O Hubert Cottogni βρέθηκε στην Αθήνα για την εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας στήριξης έξι ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα InvestEU, ένα πρόγραμμα – μαμούθ που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει πάνω από 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην ΕΕ.

Από αυτά, ένα μεγάλο μέρος θα «περάσει» μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF) και από το τμήμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Hubert Cottogni. «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανήκει κατά 60% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είμαστε οι μεγαλύτεροι εταίροι υλοποίησης του InvestEU», μας εξήγησε.

«Από τα 20 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του InvestEU, τα 11 δισ. τα διαχειριζόμαστε εμείς. Πρόκειται για κεφάλαια που θα μοχλευθούν κατά 11 φορές και θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ώστε να τις βοηθήσουμε σε τέσσερις κατευθύνσεις: Πράσινη μετάβαση, βιώσιμες επενδύσεις, ψηφιοποίηση, επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο».

Συναντήσαμε τον Hubert Cottogni μετά τις συζητήσεις που είχε με τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και Χρίστο Δήμα. Όπως μας αποκάλυψε, το βασικό θέμα συζήτησης είναι πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να συνδέσει την έρευνα που «παράγεται» στη χώρα με την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία.


Ο Hubert Cottogni στην παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει το InvestEU

«Η υπογραφή της συμφωνίας για τα ερευνητικά κέντρα είναι κρίσιμη», μας είπε. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή ερευνητική βάση. Όμως, το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά; Το “μετά” πρέπει να συνδεθεί στενά με τον κλάδο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). Χρειάζονται άνθρωποι και κεφάλαια που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες που παράγονται, να τις «εξάγουν» από τα ερευνητικά κέντρα και να τις μετατρέψουν σε εμπορεύσιμα αγαθά και εταιρείες».

Πώς, όμως, μπορεί να διασφαλιστεί αυτό; «Αυτό ακριβώς συζητούσαμε», μας εξήγησε. «Οι ελληνικές αρχές έχουν διαπραγματευτεί με μεγάλη επιτυχία ένα τεράστιο “χαρτοφυλάκιο” υπό τον Μηχανισμό Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Τα κεφάλαια των επιχορηγήσεων μπορούν -εν μέρει- να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία τέτοιων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στόχος μας είναι να στηριχθούν κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) στα πρώτα στάδια, όπως κάναμε και στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα των ερευνών των έξι αυτών κέντρων και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των επιστημών υγείας».

Επιστήμες υγείας, υλικά και ενέργεια

Ο Hubert Cottogni παραδέχεται ότι στην Ελλάδα παράγεται πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έρευνα, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης σε κρίσιμους τομείς. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για την ανάπτυξη των επιστημών υγείας», σημειώνει. «Καταρχάς υπάρχει ήδη μία καλή βάση ερευνητικής δουλειάς, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με τη στήριξη των έξι ερευνητικών κέντρων. Υπάρχει ροή καλών ιδεών που είναι “επενδύσιμες”.

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει ώθηση στις επιστήμες υγείας, που αποτελούν κυρίαρχες βιομηχανίες στην Ευρώπη. Ως Ευρωπαίοι, μετά τις τραγικές εξελίξεις της πανδημίας, των διαταραχών στην παγκόσμια οικονομία και του πολέμου στην Ουκρανία, συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να φέρουμε πίσω τις κρίσιμες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιστήμες υγείας.

Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου των υλικών. Ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά προβλήματα είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα υλικά είναι πλαστικά. Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις. Τέλος, η Ελλάδα έχει από τη φύση της ιδανική θέση για να αναπτύξει τεχνολογίες παραγωγής και διανομής πράσινης ενέργειας και αυτός ο τομέας μπορεί να δώσει πολλά στη χώρα».

Η «γέφυρα» μεταξύ των αποτελεσμάτων των ερευνών και της πραγματικής οικονομίας μπορεί να είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. «Έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε αυτήν την αγορά, έχουμε σχηματίσει μία ειδική ομάδα στην Ελλάδα», εξηγεί ο Hubert Cottogni . «Είναι συναρπαστικό που βλέπουμε Έλληνες να επιστρέφουν από την Αμερική και την Ευρώπη, ώστε να στηρίξουν την εθνική οικονομία, όχι μόνο με τις γνώσεις, αλλά και με τα χρήματά τους με την ανάπτηξη venture capital funds, ομόρρυθμων εταιρειών (general partnership) που είναι έτοιμες να επενδύσουν σε συμμετοχές σε αυτές τις πρώιμων σταδίων ιδέες.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν είναι «χρηματοδοτήσιμες» από τις τράπεζες, το ρίσκο είναι πολύ υψηλό. Για αυτό χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις από «έξυπνα» κεφάλαια, που θα χτίζουν συνδέσεις με διεθνή δίκτυα. Το ζητούμενο είναι οι ιδέες να παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών».

«Οι Έλληνες είναι σκληροί διαπραγματευτές, αλλά έντιμοι συνεργάτες»

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Hubert Cottogni είναι αισιόδοξος για τις ελληνικές προοπτικές. «Ο βασικός μας στόχος είναι να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από εξωτερικούς παράγοντες», τονίζει. «Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, να φέρουμε ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με τις δικές μας επενδύσεις, που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία της ανεξαρτησίας και της ξεκάθαρης στόχευσης.

Η προσωπική μου εμπειρία με τις ελληνικές αρχές, που ξεκίνησε το 2006, λέει ότι οι Έλληνες είναι σκληροί διαπραγματευτές. Όταν όμως υπογράψουν τελικά μία συμφωνία, οι Έλληνες προχωρούν πλήρως στην εφαρμογή της. Ποτέ δεν είδαμε οποιαδήποτε παρέμβαση. Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος συνεργασίας και ίσχυε ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στην κυβέρνηση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εφαρμογή των συμφωνιών που κάνουμε με τους Έλληνες».

Διαβάστε ακόμη

«Θρίλερ» με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι γλιτώνουν τις κυρώσεις και ποιοι όχι

Mάικλ Ουίλσον (Morgan Stanley): «Βλέπει» διψήφια πτώση για τις μετοχές στις αρχές του 2023

Τουρισμός: Οι Ισραηλινοί πρώτη ξένη αγορά στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα (πίνακας)