search icon

Επενδύσεις

Δημητριάδης: Πώς θα αυξηθεί κατά €900 εκατ. η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου

Οι διαγωνισμοί για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και Αττική Οδό – Οι σκέψεις για τις Αλυκές – Τι θα γίνει με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – Το νέο μοντέλο στις θυγατρικές – Ξεκινά η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ

Παρά τις αναταράξεις που προκαλεί το διεθνές πληθωριστικό περιβάλλον, το Υπερταμείο αυξάνει ταχύτητες θεωρώντας πως η επενδυτική συγκυρία, μετά και το πέρας της πανδημίας, είναι θετική.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου 2022 – 2024, προχωράνε οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια, για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπου στόχος είναι να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του 2022 – αρχές 2023, αλλά και για τα αεροδρόμια.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για μια περίοδο μεταξύ 30 και 40 ετών. Για τα υπόλοιπα 22, ο κ. Γρηγοριάδης δήλωσε πως το βασικό σενάριο, εκτός απροόπτου, προβλέπει την ενιαία αξιοποιήση τους.

Κάτι που σημαίνει πως σε δεύτερο βαθμό θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής για το σύνολο των κρατικών αερολιμένων που σήμερα παραμένουν στον έλεγχο του Υπερταμείου.

Για τις Ελληνικές Αλυκές το Υπερταμείο βρίσκεται την περίοδο αυτή σε διαβουλεύσεις με τον σύμβουλο που έχει προσληφθεί, ώστε να οριστικοποιηθεί ο Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση τους. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της, που πλέον έχει φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ, είναι πλεον κερδοφόρα και δίνει μερίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, εξετάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη συμμετοχής της εταιρείας Κάλας που σήμερα ελέγχει το 25%, ενώ ίσως υπάρξει και επέκταση της εταιρείας και στη λιανική με επώνυμο προϊόν, ώστε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι το αλάτι Μεσολογγίου ανακηρύχθηκε ΠΟΠ.

Αναφορικά με τη διώρυγα Κορίνθου, ο κ. Γρηγοριάδης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει εκ νέου με αρκετές μάλιστα αναβαθμίσεις, όπως το ηλεκτρονικό ticketing. Σημείωσε δε ότι πρόθεση του Υπερταμείου είναι η αναβάθμιση του χώρου σε τουριστικό αξιοθέατο με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών.

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι περιμένει νομοθετική παρέμβαση απ’ την κυβέρνηση, προκειμένου τελικά η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του Υπερταμείου παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, τόνισε πως στους υπολογισμούς του τριετούς σχεδίου του Υπερταμείου έχουν συνυπολογιστεί τα μεγέθη των δύο εταιρειών.

Οι στόχοι

Στο κέντρο του σχεδίου που ανέλυσε ο κ. Γρηγοριάδης βρίσκεται ο στόχος αύξησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει σήμερα το Υπερταμείο κατά 15% ως τα τέλη του 2024. Διευκρίνισε δε ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σήμερα (net asset value) ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το Υπερταμείο στοχεύει σε αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 900 εκατ. ευρώ στα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι το Υπερταμείο πλέον μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο υιοθετώντας τις καλές πρακτικές των κρατικών επενδυτικών ταμείων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Σιγκαπούρης (Temasek), της Μαλαισίας, της Φινλανδίας κοκ. Αυτό σημαίνει ότι πέραν της διαχείρισης των συμμετοχών του και των θυγατρικών του, για τις οποίες -όπως είπε- ο κεντρικός άξονας είναι να προετοιμαστούν, ώστε να είναι εφικτή ακόμα και μία εισαγωγή τους στο ΧΑ, είναι και οι νέες επενδύσεις. Από ήδη μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ως ακόμη και startups.  Εξήγησε ότι ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης επενδυτικής επιτροπής στο Υπερταμείο, που θα έχει τον ρόλο αυτό.

Η Διοίκηση του Υπερταμείου ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην Ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση -για πρώτη φορά- του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου στη χώρα. Στοχεύει να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022 – 2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024.

Παράλληλα, επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στόχος της διοίκησης είναι σε λίγα χρόνια το Υπερταμείο να αποτελεί «Reviewer» (σ.σ. Επόπτης) των θυγατρικών που είναι στο χαρτοφυλάκιό του και να εμπλέκεται σταδιακά λιγότερο στη διοίκηση, κάτι βέβαια που προϋποθέτει την ωρίμανση των ενεργειών που μεθοδεύει τώρα στις θυγατρικές. Για τις τελευταίες, εξάλλου, προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσω ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αποτίμηση της περιουσίας

Μεταξύ των προτεραιοτήτων, που ανέπτυξε, είναι η καταγραφή και αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ, αλλά και των υπόλοιπων θυγατρικών του. Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα αυτά φθάνουν περίπου τα 77.000, εκ των οποίων τα 70.000 είναι μόνο η ΕΤΑΔ. Η πρώτη πιλοτική αποτίμηση θα γίνει σε 1.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το 2023 και αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Το Υπερταμείο αισιοδοξεί ότι η διαδικασία, που ουσιαστικά θα γίνει μέσω του ιδιωτικού τομέα, θα «τρέξει» αρκετά γρήγορα, ώστε ως το τέλος της τριετίας να είναι πλήρως καταγεγραμμένα και αποτιμημένα το σύνολο των ακινήτων, ώστε αργότερα αυτά να κατηγοριοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν αναλόγως, όπως τόνισε η διοίκηση του Υπερταμείου.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί η θρυλική Σέλμαν και οι μεζονέτες του Βωβού στη Ν. Ερυθραία (pics)

Το θερινό καρναβάλι με τους «νταβατζήδες», ο αόρατος κελεμπίας της Μυκόνου, τα ντεσού του Σαράντη και το νέο σήριαλ του Πόρτο Καρράς

TτΕ: Θετικές -ακόμη- οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων

 

Exit mobile version