search icon

Επενδύσεις

Grand Hyatt: Oι επιδόσεις του 5άστερου της Συγγρού που περνά με 235 εκατ. στην «ομπρέλα» της ΗΙΡ των Blackstone και GIC

Η διπλή σημασία της συναλλαγής των 235 εκατ. ευρώ για το εγχώριο real estate όσο και για τον τουρισμό της Αθήνας. Το ξενοδοχείο είχε αυξημένα έσοδα πέρυσι άνω των 33 εκατ. ευρώ, ενώ περιόρισε τις ζημιές στα 2,39 εκατ. ευρώ

Μια «πολύ καλή χρονιά δεδομένου ότι η ζήτηση και οι πληρότητες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα» βλέπει για το τρέχον έτος το Grand Hyatt τη λεωφόρου Συγγρού το οποίο έχει περάσει πλέον κάτω από την «ομπρέλα» της Hotel Investment Partners (HIP) από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επενδυτικών Henderson Park- Ηines.

Χθές ανακοινώθηκε κι επισήμως η δρομολογηθείσα από το περασμένο καλοκαίρι εξαγορά του ξενοδοχείου, από την ΗΙΡ, έναν από τους μεγάλους ιδιοκτήτες resorts τη Νότια Ευρώπη που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζονται οι Blackstone και GIC. Μάλιστα η συναλλαγή της τάξεως των 235 εκατ. ευρώ έχει διπλή σημασία τόσο για το εγχώριο real estate όσο και για τον τουρισμό της Αθήνας όπως σχολίαζαν χθες στο newmoney.gr στελέχη της αγοράς: Για το εγχώριο real estate, με το σκεπτικό ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη εξαγορά ξενοδοχείου μετά τον Αστέρα Βουλιαγμένης και δε τον τουρισμό της Αθήνας ότι αποτελεί την πρώτη εξαγορά από την HIP αστικού ξενοδοχείου στη Νότια Ευρώπη – ενδεικτικό και των προοπτικών που θεωρεί ο όμιλος ότι παρουσιάζει η ελληνική πρωτεύουσα ως προορισμός.

Oι Henderson Park και Hines απέκτησαν το ακίνητο (πρώην Ledra Marriott 315 κλειδιών) τον Ιούνιο του 2017, έχοντας εντοπίσει από τότε την ευκαιρία για μια σημαντική αναβάθμιση και επανατοποθέτηση με την επέκτασή του, «αξιοποιώντας την κληρονομιά του ως ένα από τα πέντε κορυφαία ξενοδοχεία της Αθήνας από την αρχική κατασκευή του το 1984», όπως αναφέρουν οι επιτελείς τους. Η εξαγορά σηματοδότησε τότε την είσοδο και των δύο εταιρειών στην ελληνική αγορά ακινήτων στην οποία παραμένουν και σήμερα μέσα από άλλες επενδύσεις τους στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, έχοντας αποκομίσει τώρα υψηλές αποδόσεις με βάση το τίμημα των 235 εκατ. ευρώ από την πρώτη τους επένδυση του 2017: «Παραμένουμε σταθερά υποστηρικτές, πιστεύοντας στη δύναμη της ελληνικής τουριστικής αγοράς, η οποία συνεχίζει να κινείται ανοδικά», ανέφερε στις επίσημες δηλώσεις του χθες ο κ. Christopher Kuhbier, επικεφαλής επενδύσεων στην Ευρώπη στη Henderson Park. «Το Grand Hyatt Athens αντιπροσωπεύει τη βέλτιστη εκδοχή της Hines στο κομμάτι της επένδυσης και ανάπτυξης ακινήτων και παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής φιλοξενίας», όπως δήλωσε ο κ. Πωλ Γομόπουλος, επικεφαλής της Hines Ελλάδος.

Στις επίσημες δηλώσεις του ο κ. James Seppala, επικεφαλής Real Estate Ευρώπης της Blackstone, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Αθήνα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ξενοδοχειακές αγορές της Ευρώπης, όπου προσθέτουμε τώρα ένα μοναδικό και πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο- τοπόσημο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό μας».

Σημειωτέον ότι η HIP με έτος ίδρυσης το 2015 έχει «χτίσει» ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο θερέτρων στη Νότια Ευρώπη με 71 ξενοδοχεία και συνολικά, περισσότερα από 22 χιλιάδες κλειδιά στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Τώρα, η Ελλάδα «είναι μία από τις αναπτυσσόμενες αγορές προτεραιότητας για την HIP», όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία, με την εξαγορά αυτή αλλά και τα άλλα δύο ξενοδοχεία που ανακοινώθηκαν επίσης χθες σε Χαλκιδική (Alexander The Great Beach Hotel 208 δωματίων που αποτελεί το δεύτερο ξενοδοχείο για τον όμιλο στη χερσόνησο της Χαλκιδικής) και Ρόδο (Sunprime Miramare Beach 5 αστέρων και 174 δωματίων αποτελώντας το πρώτο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας στο νησί) διαθέτει πλέον δέκα ξενοδοχεία στη χώρα μας.

