Ένας Έλληνας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πίσω από μια νέα, μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατ. δολ. στην crypto-βιομηχανία.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, General Partner και Chief Technology Officer (CTO) της Paradigm και κάτοχος Master of Engineering, με συνοδοιπόρο του τον Matt Huang, co- founder και Managing Partner στον ίδιο επενδυτικό οργανισμό, επικεντρώνει την προσπάθειά του στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της και κυρίως στην έρευνα σε πρωτόκολλα ανοιχτού κώδικα.

Προηγουμένως, υπήρξε ανεξάρτητος σύμβουλος και ερευνητής, με focus sτην κρυπτογραφία, την ασφάλεια πληροφοριών και το σχεδιασμό μηχανισμών.

Πριν από μερικές ημέρες, οι δυο τους ολοκλήρωσαν και ανακοίνωσαν μια επένδυση 20 εκατ. δολ. με όχημά το αμερικανικό VC της Paradigm στην Ithaca, μια νέα εταιρεία (spin-off) η οποία σχεδιάστηκε, όπως αναφέρουν, με αποστολή της να επιταχύνει την ανάπτυξη της κρυπτογράφησης σε όλο το εύρος του κλάδου.

Το deal των 20 εκατ. δολ. προστίθεται μάλιστα στις φετινές χρηματοδοτήσεις των startups με «ελληνικό DNA» και όπως πολύ χαρακτηριστικά δηλώνουν οι επικεφαλής της Paradigm μόλις ξεκινά η δική τους «Οδύσσεια» με προορισμό την «Ιθάκη» τους, ένα μότο εμπνευσμένο ξεκάθαρα από την μυθολογία της Ελλάδας.

Η Ithaca αναπτύσσει άλλωστε το Odyssey, ένα νέο δίκτυο επιπέδου 2, το οποίο περιγράφεται ως το «blockchain του μέλλοντος».
Επίσης, η Ithaca θα βοηθήσει, τονίζουν, στην προώθηση της κρυπτογράφησης και στην επέκταση των «συνόρων» της, διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλοι προγραμματιστές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται «σε σημαντικά δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα εντός αυτής».

Ο Έλληνας tech expert θα διατηρήσει, αναφέρεται, το ρόλο του ως CTO και General Partner της Paradigm, αλλά θα ηγηθεί και της ομάδας της Ithaca ως Διευθύνων Σύμβουλός της, με τον Matt Huang στη θέση του Προέδρου.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επενδυτικού σχήματος τους, η Paradigm θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τα έργα ανοικτού κώδικα, με τη συνεισφορά του team της Ithaca.
«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην αποστολή για την προώθηση της κρυπτογράφησης με όλους τους άλλους να πιέζουν τα σύνορά της.», σχολιάζουν.

Ο Matt Huang υπήρξε συνεργάτης της Sequoia Capital με αντικείμενο τις επενδύσεις σε αρχικό στάδιο συμπεριλαμβανομένης και της «βιομηχανίας» των κρυπτονομισμάτων, ήταν CEO της Hotspots, μιας Y Combinator εταιρείας η οποία εξαγοράστηκε από την Twitter το 2012 και angel investor στις Bytedance (την κινεζική μητρική του Τικ Τοκ, την πολυτιμότερη startup του πλανήτη) και Instacart, ενώ αγόρασε το πρώτο του Bitcoin από την… πτωχευμένη MtGox (2010-2014), πάλι το 2012, όταν η τιμή του δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα του διασημότερου κρυπτονομίσματος!

Ο Matt Huang

Με σύνθημα τη φράση «Crypto must go faster», η Ithaca συγκέντρωσε τα κεφάλαια των 20 εκατ. ευρώ από την Paradigm, διαθέτοντας παράλληλα το κατάλληλο τεχνολογικό υπόβαθρο.
Το εγχείρημα στηρίχθηκε, ουσιαστικά, από μια παγκόσμια ομάδα αποτελούμενη από λιγότερους από 20 μηχανικούς η οποία πιστώνεται κάποια από τα πιο χρησιμοποιημένα εργαλεία του ανοιχτού κώδικα.

Η Ithaca και το Odyssey είναι κομμάτι του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της Paradigm και στο δια ταύτα, οι εμπνευστές της κίνησης σχολιάζουν: «Πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα για το καλό της κρυπτογράφησης και στη δημιουργία του σωστού συστήματος κινήτρων για τις εμπορικές εμπειρίες των καταναλωτών.».

Έσπασε το «φράγμα» του 1 δισ. δολ.

Ο πήχης των χρηματοδοτήσεων στο ελληνικό startup οικοσύστημα έχει υπερβεί το «όριο» του 1 δισ. δολ. (1,08 δισ. δολ.) προς εταιρείες οι οποίες διαθέτουν Έλληνες ιδρυτές και στελέχη, είτε με παρουσία στην Ελλάδα είτε μόνο στο εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι η επίδοση του 2024 πλησιάζει και μάλλον θα ξεπεράσει αυτή του 2023 (1 δισ. 128 εκατ. δολ.), καθώς απομένει διάστημα πάνω των 2 μηνών μέχρι το τέλος της χρονιάς, με βάση τα στοιχεία της Marathon Venture Capital.

Πολύ μακριά βέβαια από το ρεκόρ του 2021, αλλά και από τον απολογισμό του 2022. Μεσολάβησε ωστόσο μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση διεθνώς ως προς τα ύψη των αποτιμήσεων και των χρηματοδοτήσεων, απόρροια και της κρίσης στη Silicon Valley Bank. Στελέχη κορυφαίων VC δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμα και για ξεκαθάρισμα της αγοράς…

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Φλερτ της ΔΕΗ με την ΕΥΔΑΠ για μονάδα αφαλάτωσης στο Λαύριο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα διλήμματα που θέτει στο ΠΑΣΟΚ

Νέο «μαξιλάρι» €400 εκατ. ζήτησε ο επόπτης από τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα