Μπορεί η πανδημία να έχει οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τον τουρισμό εντός κι εκτός Ελλάδας, με το 2021 να προδιαγράφεται επίσης δύσκολο, το επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα παραμένει υπαρκτό, με την αγορά μάλιστα να συνεχίζει να προσελκύει μεγαλύτερους θεσμικούς παίκτες, με επίκεντρο τις ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων.
Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία εμπίπτουν και οι εγχώριες Επενδυτικές Ακινήτων, εισηγμένες και μη, οι οποίες δίνουν έντονα το «παρών» στον ξενοδοχειακό κλάδο και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να το δίνουν και στο μέλλον, αναμένοντας, ιδιαίτερα από το β’ εξάμηνο του 2021, περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά. Η κίνηση της μεγαλύτερης εγχώριας εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Prodea Investments από κοινού με τον βασικό της μέτοχο, την Invel, με επικεφαλής τον Κρις Παπαχριστοφόρου και τη YODA του Ιωάννη Παπαλέκκα, για τη δημιουργία ενός νέου οχήματος για επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Κύπρο, Ελλάδα, αλλά και Ιταλία φανερώνει ακριβώς ότι η επενδυτική όρεξη για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει υψηλά, έστω κι αν οι επιδόσεις του ίδιου του κλάδου είναι τώρα στα τάρταρα.
Στο παιχνίδι, με μεγάλα projects στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε δημοφιλείς προορισμούς, παραμένει από τον χώρο των πιο θεσμικών (ως πρώην ΑΕΕΑΠ) και η Grivalia μέσω της Grivalia Hospitality, η ΒriQ Properties του ομίλου Φέσσα, η Noval του ομίλου Viohalco, αλλά και η μη εισηγμένη Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη. Η τελευταία, η οποία σήκωσε πολλή «σκόνη» με το πολυσυζητημένο πεντάστερο κάτω από την Ακρόπολη λόγω του ύψους που έκρυβε τη θέα προς τον Ιερό Βράχο, έχει ήδη στα σκαριά και διαφημίζει το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ 5 αστέρων ακριβώς στην ίδια περιοχή.
«Κυνηγάμε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα»
«Οι πρώτες επενδύσεις αφορούν την Κύπρο, ωστόσο επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα και επιλεκτικά η Ιταλία», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της PRODEA Investments με αφορμή τη στρατηγική συνεργασία Invel, PRODEA Investments και YODA Group του κ. Παπαλέκκα, γνωστού από την πορεία του στην Globalworth στη Ρουμανία που έφτασε να έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 3 δισ. ευρώ.
Τα τρία μέρη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση της μεταβίβασης από την PRODEA σε θυγατρική του YODA Group, ποσοστού 45% στην εταιρεία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV). H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 45% και η Invel Real Estate, μέσω θυγατρικής της, ποσοστό 10%.
Η MHV αποτελεί πλέον το κοινό επενδυτικό όχημα των τριών μετόχων στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην ομπρέλα της έχει ήδη το 5άστερο «The Landmark Nicosia» (πρώην Hilton) στη Λευκωσία. Επιπλέον, απέκτησε και την Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol» και του «Park Tower», που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα. Το «Parklane» είναι το μοναδικό, επώνυμο θέρετρο πολυτελείας με διεθνή υπογραφή στην Κύπρο, βρίσκεται σε παραθαλάσσια έκταση 100 στρεμμάτων και αποτελείται από 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες, συμπεριλαμβανομένων των 18 Park Villas. Eπόμενη προσθήκη στο όχημα της MHV θα είναι πιθανότατα το τουριστικό συγκρότημα «Aphrodite Hills Resort» επίσης στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πάφο, το οποίο είχε εξαγοραστεί προ διετίας από κοινό σχήμα με τη συμμετοχή των PRODEA, Invel Real Estate και του βρετανικού fund Coller Capital.
Συνολικά, η MHV με τα τρία ξενοδοχεία («Parklane», «Landmark Nicosia» και «Aphrodite Hills Resort»), συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν εκεί, θα έχει αξία χαρτοφυλακίου στα 400 εκατ. ευρώ.
