© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κι ενώ μόλις τρία χρόνια πριν η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά των κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers) παρέπεμπε σε… παντελή απουσία, πλέον, εν έτει 2022, η χώρα μας έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λίστες με τις πιο ελκυστικές αγορές γι’ αυτού του είδους τις επενδύσεις.
Τα στοιχεία από τη Cushman & Wakefield δείχνουν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος και η Αθήνα φιγουράρει στο τοπ 25 της Ευρώπης ως επενδυτικός προορισμός για data centers, με τη χώρα να μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο κίνησης δεδομένων στην Ευρώπη.
Η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων, που συνεργάζεται για τη χώρα μας με την Proprius, αναλύει την αγορά στην τελευταία της έκθεση για το «Πού πηγαίνει το έξυπνο χρήμα», η οποία βασίζεται στον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων για data centers κατά την περίοδο 2016-2021. Οπως αναφέρεται σχετικά, «ειδικά από τη Νότια Ευρώπη, μόνο η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα των 10 κορυφαίων επενδυτικών προορισμών, επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη, υψηλή κινητικότητα στην αγορά από τη Microsoft και την Amazon Web Services».
Η ελληνική πρωτεύουσα μαζί με το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία και μία ακόμη περιοχή της Βόρειας Ολλανδίας είναι στο top-3 της Ευρώπης όσον αφορά τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επενδύσεων σε data centers το τελευταίο διάστημα. Σημειωτέον ότι η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων έχει ήδη κατατάξει για φέτος την Αθήνα στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τις πόλεις που θεωρούνται από τους ανερχόμενους προορισμούς για επενδύσεις σε data centers.
Η έκθεση
Στη νέα της έκθεση, η Cushman διαπιστώνει ότι, πανευρωπαϊκά, το Αμστερνταμ έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σε data centers την περίοδο 2016-2021 με κεφάλαια συνολικού ύψους 9,5 δισ. δολαρίων, ενώ ειδικά για την περίοδο 2020-2021 πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Βαρσοβία ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος επενδυτικός προορισμός σε data centers με άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων τη διετία 2020-2021.
Μάλιστα, η νέα έκθεση της Cushman & Wakefield συμπίπτει χρονικά και με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, μόλις προ ημερών, να δώσει το πράσινο φως στην επενδυτική πρόταση για τη «δημιουργία συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία κέντρα δεδομένων (Data Centers) σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός Νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως. Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και στη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής».
Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και έρχεται να προστεθεί σε αυτές των AWS και Digital Realty, την ίδια στιγμή που και θεσμικά ονόματα από το εγχώριο real estate, όπως οι Επενδυτικές Ακινήτων Prodea Investments και Noval Property, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Οι νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η ευκολία πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), το χαμηλό κόστος εγκατάστασης, το εξειδικευμένο προσωπικό, είναι, πέραν φυσικά της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας, από τις κρίσιμες παραμέτρους που ενισχύουν τώρα, στη δεδομένη συγκυρία, τη θέση της χώρας μας στη διεθνή αγορά. Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και πιο περιφερειακών αγορών -όπως είναι η Ελλάδα- έχουν παίξει και οι γενικότερες παράμετροι που επηρεάζουν συνολικότερα την ευρωπαϊκή αγορά και έχουν να κάνουν με την «έκρηξη» στη μεταφορά data (δεδομένων) ως απόρροια και της πανδημίας, η υπερσυγκέντρωση στους πιο «παραδοσιακούς» κόμβους, όπως για παράδειγμα το Αμστερνταμ, η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το νομικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς αποθήκευσης των δεδομένων.
Οι κορυφαίοι
Τα τελευταία στοιχεία της Cushman επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα συνεχίζεται σε «ώριμους» τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς κόμβους στη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Αμστερνταμ, στο Δουβλίνο, στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.
Ως βασικοί λόγοι προτάσσονται η πρόσβαση σε ήδη αναπτυγμένες αγορές, με υψηλή οικονομική δραστηριότητα σε ένα περιβάλλον ολοένα πιο ψηφιοποιημένο. Εξ ου και το Αμστερνταμ παραμένει τοπ προορισμός σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Υψηλό όγκο επενδύσεων καταγράφουν και σκανδιναβικές αγορές και η Βόρεια Ευρώπη, στο Οσλο, στο Ελσίνκι και το Ρέικιαβικ, λόγω της πρόσβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χαμηλότερου κόστους και του ευνοϊκού κλίματος για «δωρεάν» ψύξη.
Από τη Νότια Ευρώπη, μόνο η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα των 10 κορυφαίων, όπως προαναφέρθηκε, αν και η Cushman & Wakefield έχει επίσης τοποθετήσει τη Μασσαλία (Γαλλία) και βασικές τοποθεσίες στην Ιβηρική Χερσόνησο (Βαρκελώνη, Λισαβόνα) ψηλά ως επενδυτικούς προορισμούς για τρέχουσες, νέες επενδύσεις.
«Η πρόσβαση σε σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την κινητικότητα σε data centers σε αυτή τη γεωγραφική ομάδα αγορών», επισημαίνεται σχετικά.
Διαβάστε ακόμη
Ανάσταση τζίρου Μάρτιο και Απρίλιο παρά τον πόλεμο (πίνακας)
ΕΥΔΑΠ: «Ψαλίδι» στο ενεργειακό κόστος με μοχλό τις ΑΠΕ – Προχωρούν επενδύσεις €1,6 δισ.
Berkshire Hathaway: Πτώση για τα καθαρά κέρδη στα $5,46 δισ. το α’ τρίμηνο 2022