Oι Ισραηλινοί της Brown μαζί με τον επενδυτικό όμιλο WH Europe δεν έχουν τώρα «ταβάνι» για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Fattal έχει… φουλάρει τις μηχανές για το άνοιγμα από το 2022 του νέου της 5άστερου ξενοδοχείου στην οδό Σταδίου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα στη γύρω περιοχή.
Παράλληλα η οικογένεια Νταγιάν, από τα πιο γνωστά family offices, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων διεθνώς στο τουριστικό real estate, βλέπει στην Κρήτη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επέκτασή της στην ελληνική αγορά.
Το ενδιαφέρον από ισραηλινά κεφάλαια για την Ελλάδα ξεκίνησε πιο έντονα εδώ και μία τετραετία περίπου, την περίοδο 2017-2018, με αγορές ακινήτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με την προοπτική αξιοποίησής τους για ξενοδοχειακή ή οικιστική χρήση. Zoia, G4 BZPW, Casa Alta, Ficus Investments, Pro Greece είναι μερικά μόνο από τα ονόματα με τη συμμετοχή ισραηλινών κεφαλαίων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την απόκτηση ακινήτων -σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρων πολυκατοικιών- στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, πέραν φυσικά από τους ιδιώτες επενδυτές από το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει σε μεμονωμένες αγορές.
Δεν παύει ωστόσο να είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επενδύσεις από Ισραηλινούς σε ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζονται ακόμη, με αμείωτους ρυθμούς και μάλιστα για μεγαλύτερα projects.
Η περίπτωση Brown-WH Europe
«Δεν έχουμε πλέον συγκεκριμένο περιορισμό όσον αφορά τις επενδύσεις μας στην ελληνική αγορά, συνεχίζουμε να αναζητάμε ευκαιρίες, οι οποίες ακόμη υπάρχουν έστω κι αν οι τιμές έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τις πρώτες μας επενδύσεις στη χώρα», δηλώνει στο «business stories» ο Λέον Αβιγκάδ, συνιδρυτής της Brown Hotels, η οποία, ξεκινώντας πριν από τριάμισι χρόνια να «βλέπει» τον προορισμό Αθήνα, έχει βάλει στόχο να αλλάξει την εικόνα γύρω από την Ομόνοια έχοντας συνολικά 12 projects σε ισάριθμα κτίρια στην περιοχή. Η Brown Hotels αποτελεί εταίρο της WH Εurope, ενός επενδυτικού ομίλου με ακίνητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Γερμανία. «Το χαρτοφυλάκιό μας συνεχώς επεκτείνεται με νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές», αναφέρουν οι επιτελείς της WH Europe, στην «ομπρέλα» της οποίας βρίσκονται τα ξενοδοχεία με τα brands της Brown Hotels. «Η Ομόνοια βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδύσεών μας στην Αθήνα και είναι το κέντρο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα. Αυτό είναι το κέντρο της Αθήνας, όλα ξεκινούν από εδώ, το σημείο μηδέν της αθηναϊκής ζωής. Η πλατεία γίνεται talk of the town και ο τουρισμός έχει το βλέμμα του στην Ομόνοια. Ο όμιλος, διαισθανόμενος την αλλαγή στον παλμό της πόλη,ς έχει δημιουργήσει μια προσεκτική συλλογή ακινήτων στην περιοχή, μεταμορφώνοντας εμβληματικά κτίρια σε σύγχρονα καταλύματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε σύγχρονου ταξιδιώτη», επισημαίνουν στη WH Europe.
Οσον αφορά ειδικά τα σχέδια της ιδιαίτερα κινητικής Brown Ηotels, κάτι λιγότερο από έναν χρόνο πριν, το επενδυτικό της πλάνο περιλάμβανε κοντά στα 24 ξενοδοχεία στη χώρα μας για την περίοδο έως το 2023, με προϋπολογιζόμενη αξία επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Τώρα τα νούμερα έχουν ανέβει σε πάνω από 40 ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κορινθία, στην Εύβοια (Ερέτρια), στην Κέρκυρα (το πρώην «Golden View Resort» στο Γυαλισκάρι και το πρώην «Ωκεανίς» στην Παλαιοκαστρίτσα) και στην Κρήτη (στα Χανιά, στην παραλία του Σταυρού) με συνολική αξία επένδυσης άνω των 200 εκατ. ευρώ. «Προτιμάμε να αγοράζουμε από το να μισθώνουμε τα κτίρια, δεδομένου ότι τα χρησιμοποιούμε στη συνέχεια ως εγγύηση ώστε να χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες ανακαίνισης με τραπεζικά κεφάλαια. Στην Ελλάδα, ακόμη και σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, οι τιμές των ακινήτων διατηρούνται ακόμη χαμηλά, εξ ου και οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση π.χ. με το Βερολίνο, όπου οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία είναι παραπλήσιες», σχολιάζει ο κ. Αβιγκάδ, ο οποίος έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, στις επίσημες τοποθετήσεις του, ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει μια δυναμική, η οποία παραμένει αναξιοποίητη, ακόμη και η «παρεξηγημένη», όπως θεωρεί ο ίδιος, περιοχή γύρω από την Ομόνοια, όπου συγκεντρώνονται πολλά από τα νέα εγχειρήματα της ισραηλινής αλυσίδας.
