Την πεποίθηση ότι οι σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνογαλλικών εμπορικών σχέσεων και επιχειρηματικών συναλλαγών, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος του MEDEF κ. Geoffry Roux De Bezieux κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής χθες το βράδυ.

Ήδη οι περισσότεροι απ’ τους 23 μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή διεκδικούν σειρά έργων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ σε μία ευρεία γκάμα τομέων, απ’ την άμυνα και τις μεταφορές ως τις κατασκευές και την ενέργεια, και οι υπόλοιπες διερευνούν ευκαιρίες σε τομείς που εμφανίζονται να είναι δυναμικοί όπως η ψηφιακή τεχνολογία, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι έξυπνες πόλεις, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ναυτιλία, η διαχείριση απορριμμάτων και ο τουρισμός.

«Η επίσκεψη της ηγεσίας της MEDEF υπογραμμίζει όχι μόνο την ιστορική φιλία Ελλάδας – Γαλλίας αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα σήμερα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος. «Οι χώρες μας στέκονται δίπλα-δίπλα για αιώνες σε μια σχέση που εκτείνεται πέρα ​​από τις κυβερνητικές συμφωνίες και τις υπέροχες διακοπές. Από τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις κατασκευές και την ενέργεια, έως τα οικοδομικά υλικά, το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, όλα αυτά τα χρόνια, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μακροχρόνιες εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες, επιχειρηματικά δίκτυα και συνεργασία σε όλους σχεδόν τους τομείς των οικονομιών μας», υπογράμμισε.

«Η Γαλλία είναι η 2η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ και οι εταιρείες της MEDEF αντιπροσωπεύουν το 75% του ιδιωτικού τομέα στη χώρα» τόνισε απ’ την πλευρά ο πρόεδρος της MEDEF Geoffry Roux De Bezieux, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την την πορεία των διμερών σχέσεων αλλά και την παρουσία του γαλλικού επιχειρείν «στη χώρα που καθιέρωσε τη δημοκρατία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της MEDEF σημείωσε με έμφαση ότι οι 23 εταιρείες που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή ,αντιπροσωπεύουν τους σημαντικότερους τομείς της βιομηχανίας της Γαλλίας, αλλά και της ναυτιλίας με έναν συνολικό κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο δείπνο χθες, χαιρετισμό απηύθυναν ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας στην γαλλική αποστολή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ώστε να γίνει φιλικότερη η χώρα σε επενδύσεις, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρουν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων, παρουσίασε και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης και περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το τραπεζικό σύστημα σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένονται στο Eurogroup του Ιουνίου. Τόνισε ακόμη, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στήσει γραμμές άμυνας για τους πολίτες και τα δημόσια οικονομικά απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί.

Απ’ την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τα βήματα για την ψηφιοποίηση του κράτους που υλοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν εν μέσω πανδημίας. Υπογράμμισε μάλιστα τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό μέσω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας και το 23% των συνολικών δράσεων συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το γαλλικό ενδιαφέρον

Πάντως το μεγαλύτερο γαλλικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι προσελκύουν οι «παραδοσιακές» δραστηριότητες με άξονα την άμυνα, τις κατασκευές και την ενέργεια. Στην επιχειρηματική αποστολή εξάλλου συμμετέχουν ανώτατα στελέχη γαλλικών ομίλων που είτε υλοποιούν είτε διεκδικούν στη χώρα μας συμβάσεις και έργα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών η Δ/ντρια Ανάπτυξης Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής της Vinci Concessions που πέραν της διαχείρισης της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας Οδού, σήμερα είναι μεταξύ των διεκδικητών της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό από κοινού με τον Όμιλο Μυτιληναίου. Αντίστοιχα και η EGIS, που συμμετέχει επίσης στην αποστολή με τον εκτελεστικό διευθυντή έργων κ. Renaud Beziade, είναι μεταξύ των διεκδικητών. Σημειωτέον ότι η EGIS συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό και σήμερα στην Αττική Οδό ΑΕ. Στην αποστολή συμμετέχει επίσης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Bouygues, ο οποίος από κοινού με την Intrakat έχει αναλάβει την κατασκευή του Πύργου της Μαρίνας στο Ελληνικό.

