύργος Πειραιά (κεντρική φωτο κειμένου) αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σύνθετα projects ανάπλασης που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρονιά έπειτα από αναμονή 50ετίας, τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι προσφέρουν τώρα πεδίον δόξης λαμπρόν για νέα έργα που χτίζουν το νέο πρόσωπο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η Dimand, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο του Πύργου, ήταν και η πρώτη που επένδυσε, από το 2016, στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις, σε ένα άλλο project τότε, όταν απέκτησε τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στο λιμάνι και έδωσε ζωή σε ένα ανενεργό τμήμα της πόλης: μέσα σε μία πενταετία και ολοκληρώνοντας το 2020 δημιούργησε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου το «Piraeus Port Plaza», όπου σήμερα εργάζονται περίπου 7.500 εργαζόμενοι. Τώρα, υπάρχει στα σκαριά ένα ακόμη μεγάλο project ανάπλασης που περιλαμβάνει επίσης πρώην βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Το νέο project

Ο λόγος για το καινούριο μεγάλο έργο στην είσοδο της πόλης του Πειραιά, εκεί όπου συναντώνται η Γρηγορίου Λαμπράκη με την Ομηρίδου Σκυλίτση, από μια νέα εταιρεία ανάπτυξης, την DKG Development, με αξία που μπορεί να φτάσει, κατά πληροφορίες, ακόμη και στα 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία με παρουσία από το 2019 στην αγορά και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή που περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, βιοτεχνικά κτίρια και κενά κτίρια γραφείων, το «Piraeus Gate», «μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάπλασης 81.055 τ.μ. νέου, βιώσιμου, φιλικού προς το περιβάλλον, οικοδομήσιμου χώρου που θα εισάγει πράσινα γραφεία, πύργους φιλοξενίας, συγκροτήματα φοιτητικών κατοικιών, κτίρια κατοικιών και στοιχεία ψυχαγωγίας, όπως ένα food mall», λένε οι επιτελείς της.

Η πρόταση ανάπλασης το παλιό, κενό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη

Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και το παλιό, κενό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, το οποίο μάλιστα είχε προταθεί πρόσφατα και για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά στον σχετικό διαγωνισμό, όπου τελικά επικράτησε πέρυσι -με τη δική της πρόταση- η Dimand. Για το πρώην ακίνητο της ιστορικής καπνοβιομηχανίας που αγοράστηκε πριν από χρόνια και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της επενδυτικής Gnosis Investment (ισραηλινών κυρίως αλλά και λοιπών εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων) υπάρχει και έτερη πρόταση ανάπλασης για ένα μεικτό project κατοικίας, εμπορικών χώρων και φιλοξενίας, με την ιδιοκτήτρια πάντως να διάκειται θετικά και στο ενδεχόμενο πώλησής του.

Τα εγκαίνια στον Πύργο

Τα μεγάλα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν την αιχμή της μεγάλης επιστροφής του Πειραιά. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο στο λιμάνι που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όμως χρειάστηκε μια… 50ετία για να ολοκληρωθεί.

Το κτίριο-τοπόσημο με τους 22 ορόφους και τα 34.600 τ.μ. που ανήκει στον δήμο και συνδέεται τις τελευταίες δεκαετίες όσο κανένα άλλο με το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας έχει ολοκληρωθεί και υποδέχεται τώρα σταδιακά το σύνολο των μισθωτών του. Στο ισόγειο, το κατάστημα του βρετανικού κολοσσού ένδυσης JD Sports έχει κάνει ήδη ντεμπούτο από τον Δεκέμβριο. Πολύ πρόσφατα, μέσα στον μήνα, έγιναν τα εγκαίνια για το μεγαλύτερο κατάστημα Zara της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (συστεγάζει και Zara Home), επιφάνειας 5.000 τ.μ. σε τρεις ορόφους και επιπλέον 1.000 τ.μ. αποθήκες, το οποίο μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, είχε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ρεκόρ πωλήσεων διεθνώς, με τις υψηλότερες επιδόσεις απ’ όλα τα καταστήματα του ομίλου.