Ενδεικτικά στην περιοχή της Ομόνοιας, μετά το «Brown Acropol» με το οποίο έγινε η αρχή, στη Βερανζέρου ακριβώς απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα, λειτουργεί το «Dave Red Athens», ακολουθεί το «Lighthouse» στο πρώην «La Mirage» πάνω στην πλατεία, το rebranding του «Kubic» (από το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Τσακίρη), το «Brown Spices» της Ευριπίδου, το «Theodor» στη Θεμιστοκλέους, η μεγάλη επένδυση για τη νέα μονάδα των 220 δωματίων που έχει προχωρήσει με τις αδειοδοτήσεις, στην οδό Λυκούργου.
Επονται το θρυλικό «Sans Rival», ένα ιστορικό διατηρητέο σε μια επίσης δύσκολη περιοχή όπως αυτή της οδού Λιοσίων, έξω από την Αθήνα στο Σούνιο για μία νέα μονάδα πολυτελείας σε ένα από τα παροπλισμένα ξενοδοχεία της παραλίας, στο Λουτράκι για το «Brown Beach Resort» που θα ανοίξει την άνοιξη του 2022, το «Dave by the Beach» κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου κ.ο.κ.
H Fattal
Αντίστοιχα την παλιά λάμψη που έχει χαθεί πριν ακόμη και από το 2010 -οπότε και έκλεισε- θέλει να δώσει από την ερχόμενη άνοιξη η Fattal στο πρώην «Εσπέρια» στον αριθμό 22 της Σταδίου, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το πρώτο 5άστερο «Nyx Athens», με στόχο «να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας».
Ο όμιλος Fattal με έτος ίδρυσης το 1998 από τον Ντέιβιντ Φατάλ, ξεκινώντας από το Τελ Αβίβ είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κι έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει παρουσία σε 19 χώρες, είτε πρόκειται για αστικά ξενοδοχεία είτε για παραθαλάσσια resorts, από τα 4άστερα «Leonardo» μέχρι τα 5άστερα «Νyx», τα οποία υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και πλέον θα έχουν παρουσία από το 2022 στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από τη μακροχρόνια μίσθωση του «Εσπέρια» στη Σταδίου, η πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα ήταν στη Ρόδο, ενώ τώρα ο όμιλος έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και για τη νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας λάβει μόλις προ ημερών, μέσω της εταιρείας Λεονάρντο Λιντιάνα Α.Ε. μία ακόμη έγκριση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για το «πολυώροφο ημιτελές κτίριο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη, το οποίο χωροθετείται εντός των “ιστορικών τόπων” της περιοχής Λαδάδικα και του ιστορικού κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο επενδυτικό ραντάρ της Fattal στη χώρα μας βρίσκονται μεγάλα νησιά και δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κως, ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος, εφόσον βρεθεί το κατάλληλο «προϊόν».
To Family Office των εκατομμυριούχων
Την ίδια στιγμή, ο διαγωνισμός του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για το ακίνητο της πρώην Αμερικανικής Βάσης των Γουρνών στην Κρήτη έφερε στην επιφάνεια το ενδιαφέρον για την Ελλάδα της Vivion Investments, επενδυτικής εταιρείας ακινήτων με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερομένων (Club Hotel Casino Loutraki-Lyktos Holding, Dimand, Reds είναι οι τρεις υπόλοιποι).
