search icon

Επενδύσεις

Horasis India Meeting 2024: «Απόβαση» υποψήφιων Ινδών επενδυτών στην Αθήνα

Ισχυρή επιχειρηματική αποστολή από την Ινδία τον Σεπτέμβριο - Ποιοι τομείς θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις, πού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα - Μιλάει στο newmoney ο πρόεδρος του Horasis, Frank-Jürgen Richter

«Πάντα αναζητούμε μια χώρα με ισχυρή σύνδεση με την Ινδία. Η Ελλάδα αρχίζει να αναπτύσσει μια στενή σχέση με την Ινδία, κυρίως μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην χώρα με μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Αναπτύσσονται διμερείς συνεργασίες στον τομέα της γεωπολιτικής, στην άμυνα, στη ναυτιλία.» Ο Dr Frank-Jürgen Richter, ιδρυτής και πρόεδρος της διεθνούς δεξαμενής σκέψης “Horasis, The Global Visions Community”, εξηγεί στο newmoney γιατί το διεθνές συνέδριο Horasis India Meeting 2024 θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα.

Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου, συνδιοργανώνεται από το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας (HICCE) και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της Ινδίας (CII). Θα φέρει στην Αθήνα μια ισχυρή αντιπροσωπεία Ινδών επιχειρηματιών και επενδυτών, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας της Ινδίας, Shri Sarbananda Sonowal.

«Οι συμμετέχοντες αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις σε επιχειρηματικά εγχειρήματα» τονίζει στο newmoney ο Frank-Jürgen Richter.

«Επίσης θα περάσουν μερικές ημέρες “εξερευνώντας” την χώρα. Ξέρετε, στο παρελθόν η Ινδία επικεντρωνόταν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο-εκεί έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα πολλές ινδικές εταιρείες- , αλλά τώρα αναζητεί εναλλακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Αθήνα έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο για την ανατολική Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την αραβική περιοχή. Από γεωπολιτική άποψη, έχει ενδιαφέρον για μία επιχείρηση να έρθει στην Αθήνα και αυτός είναι ο λόγος που φιλοξενούμε τη φετινή συνάντηση Horasis India Meeting στην Ελλάδα.»

Το Horasis Asia Meeting του 2023 πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ.

Επενδυτικές ευκαιρίες σε ICT, ναυτιλία και IMEC

«Η Ινδία διαθέτει ισχυρό πυρήνα σε πολλές βιομηχανίες» σημειώνει ο Richter, «αλλά το ισχυρό της χαρτί είναι ο τομέας της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) με εταιρείες όπως η TCS (Tata Consultancy Services), η Infosys, η Metro Services.

Όλες αυτές οι εταιρείες εξετάζουν την ανάπτυξη κέντρων παράδοσης στην Ευρώπη για να είναι πιο κοντά στους πελάτες τους. Η TCS θα συμμετέχει στο συνέδριο στην Αθήνα.

Είναι σημαντικό ότι το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η χρήση των αγγλικών είναι αρκετά υψηλά στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ένας δεύτερος τομέας στον οποίο δίνουμε έμφαση είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία. Η Ινδία διαθέτει ένα ισχυρό συγκρότημα ναυπηγείων, αλλά και δίκτυο διοίκησης λιμανιών. Για παράδειγμα, ο όμιλος Αντάνι είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμανιών παγκοσμίως. Σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα με παράλληλη αξιοποίηση του σιδηροδρόμου για την αποστολή εμπορευμάτων από τον Πειραιά σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Είναι πιθανό στο μέλλον η Ινδία να αντικαταστήσει την Κίνα στη ναυτιλία και στο παγκόσμιο εμπόριο. Άλλωστε όλο και περισσότερα προϊόντα διακινούνται μεταξύ της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας. Οι ινδικές εταιρείες έχουν ισχυρά ερείσματα στο Ντουμπάι και από εκεί χρειάζονται σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το θέμα θα υπάρχει ειδική θεματική στο συνέδριο ώστε να διερευνήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες.»

Από το Bollywood έως τα πανεπιστήμια

Η οικονομία της Ινδίας είναι ήδη η πέμπτη μεγαλύτερη του κόσμου, μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, και -σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ- θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έως το 2027.

Εκδηλώσεις, όπως ο «γάμος της χρονιάς» των Αμπάνι μεταφέρουν την εικόνα μίας χώρας που διαθέτει πλούτο, αυτοπεποίθηση και μία ισχυρή θέση στον κόσμο .

Όπως τονίζει ο Richter, που ήταν επίσης καλεσμένος στον γάμο των Αμπάνι, η εικόνα των φτωχών Ινδών που αναζητούν μια καλύτερη τύχη ως μετανάστες-εργάτες σύντομα θα αντικατασταθεί από τους υψηλά μορφωμένους και εξειδικευμένους Ινδούς εργαζόμενους.

«Η Ελλάδα άνοιξε το εκπαιδευτικό της σύστημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αυτό θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των νέων Ινδών, πολλοί από τους οποίους επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Από αυτούς ένα μεγάλο μέρος παραμένουν στην χώρα των σπουδών τους σχηματίζοντας έτσι μία εξειδικευμένη διασπορά στελεχών επιχειρήσεων. Άλλωστε, σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Microsoft, της Google, της IBM είναι Ινδοί.»

Τέλος, όπως αποκάλυψε στο newmoney ο πρόεδρος της Horasis, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πιθανή παραγωγή ταινιών του Bollywood σε ελληνικά νησιά.

«Ο εταίρος μας στην Ελλάδα, το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, βρίσκεται σε συζητήσεις αυτή την περίοδο με παράγοντες του Bollywood διερευνώντας πιθανές συνεργασίες. Οι Ινδοί παραγωγοί έχουν περιορίσει πλέον τα γυρίσματα που γίνονταν κυρίως στην Ελβετία λόγου του υψηλού κόστους. Η Ελβετία είναι πολύ ακριβή. Έτσι τώρα αναζητούν εναλλακτικές τοποθεσίες. Και νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μία από αυτές. Οι εικόνες των ελληνικών νησιών μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού στην Ινδία.»

Κεντρική Φωτό: Frank-Jürgen Richter, ιδρυτής και πρόεδρος της διεθνούς δεξαμενής σκέψης “Horasis, The Global Visions Community”, με έδρα στη Ζυρίχη, και πρώην διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φορουμ (World Economic Forum)

Διαβάστε ακόμη:

Φόρος εισοδήματος: Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς

Ρεύμα: Νέα «εκτίναξη» για σήμερα της μεγαβατώρας στα 149 ευρώ

Οι 20+1 αξέχαστες ατάκες του Αλέν Ντελόν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version