Oι μεγάλοι μισθωτές των γραφειακών χώρων (βλ. Dialectica, V Group) ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται σταδιακά στον πρώτο πράσινο και ψηφιακό Πύργο του λιμανιού, αξίας πλέον στα 130,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα φιλοξενεί 2.000 εργαζομένους. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά, με την κοινοπραξία να χρηματοδοτεί και τη μελέτη της νέας εναέριας πεζογέφυρας τύπου promenade που θα συνδέει μελλοντικά την πλατεία Καραϊσκάκη με το λιμάνι, το λιμάνι με τον Πύργο και τον Πύργο με την πλατεία Ωρολογίου.

Η Dimand, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη εδώ και πάνω από μια οκταετία έντονη παρουσία στο λιμάνι, έχοντας ξεκινήσει με τον επανασχεδιασμό των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και την ανάπτυξη του «Piraeus Port Plaza» -όπου τώρα προωθείται η επόμενη φάση με έμφαση στις οικιστικές αναπτύξεις σε δύο γειτονικά ακίνητα-, αλλά και με τη δρομολογημένη ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Αγιο Διονύσιο, το οποίο θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο της χώρας.

Τέλη του 2024 η κατασκευή του «Piraeus Gate»

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα νέο έργο που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη μετάβαση του Πειραιά στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του αξιοποιώντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά.
«Το έργο “Piraeus Gate” από την DKG Development και το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects εκτείνεται σε μια έκταση που περιλαμβάνει αρκετά οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή που συναντώνται η Γρηγορίου Λαμπράκη και η Ομηρίδου Σκυλίτση, με σκοπό να δημιουργηθεί μια πρότυπη γειτονιά βιωσιμότητας, επιχειρηματικότητας, συμπερίληψης και πολιτισμού», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Ανδρόνικος Τσαρτσίδης, επικεφαλής Επενδύσεων της εταιρείας. «Καθώς δραστηριοποιούμασταν ήδη στον Πειραιά, το “Piraeus Gate” ήρθε σχεδόν ως φυσική προέκταση των μέχρι σήμερα αναπτύξεών μας. Η συνολική ανάπτυξη στα μέχρι σήμερα εξαγορασμένα ακίνητα, καθώς το έργο έχει δυνατότητα επέκτασης, ξεπερνά τα 80.000 τ.μ. συνολικής δομημένης επιφάνειας, από τα οποία το 50% είναι οικιστικό, με έμφαση στα μικρού μεγέθους εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, το 15% εμπορικά, το 8% γραφειακοί χώροι και το 5% ξενοδοχεία. Προφανώς έχουν προβλεφθεί υπόγεια πάρκινγκ και βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης».

Στα ακίνητα που έχουν ήδη αγοραστεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται παλιά βιοτεχνικά/βιομηχανικά κτίρια και κλωστήρια, άδειοι χώροι γραφείων, εγκαταλελειμμένα κτίρια και οικόπεδα, «επομένως μιλάμε τόσο για επανατοποθέτηση ακινήτων όσο και για νέες κατασκευές. Tο έργο περιλαμβάνει ένα μείγμα αναπτύξεων που θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα προσθέτουν αξία σε όλα τα ακίνητα που περιλαμβάνονται, αλλά και θα παρέχουν αξία στους κατοίκους της περιοχής καθώς και στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα».

Piraeus Gate

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η εταιρεία κινείται σε πολλαπλά μέτωπα, προχωρώντας, κατ’ αρχάς, με τις οικοδομικές άδειες ώστε να ξεκινήσει προς το τέλος του 2024 η πρώτη φάση της επένδυσης για την ανάπτυξη των ακινήτων επί της Γρηγορίου Λαμπράκη.
Επιπλέον, γίνονται οι μισθωτικές συμφωνίες για τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, τους γραφειακούς χώρους και το ξενοδοχειακό κομμάτι το οποίο θα λειτουργήσει κάτω από γνωστό ξενοδοχειακό brand, ενώ παράλληλα τρέχει και το αδειοδοτικό κομμάτι για τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τις αλλαγές χρήσεων χρήσης. «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή στην πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τα έργα επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί μια διετία, έως το τέλος του 2026», αναφέρει ο κ. Τσαρτσίδης.