«Στόχος μας είναι να μεγαλώσει κι άλλο η εταιρεία με νέα ξενοδοχεία που θα ενταχθούν, αλλά και νέα projects για καινούριες αναπτύξεις, που όμως θα είναι πιο προχωρημένα όσον αφορά την αδειοδότησή τους. Πλέον και στο κομμάτι της ανάπτυξης υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, λόγω της συμμετοχής στο σχήμα του YODA Group και του Ιωάννη Παπαλέκκα, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα στη Ρουμανία. Η εκκίνηση γίνεται από την Κύπρο, αφού στην κυπριακή αγορά υπήρχε τη δεδομένη στιγμή διαθέσιμο προϊόν με μεγάλα συγκροτήματα 5 αστέρων, που είναι και αυτά που θέλουμε να εντάξουμε στο σχήμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κυρίως μεγάλα και δημοφιλή νησιά που έχουν αντίστοιχα και μεγάλες μονάδες, όπως η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος, η Κέρκυρα, χωρίς να αποκλείουμε και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με καλές αεροπορικές συνδέσεις», αναφέρει ο κ. Καρυτινός, «ενώ λόγω της τεχνογνωσίας που έχει η ομάδα της Ιταλίας μέσω της Invel θα εξετάσουμε κι εκεί επενδύσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη τουριστική αγορά».
Σημειωτέον ότι στην αγορά ήδη έχει ακουστεί το όνομα της Invel για το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στην Κρήτη, το οποίο τελεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού, σε έκταση 167 στρεμμάτων, για το οποίο ως ενδιαφερόμενοι έχουν ακουστεί κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως για παράδειγμα αυτό του ομίλου Σαββίδη.
Συνολικά για τα ξενοδοχειακά ακίνητα σε καιρό κορωνοϊού, ο κ. Καρυτινός αναφέρει ότι «η πανδημία ανέδειξε πράγματι ζητήματα για τους πιο αδύναμους ξενοδόχους. Η Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση έχει κυρίως μικρά ξενοδοχεία-οικογενειακές επιχειρήσεις, κάτι που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αλλάζει, με την αγορά να αποκτά πιο θεσμική προσέγγιση με μεγαλύτερους παίκτες, οι οποίοι επενδύουν σε ένα σαφώς πιο αναβαθμισμένο προϊόν. Τα ξενοδοχειακά ακίνητα, έστω κι αν η πανδημία έχει πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, θα συνεχίσουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον όσον αφορά την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι πλέον όλοι προσπαθούν να τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα».
Ο επικεφαλής της PRODEA δεν αποκλείει στο μέλλον να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό σχήμα και ξενοδοχειακά ακίνητα της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, αν και πολλά από αυτά δεν έχουν το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος ή μπορεί να περιλαμβάνουν και εμπορικές χρήσεις. Ως προς το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, επισημαίνεται ότι πέραν των υφιστάμενων («Lazart Hotel» στη Θεσσαλονίκη, «Moxy» στην Πάτρα, «Ergon House» κ.ά.), μεταξύ άλλων, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το project από κοινού με τις Dimand και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) για τη μετατροπή του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια στο πρώτο «Moxy» της Αθήνας, ενώ η ίδια κοινοπραξία των τριών επεξεργάζεται το τελικό πλάνο για τις χρήσεις ως προς την ανάπλαση του Πύργου Πειραιά που ενδέχεται να περιλαμβάνει και φιλοξενία.
Τα πλάνα της Grivalia
Mία πρώην Επενδυτική Ακινήτων, η οποία μετά την απορρόφησή της από τον όμιλο της Eurobank παραμένει παραπάνω από ενεργή στον τουριστικό κλάδο, είναι η Grivalia με τo επενδυτικό όχημα της Grivalia Hospitality, όπου η Eurobank ελέγχει το 25%. Εκτός από τα υφιστάμενα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της σε Κρήτη, Πόρτο Χέλι και Παναμά, η εταιρεία έχει αυτή την στιγμή ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με άκρως ενδιαφέροντα πρότζεκτ: πέραν φυσικά της μεγάλης επένδυσης για την αναβίωση των 5άστερων «Αστεριών» Γλυφάδας (όπου ο προϋπολογισμός έχει ανέβει πολύ υψηλότερα του αρχικώς αναμενομένου, σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ), ένα ακόμη πολυαναμενόμενο project είναι αυτό για το πρώην «Ολυμπος Νάουσα» στη συμπρωτεύουσα από κοινού με τον όμιλο Τορνιβούκα.
