Οι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογικής αγοράς ο οποίος συσχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ραγδαίοι και οι Έλληνες της πληροφορικής δεν φαίνονται διατεθημένοι να αφήσουν ούτε αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Αντίθετα, επενδύουν ολοένα και περισσότερο στο χώρο της ΑΙ και όχι άδικα, καθώς σε παγκόσμια κλίμακα οι αριθμοί αρχίζουν να προκαλούν πλέον… ιλίγγους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2024 η αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξήθηκε από τα 184 δισ. δολ., πραγματοποιώντας ένα «άλμα» 50 δισ. δολ. σε σύγκριση με το 2023, αλλά η μεγάλη «έκρηξη» προσδιορίζεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με την πρόβλεψη ότι αυτή θα «σκαρφαλώσει» έως το 2030 πάνω από τα 826 δισ. δολ. (Πηγή: Statista).

Με μια απλή μαθηματική πράξη, προκύπτει λοιπόν ένας υπερτετραπλασιασμός της αξίας της μέσα στην επόμενη 6ετία σε όλο τον κόσμο, με ισχυρές προοπτικές για το μέλλον και με το «φράγμα» του 1 τρισ. δολ. να μην βρίσκεται πια τόσο μακριά.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ελληνικοί εισηγμένοι όμιλοι πληροφορικής εντάσσουν όλο και συχνότερα στα επενδυτικά τους πλάνα την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, μη εξαιρουμένων ακόμα και ορισμένων εξαγορών άλλων εταιρειών, ίσως και από το εξωτερικό, εξειδικευμένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ πίσω στην υιοθέτηση της χρήσης εργαλείων ΑΙ, ωστόσο υπολογίζεται ότι σταδιακά θα ακολουθήσουν το «ρεύμα» της εποχής.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Profile Software, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, με γνωστές ξένες τράπεζες και ισχυρά funds, μεταξύ άλλων, στο πελατολόγιό της.
Όπως ανέφεραν πρόσφατα κορυφαία στελέχη της εισηγμένης, η Profile ποντάρει πολύ για την περαιτέρω ανάπτυξή της και την αύξηση των ρυθμών της στο λανσάρισμα, πριν από λίγο καιρό, της νέας πρωτοποριακής λύσης AI.Adaptive, είτε ενσωματωμένης σε δημοφιλή βασικά προϊόντα της είτε διαθέσιμης αυτόνομα. Η διοίκηση της Profile αισιοδοξεί ότι ο όμιλος θα πετύχει διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των μεγεθών του σε βάθος τριετίας, σε συνδυασμό και με την υψηλή ζήτηση των λύσεων λογισμικού που παρέχει για τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά δεν είναι η μόνη που τρέφει προσδοκίες από την ΑΙ.

Μια ανερχόμενη εισηγμένη ελληνική εταιρεία πληροφορικής, η Q&R, προγραμματίζει σειρά στοχευμένων εξαγορών συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης (έχοντας ήδη αναλάβει ή και υλοποιήσει σημαντικά έργα ΑΙ για τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα), ή και σε αυτούς του cyber security και του fintech.

Επίσης, και η Space Hellas εξετάζει, όπως μας αναφέρθηκε από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη στο περιθώριο της προ ημερών Γ.Σ. των μετόχων της, ανάμεσα σε άλλες επιλογές, αντίστοιχα deals που περιλαμβάνουν και το κομμάτι της ΑΙ.
Από τους πρωταγωνιστές στην «κούρσα» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα θεωρείται η μη εισηγμένη Witside, η οποία παρέχει ελληνική τεχνογνωσία στην ΑΙ για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά είχε υπογραμμιστεί εκ μέρους των ανθρώπων της, σε φετινή παρουσίαση, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται, με τις ενδείξεις να επιβεβαιώνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά και με την επισήμανση ότι στην ΑΙ η διαθεσιμότητα των δεδομένων θεωρείται καταλυτικό στοιχείο για να προχωρήσεις.

«Μυστικό» τα δεδομένα

Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη της διεθνούς τεχνολογικής αγοράς τονίζουν αυτό ακριβώς: ότι η ΑΙ απαιτεί data. Η διαχείριση δεδομένων παραμένει το πιο δύσκολο έργο της υποδομής η οποία συναρτάται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτή η πρόκληση παίρνει, σχολιάζουν, πολλές μορφές για τις εταιρείες που ειδικεύονται στην AI.

Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν απαιτήσεις για πιο συγκεκριμένα δεδομένα από τις επιχειρήσεις-πελάτες, ενώ άλλες από αυτές δυσκολεύονται να διατηρήσουν ή και να οργανώσουν αυτά που ήδη διαθέτουν. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν καθιερώσει περιορισμούς όσον αφορά το πόσα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν εκτός των συνόρων τους.
Πέρα από τις προκλήσεις, υπάρχουν οι μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, όπως είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής θα επηρεάσουν, προσθέτουν, και την εργασία, αλλά αν αντιμετωπισθούν σωστά, ο αντίκτυπος δεν θα είναι αρνητικός, αφού δίνουν την δυνατότητα να «μεταφερθούν» οι εργαζόμενοι σε πιο παραγωγικές θέσεις και να οδηγήσουν την οικονομία σε ένα πιο αποδοτικό μοντέλο.

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, λένε οι experts, όπως το πόσο ισχυρή είναι η επόμενη γενιά της ΑΙ, η δυσκολία των εργασιών που θα κληθεί να εκτελέσει και ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι θα «εκτοπισθούν» από τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με άλλα ξένα ρεπορτάζ, οι ειδικοί προβλέπουν σημαντική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην καθημερινότητα, με την αυτοματοποίηση π.χ. του 40% των οικιακών εργασιών έως το 2033 στα «έξυπνα σπίτια» και του 60% των αγορών τροφίμων από ρομπότ.

Διαβάστε ακόμη  

Glamping, φρέσκο ψάρι και βουτιές 5 αστέρων – Η ζωή είναι ωραία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ο ολοκαίνουργιος απόλυτος προορισμός (pics +vid)

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι θα φέρει νέες παρεμβάσεις 

Νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για την efood

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