Στο κομμάτι των υποδομών, ενεργό είναι το ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Ο Όμιλος Bollore, που συμμετέχει στην γαλλική αποστολή, είναι μέρος του κοινοπρακτικού σχήματος υπό την Goldair, που διεκδικεί την σύμβαση παραχώρηση. Επίσης φέρεται να ενδιαφέρεται και για τους διαγωνισμούς για την προμήθεια λεωφορείων.

Κάτι που ενδιαφέρει και την Iveco France, που επίσης εκπροσωπείται στην επιχειρηματική αποστολή του MEDEF.

Από το χώρο της άμυνας στην αποστολή βρίσκονται ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης του Naval Group, που έχει πάρει τη σύμβαση για τις νέες φρεγάτες, κ. Cyrille Bret, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Safran, που έχει ενεργή συμμετοχή στα Rafale κα Marie de Saint – Cheron, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης της Thales κ. Roger Daix.

Επίσης, μετέχει και ο Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης και Ισραήλ της Airbus κ. Cesar Sanchez Lopez. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές παραγγελίες για νέα αεροσκάφη τόσο από την Aegean όσο και από την Sky Express.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συμμετοχή στη γαλλική αποστολή της IDEMIA, της εταιρείας βιομετρικής και ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων που ήταν μεταξύ των διεκδικητών στο μεγάλο διαγωνισμό για τις ταυτότητες

Αναλυτικά οι γαλλικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή της MEDEF:

AEROPHILE (Tethered Balloon World Leader)

AGENCE ALPS (Marketing & Tourism)

AIRBUS (Global pioneer in the aerospace industry)

BOLLORE (Transport – logistics – electric & sustainable mobility – communication)

BRICS Access (Helping companies to set up and invest in emerging markets)

BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL (Complex construction projects)

EGIS (Consulting, engineering, operation)

FIVES (Design and supply machines and process technologies)

GALILEO GLOBAL EDUCATION CORPORATE SERVICES (Higher Education Platform)

GICAN (French Marine Industry Group)

IDEMIA (Public Security and Identity)

IVECO FRANCE (Design, production and marketing of vehicles)

LOUIS DREYFUS ARMATEURS (Maritime transportation)

L’OREAL (Cosmetics)

NAVAL GROUP (Naval military construction)

RATP DEVELOPPEMENT (Urban and intercity transportation systems)

SAFRAN (Aerospace, security and defense equipment)

SAGEMCOM ENERGY & TELECOM (Telecommunications and energy management)

SAUR INTERNATIONAL (Production and distribution of water and sanitation)

SETEC (Engineering Consulting)

SULO (Waste management)

THALES (Global leader in aerospace, defense, security)

VINCI CONCESSIONS (Global leader in mobility infrastructure)

Επαφές με υπουργούς

Σήμερα Τρίτη, θα υπάρξει σειρά επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τετ α τετ μεταξύ επιχειρηματιών.

Τη γαλλική επιχειρηματική αποστολή θα δουν διαδοχικά η ΓΓ Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπ. Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης. Το βράδυ θα υπάρξει εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει επιστρέψει απ’ την επίσκεψη του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

Διμερείς σχέσεις

Σημειώνεται πως οι ελληνογαλλικές επιχειρηματικές σχέσεις, έπειτα απ’ τη συρρίκνωση τους στα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης με την έξοδο Ομίλων, όπως η Carrefour, διάγουν τα τελευταία χρόνια μία περίοδο ακμής. Είναι ενδεικτικό πως το 2021 ο όγκος των εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατέγραψε αύξηση κατά 11,2%. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το 2020 και οι εισαγωγές 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,7%. Η Γαλλία, ήταν ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δισ. ευρώ, σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η πράσινη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Όλα έτοιμα για πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ σε 21 ημέρες

Τα μέτρα τσιμπάνε, ο ανασχηματισμός παίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ξανακοιτάει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ο Κυπριώτης βαδίζει το τελευταίο μίλι 

Το μεγάλο comeback της Αθήνας: Πώς κινούνται οι μεγάλες ξένες αγορές από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία