Στην αναμνηστική φωτογραφία από τη συμβολική θεμελίωση του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα απεικονίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωμένος από τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και δύο κορυφαία στελέχη του ιδιώτη επενδυτή Lamda Hellix.
Η εικόνα με τον πρωθυπουργό και τους δύο διακεκριμένους υπουργούς να χαμογελούν πλατιά κρατώντας φτυάρια χάριν των πανηγυρικών εγκαινίων του έργου πιθανώς να διατηρεί έναν απόηχο από αντίστοιχες τελετές του παρελθόντος. Ωστόσο, η υπόθεση data center αναμφίβολα ανήκει στο μέλλον – ένα μέλλον με τεράστιες προοπτικές κερδοφορίας, το οποίο μάλιστα η χώρα μας καθυστέρησε να ανακαλύψει.
Εστω και κάπως αργοπορημένα, όμως, η Ελλάδα δικαιούται να φιλοδοξεί ότι θα μεταμορφωθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους διακίνησης ψηφιακών δεδομένων στην Ευρώπη, αλλιώς σε ένα «hub» φιλοξενίας πολλών και μεγάλων data center.
Εν προκειμένω, η επένδυση της Lamda Hellix είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό για τα μεγέθη ολόκληρης της αναδυόμενης αγοράς των data center. Η οποία συνδυάζει επιχειρηματικότητα, εκμετάλλευση ακινήτων, τεχνολογία, αλλά και γεωστρατηγικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό άλλωστε έχει σημασία για την Ελλάδα να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από μια καινούρια, δυναμική και υπό συνεχή διαμόρφωση αγορά.
Η συμβολική θεμελίωση του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα απεικονίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωμένος από τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και δύο κορυφαία στελέχη του ιδιώτη επενδυτή Lamda Hellix.
Αφήνοντας προς στιγμήν κατά μέρος την κατανόηση της τεχνικής πλευράς, δηλαδή του τι ακριβώς είναι ένα data center (κέντρο δεδομένων), κάποια βασικά οικονομικά στοιχεία αρκούν σαν μια πρώτη εισαγωγή στο τι μπορεί να κρύβει αυτός ο καινοφανής όρος: Το 2020 η αξία της παγκόσμιας αγοράς, ειδικά των εγκαταστάσεων data center, ανερχόταν κατ’ εκτίμηση σε 48,9 δισ. δολάρια.
Ως το 2026 προβλέπεται ότι θα έχει υπερδιπλασιαστεί πλησιάζοντας τα 106 δισ. δολ., με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 14%. Ενδέχεται όμως η πρόβλεψη αυτή να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική, δεδομένου ότι τα data center είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με το Διαδίκτυο και ιδιαίτερα με τις υπηρεσίες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων σε cloud. Για τις οποίες η ζήτηση αυξάνεται γεωμετρικά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με μια εξειδικευμένη έρευνα, για τη δημιουργία data center έως το τέλος του 2023 θα έχουν διατεθεί 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο επενδύσεων που θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ. Εξαιτίας -εν μέρει- των συνεπειών που επέφερε η πανδημία στη χρήση του Διαδικτύου και γενικότερα στις συνήθειες των ανθρώπων, η δραστηριότητα στον κλάδο των data center έχει πολλαπλασιαστεί θεαματικά, με τον σχεδιασμό και την ανέγερση καινούριων εγκαταστάσεων να εμφανίζει αύξηση κατά 60% για το διάστημα 2021-2022, σε σχέση με τη διετία 2019-2020.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr