Ένα κτίριο με βαριά ιστορία 150 ετών που ετοιμάζεται να αποκτήσει νέα ζωή μετά από επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το ιστορικό νεοκλάσικο της Οικίας Καλαμάρη ή Ξενοδοχείο Παρθενών, το οποίο είχε επιλέξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος να αποτελέσει το εκλογικό κέντρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων γράφοντας τελικά τη δική του ιστορία στο λιμάνι του Πειραιά.
Η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα εσχάτως μετά και το διπλό deal με τη Lamda Devlopment σε Ελληνικό και Θεσσαλονίκη προχώρησε στην αγορά μεγάλου μέρους του κτιρίου, 2.000 τ.μ. σε τρείς ορόφους με σκοπό να προχωρήσει στην πλήρη ανακατασκευή του σε μία επένδυση που διαμορφωθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ. Το τελικό πλάνο αξιοποίησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε για τη δημιουργία εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων είτε ακόμη και για γραφεία.
Το ακίνητο έχει περάσει από χίλια κύματα τόσο στο μακρινό παρελθόν όσο και τις τελευταίες δεκαετίες μετά την απόκτησή του από τον όμιλο Χαραγκιώνη και την πώλησή του τη δεκαετία του ’90 σε κοντά 25 μικροϊδιοκτήτες ιδιώτες. Ακριβώς η πολυϊδιοκτησία ήταν και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες το ακίνητο είχε σχεδόν… εγκαταλειφθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα η Οrilina έχει συγκεντρώσει πολλές από τις ιδιοκτησίες.
Το νεοκλασικό, μπροστά από τον σταθμό του τράμ, βρίσκεται σε κομβικό σημείο στον Πειραιά στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς, Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού απέναντι από το Ναό της Αγίας Τριάδας, το Μέγαρο του ΝΑΤ και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας: Είναι σε άμεση γειτνίαση με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, μόλις 150 μέτρα από την Ακτή Μιαούλη και τη διασταύρωση της λ. Βασ. Γεωργίου και 100 μέτρα από τον Πύργο Πειραιά, ο οποίος, ως γνωστόν ανακατασκευάζεται πλήρως από το κοινοπρακτικό σχήμα των Dimand- EBRD- Prodea Investments ΑΕΕΑΠ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Η ιστορία
Είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία για την ιστορία του ακινήτου όπως την έχει περιγράψει το pireorama και ο Στέφανος Μίλεσης: «Την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα, ένα μεγάλο διώροφο σπίτι οικοδομήθηκε, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ανάμεσα από τις σημερινές οδούς Μακράς Στοάς, Εθνικής Αντιστάσεως (Μιαούλη τότε) και Τσαμαδού. Το αρχοντόσπιτο αυτό ήταν γνωστό στην εποχή του ως “μεγάλη οικία Καλαμάρη”, καθώς ανήκε στον εύπορο μεγαλέμπορα Νικόλαο Καλαμάρη. Το 1901 ο ιδιοκτήτης πεθαίνει και αμέσως μετά το θάνατό του το σπίτι πωλείται, ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε ξενοδοχείο με την επωνυμία “Παρθενών”.
Ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είναι οι Α. Στεφανίδης, Ι. Κονιάρης και Σ. Μαρούτσης οι οποίοι αναγγέλλουν εξ αρχής ότι το 50 δωματίων ξενοδοχείο τους, διατίθεται αποκλειστικά για τη διαμονή επιβατών της ακτοπλοΐας. Όσα ξενοδοχεία την εποχή εκείνη, βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, προορίζονταν για τη διανυκτέρευση ή διημέρευση επιβατών της ακτοπλοΐας. Τα περισσότερα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι μονόκλινα και το σύνθημα του ξενοδοχείου είναι “κάθε επιβάτης στο δικό του δωμάτιο“.
Ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξη λειτουργίας του, οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι το ξενοδοχείο δεν πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Η διεύθυνση ανατέθηκε στους Εμμανουήλ Μαρσέλλο και Ιωάννη Δεσάρτη, οι οποίοι ήδη λειτουργούσαν από το 1894 το Μέγα Ξενοδοχείο Αθηνών (Grand Hotel) στην Πλατεία Συντάγματος και είχαν σημειώσει αξιόλογη πορεία στο χώρο των ξενοδοχείων.