Το νέο, επίσης 5 αστέρων, ξενοδοχείο στο διατηρητέο της λεωφόρου Νίκης, με ιστορία από το 1926, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο μετά την εκτεταμένη ανακατασκευή άνω των 7 εκατ. ευρώ, προς το τέλος αυτής της χρονιάς για τη μεγάλη επιστροφή ενός μύθου στη συμπρωτεύουσα μαζί με το θρυλικό εστιατόριο, η χρήση του οποίου έχει κριθεί διατηρητέα. Πέραν των δύο πρότζεκτ, σε εξέλιξη σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στην ίδια κατηγορία, είναι και το έργο ύψους 20 εκατ. ευρώ της Grivalia Hospitality για την αναβάθμιση του παλιού ξενοδοχείου «Πιπέρι» στη Νάουσα της Πάρου, έναν ήδη πολύ δημοφιλή προορισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Πέραν αυτών, στον πλέον premium προορισμό της χώρας, τη Μύκονο, η Grivalia Hospitality τρέχει το τελευταίο διάστημα τις εγκρίσεις για την 5* επένδυση των 378 κλινών στο Καλό Λιβάδι που έχει ενταχθεί στη διαδικασία fast track.
Οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ
«Δεν εγκαταλείπουμε τον ξενοδοχειακό κλάδο, είμαστε στην αγορά για να εξετάσουμε επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εφόσον αυτά μπορεί να προσθέσουν αξία στο χαρτοφυλάκιό μας», δηλώνει από την πλευρά της στο «b.s.» η κυρία Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties. H Επενδυτική Ακινήτων, που συνδέεται με τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της 5 ξενοδοχειακά ακίνητα και συγκεκριμένα ένα στη Σκιάθο, τα «Mr & Mrs White» σε Πάρο, Τήνο, Κέρκυρα, τα οποία είναι όλα υπό τη διαχείριση της Hotelbrain, ενώ η τελευταία προσθήκη είναι το «Modernist» στην πρώην καναδική πρεσβεία στο Κολωνάκι που άνοιξε για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο, εν μέσω πανδημίας, για να ξανακλείσει πολύ γρήγορα, ενώ ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει μέσα στον Μάιο. Εχοντας ολοκληρώσει τις δύο τελευταίες της επενδύσεις τον Μάρτιο του 2020, στο πρώτο lockdown, η BriQ θα επανεξετάσει τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά.
Εκτός Χρηματιστηρίου (για το οποίο πάντως ετοιμάζεται οσονούπω) η Noval του ομίλου Viohalco, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το πολύ γνωστό «Wyndham Grand» 5* της πλατείας Καραϊσκάκη, αλλά και το «K29», στον χώρο των ενοικιαζόμενων στην παροχή υπηρεσιών (serviced apartments), προχωρά με τις αδειοδοτήσεις για τη στρατηγική, όπως έχει χαρακτηριστεί, επένδυση των 120 εκατ. ευρώ στον Ελαιώνα επί της Λ. Πειραιώς 252, ενώ ένα ακόμη κτίριο με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε συνδυασμό και με γραφεία έχει δρομολογηθεί στην περιοχή του Μετς. Ως προς την Πειραιώς, στην έκταση όπου βρισκόταν το πρώτο εργοστάσιο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί σχεδιάζονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης.
Μία ακόμη μη εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη, που συνδέεται με τη γνωστή εταιρεία COCO-MAT, σχεδιάζει το δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην περιοχή Μακρυγιάννη, δυναμικότητας 117 δωματίων. Στην οδό Φαλήρου 5 στην ίδια περιοχή, η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της το 5άστερο «COCO-MAT Athens BC», την ξενοδοχειακή μονάδα που προκάλεσε στο πρόσφατο παρελθόν θύελλα αντιδράσεων (μαζί με το πλάνο για τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου στην περιοχή στην οδό Μισαραλιώτου από έτερο επενδυτή) λόγω ύψους, κρύβοντας τη θέα προς την Ακρόπολη κι αποτελώντας έναν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τελικά στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή μέχρι νεωτέρας.
Τώρα, το νέο πρότζεκτ της Μπλε Κέδρος, για το οποίο προχωρούν οι αδειοδοτήσεις, αφορά το ακίνητο που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της εν έτει 2018 μέσω πλειστηριασμού αντί 1,38 εκατ. ευρώ, επίσης στην οδό Φαλήρου, στον αριθμό 22-22β και Δημητρακοπούλου 21-23-25. Το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Κεντρικού Τομέα της Αθήνας ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς έχει γνωμοδοτήσει «θετικά για όλες τις αιτούμενες αλλαγές καθώς αυτές εντάσσονται αρμονικά στο οικιστικό περιβάλλον, παραπέμποντας στο αρμόδιο όργανο ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) για ειδικούς όρους δόμησης». Η Μπλε Κέδρος έχει συνολικά επτά ξενοδοχειακά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, στα βόρεια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Διαβάστε ακόμη:
Ανοίγει ο δρόμος για μεταβίβαση του 11,33% της ΕΥΔΑΠ