Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που διατηρεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πληροφορικής όπως και οι προοπτικές του για τα επόμενα εξακολουθούν να προσελκύουν ιδιαίτερα μεγάλα ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών.
Οι «χρυσές» επενδύσεις των ισχυρών του χρήματος συνεχίζονται, είτε σε υφιστάμενες εταιρείες είτε με την ίδρυση νέων, σε μια εποχή με πολλές ευκαιρίες σημαντικών εσόδων από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όσο και από συνεργασίες στο εξωτερικό.
Ψηφιακά έργα, λογισμικά για κάθε χρήση, ΑΙ και κυβερνοασφάλεια βρίσκονται σταθερά στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος.
Μια εξέλιξη η οποία αιφνιδίασε αρκετούς ήταν η φετινή είσοδος εφοπλιστικών κεφαλαίων στην μικρότερου (συγκριτικά με άλλες εταιρείες του χώρου) μεγέθους εισηγμένη Q&R, τον περασμένο Φεβρουάριο συγκεκριμένα, όταν η Σοφία Σωτηράκου Τριάντη απέκτησε το 31,99% των μετοχών της και κατέστη η μεγαλομέτοχός της – και προεδρός της. Την ακολούθησε μάλιστα με μονοψήφιο μερίδιο τον Μάρτιο και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης της Eurotankers, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) η φημολογία για συμμετοχή και άλλων προσώπων από τη ναυτιλία στο εγχείρημα της… ξηράς, μέσω πληροφορικής και Χρηματιστηρίου.
Η Quality & Reliability προσδοκά να «αλλάξει level» και ήδη ετοιμάζει «μπαράζ» εξαγορών για πλειοψηφικά ποσοστά άλλων εξωστρεφών εταιρειών πληροφορικής, με focus στα πεδία των ΑΙ, cyber security, fintech και «καύσιμα» 19,1 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου.
Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Γιάννη Β.Βαρδινογιάννη. Όπως ανέφερε το newmoney σε σχετικό ρεπορτάζ, το family office του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της Motor Oil εισήλθε στην μετοχική σύνθεση της νεοσύστατης εταιρείας κυβερνοασφάλειας ThreatScene Greece MAE.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο «παίκτη» στον κλάδο, που επιδιώκει να φέρει τα αυστηρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς, όπως η Motor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Exelasis Ltd.
Υπενθυμίζεται, ότι και ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο του εισηγμένου ομίλου πληροφορικής της Real Consulting, που μετρά αντίστροφα για την μετάταξή του από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του προέδρου.
Κίνηση-έκπληξη καταγράφηκε στα μέσα του καλοκαιριού και από την πλευρά του φαρμακοβιομήχανου Δημήτρη Π.Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη και επικεφαλής της ΒΙΑΝΕΞ, με την είσοδό του και στον κλάδο της πληροφορικής σε συνεργασία του ομίλου του με την Ubitech για τη δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος (UBI7000 Innovations).
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η «γκάμα» της νέας εταιρείας θα επεκτείνεται από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού έως την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλής εξειδίκευσης και καινοτομίας.
Ως μότο της χρησιμοποιεί τη δέσμευσή της να κάνει το αδύνατο, δυνατό («Making the impossible… Possible»).
Το σερί της Μαριάννας Λάτση
Σερί επενδύσεων στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα -μεταξύ άλλων- συνεχίζει και η Μαριάννα Λάτση. Με το Latsco Family Office συμμετέχει στην επενδυτική ομάδα του Phaistos Investment Fund (μαζί με την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, τον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) το οποίο προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του στρατηγικές συμμετοχές σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν τεχνολογικά τις δυνατότητες του 5G (D-Orbit, Hellas Direct, την Sphynx στην κυβερνοασφάλεια, την WINGS ICT Solutions που παρέχει ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις, λογισμικό και εξοπλισμό, σε κάθετους τομείς, την Movandi η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει μικροεπεξεργαστές, software και συστήματα στον τομέα του mmW και τις EdgeQ, SafeSize, Pandas.io, OQ Technology, Matternet Inc.), όπως και στην δυναμικά ανερχόμενη διεθνώς εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela (με «συμπαίκτη» το fund της EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη).
Αντίστοιχες επενδύσεις έχουν γίνει από το Family Office της κας Λάτση στην startup Douleutaras, την ESA Security Solutions και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Neuropublic, που πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον.
Ανεβαίνει διαρκώς ο πήχης των επενδύσεων στην πληροφορική και την κυβερνοασφάλεια και για την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings (Byte, Adacom, Netbull, BlueStream), με πρόεδρο τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και μια πολύ ισχυρή μετοχική ομάδα αποτελούμενη από αρκετά «βαριά» ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητάς.
Μετά τους αρχικούς επενδυτές της Ideal (Olympia Group-Πάνος Γερμανός, το Family Fund VNK Capital του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη, δυο ελληνικές τράπεζες) και το management των θυγατρικών της (οικογένεια Σπ.Βυζάντιου της Byte και Στ.Βυτόγιαννης της Astir από όπου έγινε αποεπένδυση), εισήλθαν μετοχικά σε αυτήν οι ιδρυτές μέτοχοι των Attica Stores (K.Λαµπρόπουλος, Κ.Τσουβελεκάκης, Αλ.Σγουµπόπουλος) και τα άλλα «βαριά» ονόματα από την μετοχική σύνθεση της προ μηνών εξαγορασθείσας αλυσίδας λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης και υπόδησης (Π. Λασκαρίδης, όμιλος Τσάκου, Ίδρυµα Ωνάση, Γ.Σαραντίτης, Ε.Βασιλάκης) κ.ά.
Τα 3 μεγάλα deals
Στις εξελίξεις της χρονιάς θα πρέπει σαφώς να αναφερθούν και τα μεγάλα deals εξαγορών του 2024, με επίκεντρο κυρίως τις υποθέσεις δυο ταχέως αναπτυσσόμενων ελληνικών ομίλων πληροφορικής, τις Epsilon Net και Entersoft.
Για την πρώτη είναι γνωστό από την Άνοιξη ότι συμμάχησαν ο ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και CEO Ιωάννης Μίχος και η Εθνική Τράπεζα με το αμερικανικό mega fund της General Atlantic για την απόκτηση των μετοχών της μειοψηφίας, συνολικής αξίας 241,17 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή σηματοδοτεί την είσοδο ενός πολύ ισχυρού ξένου «παίκτη» σε μια εταιρεία που θα προσπαθήσει τώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του κλάδου της και στο εξωτερικό.
Η δεύτερη από τις δυο, η Entersoft, εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού με αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ και αμφότερες – και η Epsilon Net, δηλαδή-δρομολόγησαν μετά από τις προηγηθείσες συμφωνίες τις διαδικασίες εξόδου τους από το ΧΑ.
Το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική τεχνογνωσία επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο του 2024 και στην περίπτωση της BETA CAE Systems, η οποία εξαγοράσθηκε από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems με deal 1,15 δισ. ευρώ και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.
Διαβάστε ακόμη
Στον προθάλαμο των αυξήσεων τα τιμολόγια νερού με ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού
Σκλαβενίτης: Με νέες προσλήψεις θα καλύψει τα κενά από τον τερματισμό της εξαήμερης εργασίας (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