Σημειωτέον ότι η DKG, με παρουσία πέντε ετών στην αγορά και πολυετή πείρα των μετόχων της στον χώρο του real estate ήδη από το 2008, έχει αυτή τη στιγμή ένα χαρτοφυλάκιο με περίπου 38 έργα εν εξελίξει αλλά και ολοκληρωμένα με 110.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας, κάποια από τα οποία έχουν πουληθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και άρα προχωρεί σε πωλήσεις ακινήτων. Η διοικητική – μετοχική ομάδα αποτελείται από τον κ. Πετρίδη, με πείρα από το 2008 στον τομέα των ακινήτων εντός και εκτός Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Ανδριανίδη, τον κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο και τον κ. Τσαρτσίδη. Η εταιρεία κινείται με δύο βασικές στρατηγικές επιλογές, η μία χωροταξική και η άλλη ως προς το είδος των επιλεγόμενων ακινήτων για ανάπτυξη. Πρώτη βασική επιλογή είναι η δραστηριοποίηση προς τη νότια πλευρά της Αθήνας μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και δεύτερη η έμφαση στο κομμάτι της κατοικίας, και ειδικότερα τα μικρότερα σπίτια/εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με τον χαρακτηρισμό «micro resin».

Στον Πειραιά η DKG Development θα επιδιώξει να μεταμορφώσει «ένα υποβαθμισμένο βιομηχανικό τοπίο σε έναν δυναμικό και πολυλειτουργικό αστικό ιστό, με σύγχρονες αρχιτεκτονικές λύσεις, σεβασμό στην ιστορικότητα και την ταυτότητα της περιοχής», επισημαίνει η κυρία Αγγέλα Μιχαλοπούλου, επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας.

«Με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ευρύτερης κοινότητας, η DKG Development ξεκινά αυτό το φιλόδοξο ταξίδι με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου κόμβου μεικτής χρήσης. Αυτή η πύλη εισόδου, η πύλη του Πειραιά, θα παρέχει πρόσβαση στο λιμάνι μέσω επανακαθορισμένων και αρχιτεκτονικά αναγεννημένων ζωνών στην είσοδο της πόλης. Μέσα από αυτό το έργο η περιοχή υφίσταται ανάπλαση σε δύο επίπεδα, με υψομετρική διαφορά 10 μέτρων. Ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ των γειτονιών, δημιουργούμε δημόσια περάσματα εντός των κτιριακών δομών.
Επιπλέον, πρώην αδιέξοδοι δρόμοι επεκτείνονται διευκολύνοντας την ομαλή κίνηση σε όλη την περιοχή. Τα ίδια τα κτίρια χρησιμεύουν ως ενσωμάτωση αστικών επιπέδων. Στο ανώτερο επίπεδο, δίπλα στην κεντρική οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, βρίσκονται οι κεντρικές είσοδοι των κτιρίων. Αντίθετα, στο χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, παράλληλες είσοδοι παρέχουν πρόσβαση στα ισόγεια και τα υπόγεια που στεγάζουν τους βοηθητικούς χώρους», δηλώνει η κυρία Μιχαλοπούλου.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΛΣΤΑΤ: «Πατάει καλά» ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% εφέτος

Θεοδώρα Γκλύξμπουργκ: Από την «Τόλμη και Γοητεία» στα σκαλιά της εκκλησίας (pics + vid)

Κυριάκος Ανδρέου (PwC): «Δημιουργούμε το τοπίο εργασίας του μέλλοντος μαζί με τους ανθρώπους μας»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version