Επί του παρόντος η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων της Vivion Investments συγκεντρώνεται σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλάνο ωστόσο του ομίλου φαίνεται ότι εντάσσεται και η Ελλάδα, στο πλαίσιο ακριβώς της περαιτέρω επέκτασής της στο ευρωπαϊκό real estate. Πίσω από τo Vivion Group είναι ο Ισραηλινός Αμίρ Νταγιάν επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής ακινήτων μαζί με την οικογένειά του, το Dayan Family Office, γνωστό για τις επιχειρηματικές του κινήσεις στη Γερμανία και όχι μόνο. Ο ίδιος ο κ. Νταγιάν είναι ιδιαίτερα δραστήριος ήδη από τη δεκαετία του 2000 στον τομέα του real estate και των ξενοδοχειακών ακινήτων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, όπου στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται και κρατικά ακίνητα. «Πραγματοποιούμε έξυπνες επενδύσεις στο real estate, ενισχύοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας στην Ευρώπη και έχοντας ισχυρό παραγόμενο εισόδημα και αποδόσεις», αναφέρεται από το Vivion Group που δραστηριοποιείται σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέχοντας χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από γραφεία υψηλών προδιαγραφών, τα οποία βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας και από ξενοδοχεία σε περιοχές υψηλής ζήτησης του Ηνωμένου Βασίλειου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ομίλου για τον κλάδο της φιλοξενίας είναι ότι το χαρτοφυλάκιό του στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει 56 ξενοδοχεία, από τα οποία άνω του 50% βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Λονδίνου. Η συνολική δυναμικότητα αφορά 9.000 δωμάτια των πλέον γνωστών ξενοδοχεακών brands συμπεριλαμβανομένων των «Hilton», «Holiday Inn», «Crowne Plaza» και «Best Western» και «αυτό που κάνει το χαρτοφυλάκιο μοναδικό είναι το εισόδημα που παράγει, με μακρά περίοδο μίσθωσης, πάνω από 14 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100%».
Κι άλλες επενδύσεις Ισραηλινών
Αντίστοιχα, επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στην Κύθνο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Αβραάμ Ραβίντ (με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και στον χώρο των σούπερ μάρκετ) που πλειοδότησε μέσα στο καλοκαίρι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για το «Ξενία» της Κύθνου και τις δύο ιαματικές πηγές.
Ο ίδιος έχει στα σκαριά και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας κυρίως στην Αθήνα, είτε μεμονωμένα είτε και σε συνεργασία με άλλα ισραηλινά κεφάλαια.
Ειδικά πάντως στην ελληνική πρωτεύουσα, ισχυρή παρουσία με έμφαση κυρίως στον οικιστικό τομέα αλλά και όχι μόνο έχει το Zoia Fund, έχοντας συγκεντρώσει στην «ομπρέλα» του πάνω από 30 ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στο κέντρο αλλά και στον Πειραιά. Με εταίρους τον Σάγκι Ρούμπιν και τον Αμίρ Γιερουσάλμι που είναι και στην ηγετική ομάδα, οι επενδύσεις που έχει ολοκληρώσει ο όμιλος σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα) αντιστοιχούν σε 2,5 δισ. δολάρια, ενώ ειδικά στη χώρα μας ο όμιλος έχει συγκεντρώσει ουκ ολίγα αυτοτελή κτίρια από το Κολωνάκι μέχρι την Καστέλα.
Αθόρυβα κινείται η G4 BZPW, ο όμιλος με τη συμμετοχή ισραηλινών κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια, με επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, μία… ντουζίνα ακινήτων σε Αθήνα και Πειραιά – μεταξύ αυτών και μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα ακίνητα, όπως αυτό του πρώην εργοστασίου του Κεράνη, των 30.000 τ.μ. στον Πειραιά, το οικόπεδο πρώην ιδιοκτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο κ.ά.
Στη Θεσσαλονίκη εστιάζει η Pro Greece, με ιδρυτές τους Γκαλ Ρούμπιν και Τζαχ Βέρτσμπεργκερ, έχοντας ξεκινήσει τις επενδύσεις από το 2018, μετά από έρευνα αγοράς για τη χώρα όπου θα επέλεγαν να επενδύσουν κι επίσης «μετά από αρκετά χρόνια, όπου ο καθένας από εμάς εργαζόταν στον τομέα των ακινήτων σε ισραηλινές εταιρείες», όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Το σύνολο των επενδύσεων στην τριετία αντιστοιχεί περίπου στα 8 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως παλιά πρώην εμπορικά και βιοτεχνικά ακίνητα, τα οποία ανακαινίζονται και μεταμορφώνονται σε μικρότερα διαμερίσματα.
Διαβάστε ακόμη
Νοικοκυριά: Μισό δισ. έξτρα αποταμιεύσεις παρά τις αυξήσεις σε τιμές και κατανάλωση
Diana Wilhelmsen Management: H εταιρεία διαχείρισης πλοίων που μετέφερε την έδρα της στην Ελλάδα
Άμστερνταμ: Τα ρομποτικά σκάφη – ταξί ξεκινούν κούρσες στα κανάλια (vid)