Το “Παρθενών” με τη νέα διεύθυνση, διακόπτει τη λειτουργία του και τίθεται ξανά σε ανακαίνιση από την οποία μειώνει τον αριθμό των δωματίων του σε 40. Στις 15 Νοεμβρίου του 1904 ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του.
Αμέσως το Μέγα Ξενοδοχείο Ύπνου ο “Παρθενών” ξεχωρίζει καθώς το λιμάνι του Πειραιά στερείτο γενικώς αξιόλογων ξενοδοχείων».
Το ξενοδοχείο αυτό ωστόσο έμεινε γνωστό στην πειραϊκή πολιτική ιστορία, καθώς επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο να είναι το εκλογικό κέντρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων τόσο στις βουλευτικές όσο και στις δημοτικές εκλογές.
Το ξενοδοχείο “Παρθενών” το 1913 είναι ένα από τα 34 ξενοδοχεία ύπνου που λειτουργούσαν εκείνη τη χρονιά στον Πειραιά, όλα γύρω από εμπορικό λιμάνι. Το 1875 τα ξενοδοχεία του Πειραιά ήταν μόλις πέντε. Η αύξηση του αριθμού τους αντικατοπτρίζει πολλούς παράγοντες, όπως την αύξηση του πληθυσμού της πόλης, την ανάπτυξη του λιμανιού, την αύξηση του επιβατηγού στόλου κ.α.
Ωστόσο το “Παρθενών” διακρίνεται ως επωνυμία ανάμεσα στα 34 ξενοδοχεία του Πειραιά, χάρη στην επιλογή του Ελ. Βενιζέλου.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Πειραιά του κόμματος των Φιλελευθέρων χρησιμοποιούσαν τους εξώστες του ξενοδοχείου για τις προεκλογικές τους ομιλίες, όσο και τους ισόγειους χώρους του, ως εκλογικά τους κέντρα, όπως ο Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος και αμέσως μετά ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Το ξενοδοχείο ύστερα από την πετυχημένη πορεία του κόμματος των Φιλελευθέρων στον Πειραιά θεωρήθηκε τυχερό (“γουρλίδικο” κατά την έκφραση της εποχής) και έγιναν προσπάθειες κατά καιρούς να μισθωθεί και από τα αντίπαλα κόμματα. Η φήμη του ήταν τέτοια ώστε ακόμα και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, το 1926 το δήλωσε ως “εκλογικό του κέντρο” το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο για να εκφωνεί λόγους μέχρι τον Αύγουστο του 1926 που ανατράπηκε από το κίνημα του Κονδύλη.
Όταν το κόμμα των Φιλελευθέρων παρήκμασε και οι εποχές άλλαξαν, το ξενοδοχείο διατήρησε τη φήμη του ως “γουρλίδικο” και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως εκλογικό κέντρο της “Ενώσεως Κέντρου”. Η θέση του ήταν ιδανική καθώς δίπλα υπήρχε ο μεγάλος προαύλιος χώρος της Αγίας Τριάδας στον οποίο μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Η ενοικίασή του ξενοδοχείου γινόταν από τους συνδυασμούς προληπτικά ακόμα και στην περίπτωση υποψίας εκλογικής αναμέτρησης πολλούς μήνες πριν από την διενέργειά της».
Στα τέλη του περασμένου αιώνα, τη δεκαετία του ’90 τη θέση του ξενοδοχείου “Παρθενών” πήρε μεγάλο εμπορικό κέντρο με την επωνυμία “Το Ρολόι” (ανέγερση που διήρκεσε από το 1991 έως το 1994) από τον όμιλο Χαραγκιώνη.
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί η θρυλική Σέλμαν και οι μεζονέτες του Βωβού στη Ν. Ερυθραία (pics)
Άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Homm: Από το διαμέρισμα στη Φωκίωνος Νέγρη, πρωταθλήτρια του Αirbnb (pics)