Η νέα εποχή για το Υπερταμείο δεν επιτάσσει μόνο το χρηματοοικονομικό όφελος απ’ την δημόσια περιουσία. Στοχεύει παράλληλα στην «εργαλειοποίησή» του για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικά απ’ τις ΔΕΚΟ.
Το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΣΥΠ στο περιθώριο της 85ης ΔΕΘ ήταν αρκετά ξεκάθαρο για τον πιο ενεργό ρόλο που υπόσχεται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Δημητριάδης η σύνταξη του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, «που δεν ακολουθεί πολιτικούς κύκλους», βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, εκτιμώντας πως μέσα στον Οκτώβριο θα υποβληθεί προς την κυβέρνηση.
Με αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το Υπερταμείο θα επιχειρήσει να μετουσιώσει σε πράξη το όραμα του να καταστεί «public wealth fund» (σσ διαχειριστής αναπτυξιακών κεφαλαίων του Δημοσίου). «Στόχος μας είναι, να αξιοποιήσουμε την διεθνή τεχνογνωσία και να πολλαπλασιάσουμε την αξία της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε ο ίδιος σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως η αξία αυτή πέραν του οικονομικού της αντίκτυπου έχει και ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο, αφού περιλαμβάνει την παροχή ακόμα καλύτερων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«Ως νέα διοίκηση, πρόθεσή μας είναι να είμαστε ενεργοί ως μέτοχοι. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται από μόνα τους. Θέλουμε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αμηχανία λόγω της οικονομικής κρίσης και του ευρύτερου κλίματος. Η Ελλάδα έχει αλλάξει και θα ήταν αδικαιολόγητο να μη μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας», σημείωσε επίσης ο κ. Γρηγοριάδης. Πρόσθεσε δε πως: «είμαστε υπέρ της αυτοτέλειας των εταιρειών, ώστε να είναι πιο πελατοκεντρικές. Να έχουν μια καλή λειτουργία με κέρδη, σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση και να δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να απολαύσουν υψηλής ποιότητας αγαθά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Υπερταμείου.
Υπογράμμισε δε πως «παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί (για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων), απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις του σήμερα και της προηγούμενης δεκαετίας είναι άλλοι κόσμοι. Για παράδειγμα, υπήρξαν στιγμές, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, που η ίδια η επάρκεια της χώρας σε ενέργεια ή πρώτες ύλες απειλήθηκε σοβαρά. Σήμερα όμως βλέπουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να μπορούν ν’ αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες» σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ΔΕΗ μπόρεσε να «σηκώσει» την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού και τα ΕΛΤΑ κάνουν άλμα προς το μέλλον με τα ρομποτικά συστήματα διαλογής στο Κρυονέρι».
Κατά τον κ. Δημητριάδη, ο στόχος του Υπερταμείου είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερες και πιο σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στην κοινωνία. Επιπλέον, το Υπερταμείο, με τον νέο του ρόλο, θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα μερίσματα των θυγατρικών του, προκειμένου, μοχλεύοντάς τα, να στηρίξει αναπτυξιακές επενδύσεις.
Καταγραφή και αποτίμηση συμμετοχών και ακινήτων
Ένα σημαντικό κομμάτι για την υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, όπως σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης αργότερα κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί η πλήρης καταγραφεί και αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας που κατέχει. Είτε αφορά τις ίδιες τις θυγατρικές εταιρείες, είτε πιο εξειδικευμένα τα ακίνητα τους.
«Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και το στρατηγικό μας σχέδιο- εφόσον εγκριθεί- θα είναι πιο επιθετικό. Θα κάνουμε αρκετά πράγματα με βάση και το τι γίνεται σε αντίστοιχα case studies του εξωτερικού. Θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε. Στο κομμάτι του Real Estate, θα προχωρήσουμε μαζί με τις άλλες εταιρείες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΟΣΕ) στην αποτίμηση όλου του χαρτοφυλακίου του Real Estate στο Υπερταμείο, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του, εντός του 2021. Πάνω σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εμπλέξουμε όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα)» επισήμανε ο κ. Δημητριάδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου ανέφερε ακόμα τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, βάσει της οποίας παρά τη σχετικά περιορισμένη αναγνωρισιμότητα του Υπερταμείου στο ευρύ κοινό, οι πολίτες δήλωσαν σε ποσοστό 24% ότι αναμένουν από αυτό να εργαστεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και 32% στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων -δύο βασικούς στόχους για τη διοίκησή του, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις διοικήσεις των θυγατρικών της και συμμετέχει στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των εταιρειών.
Διαβάστε ακόμα:
Πώς η επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε… μη επιστρεπτέα έως 80%
Πότε και γιατί πλέον συμφέρουν οι μεταβιβάσεις ακίνητων και χρημάτων