Η συνολική δυναμικότητα συμπεριλαμβανομένου και του Grand Hyatt Athens αντιστοιχεί σε 2.641 δωμάτια για τις 10 μονάδες που βρίσκονται σε κορυφαίους προορισμούς, όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και πλέον και η Αθήνα. Το σύνολο των επενδύσεων για τις 3 εξαγορές αλλά και τις ανακαινίσεις/ αναβαθμίσεις/ επανατοποθέτηση που θα ακολουθήσουν στα δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Χαλκιδική υπολογίζονται στα πέριξ των 400 εκατ. ευρώ. Το Sunprime Miramare Beach Hotel στη Ρόδο και το Alexander The Great Beach Hotel που θα λειτουργήσει από τον όμιλο Μήτση στη χερσόνησο της Χαλκιδικής αποκτήθηκαν από κεφάλαια που διαχειρίζεται η Blackstone.

Οσον αφορά το τρέχον χαρτοφυλάκιο της HIP στην Ελλάδα αυτό διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Αθήνα (1 ακίνητο): Grand Hyatt Athens

Κρήτη (2 ακίνητα): Domes Aulus Elounda & Atlantica Ocean Beach Resort

Κέρκυρα (2 ακίνητα): Domes Corfu & Dreams Corfu Resort Spa

Ζάκυνθος (2 ακίνητα): AluaSoul Zakynthos & Domes Aulus Zante

Χαλκιδική (2 ακίνητα): Domes Noruz Kassandra & Alexander The Great Beach Hotel

Ρόδος (1 ακίνητο): Sunprime Miramare Beach Hotel

Οι επιδόσεις του Grand Hyatt

Οσον αφορά ειδικότερα το Grand Hyatt, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2023 από το δίδυμο των πρώην πλέον ιδιοκτητών Henderson Park και Hines, διαθέτει 548 δωμάτια και 56 σουίτες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, με πολλαπλές παροχές (σπα και γυμναστήριο, τέσσερις πισίνες, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη βεράντα με θέα στην Ακρόπολη, καθώς και γαστρονομικές επιλογές με δύο εστιατόρια και δύο μπαρ, δύο εκ των οποίων βρίσκονται επίσης στη βεράντα), διαθέτοντας επιπλέον από τις πιο εκτεταμένες και σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα: Με 4.435 τ.μ. με 30 αίθουσες συσκέψεων και αίθουσες ballroom χωρητικότητας 2.550 ατόμων, καθιστώντας το ξενοδοχείο ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη για συνεδριακό τουρισμό.

Το ξενοδοχείο πέρυσι είχε σημαντική αύξηση εσόδων, ωστόσο παρουσίασε ζημιές, έστω και πιο περιορισμένες, με δεδομένες και τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του 2023 ανήλθε στα 33,12 εκατ. ευρώ από τα 19,45 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ζημιές προ φόρων μειώθηκαν στο ποσό των 2,39 εκατ. ευρώ έναντι του ζημιογόνου αποτελέσματος των 3,68 εκατ. ευρώ του 2022. Από το σύνολο των εσόδων τα έσοδα των δωματίων πέρυσι ήταν στα 23,7 εκατ. ευρώ (από 13,24 εκατ. ευρώ το 2022) και τα έσοδα επισιτιστικών στα 7,25 εκατ. ευρώ από 4,88 εκατ. ευρώ του 2022 και τα υπόλοιπα ποσά αφορούν λοιπά έσοδα.

Για τη μέχρι σήμερα πορεία του το 2024 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της προηγούμενης διοίκησης του Πωλ Γομόπουλου, επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα, η ζήτηση στη χώρα μας «συνεχίζει να είναι ισχυρή για το 2024, καταγράφοντας σημαντικές αυξήσεις εσόδων προερχόμενες από βελτιωμένες πληρότητες και σημαντικά ενισχυμένα έσοδα ανά διανυκτέρευση. Με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά δεδομένου ότι η ζήτηση και οι πληρότητες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Διαβάστε ακόμη

Τέσσερα κίνητρα-δέλεαρ για αγορές ακινήτων

Εύσημα από Κομισιόν για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον πυρήνα της τραπεζικής (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version