O πλανήτης κινδυνεύει να «στερέψει» από χαλκό» εν μέσω έλλειψης προσφοράς και ζήτησης σύμφωνα με τη Bank of America, ενώ σύμφωνα με το σύμφωνα με το CNBC., οι τιμές αναμένεται να φτάσουν τα $20.000/τόνο μέχρι το 2025,
Προ ημερών, ο στρατηγικός αναλυτής της ΒοfΑ, Μάικλ Γουίντμερ, επεσήμανε πως τα αποθέματα χαλκού βρίσκονται σε επίπεδα προ 15ετίας, υποδεικνύοντας πως καλύπτουν μόλις τρεις εβδομάδες ζήτησης. Αυτό, τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά αρχίζει να ξανανοίγει και να επεκτείνεται.
«Αναφορικά με τους υπολογισμούς μας, αναμένουμε ελλείψεις σε χαλκό και περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων φέτος και του χρόνου», ανέφερε ο Γούιντμερ, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο “backwardation” λόγω του ράλι των βραχυπρόθεσμων τιμών. Το backwardation συμβαίνει όταν το asset πωλείται σε υψηλότερη τιμή από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσής του.
Ο Γουίντμερ επεσήμανε επίσης πως μια αύξηση στην μεταβλητότητα λόγω των μειωμένων αποθεμάτων έχει προηγούμενο, όταν υπήρξε έλλειψη νικελίου στο London Metal Exchange το 2006 και 2007, κάτι το οποίο ώθησε τις τιμές του μετάλλου σε αύξηση της τάξεως του 300%.
Λόγω της παρούσας κατάστασης και των ελλείψεων σε αποθέματα, ο Γουίντμερ εκτιμά πως ο χαλκός μπορεί να φτάσει στα $13.000/τόνο τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη αγγίζει τα $10.000/τόνο για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι τιμές του χαλκού βρέθηκαν λίγο κάτω από τα $4,54/λίβρα το πρωί της Πέμπτης στο Λονδίνο, έχοντας αυξηθεί κατά 30%.
Mετά δεδομένη την έλλειψη που θα καταγραφεί το 2021 και το 2022, η ΒοfΑ αναμένει πως η αγορά χαλκού θα εξισορροπηθεί το 2023 και το 2024 πριν επιδείξει περαιτέρω αναταράξεις το 2025.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η προσφορά του scrap είναι σε κρίσιμο σημείο ενώ αναμένουμε πως η χρήση των scrap σε χυτήρια/διυλιστήρια θα αυξηθεί από τους 4.200 τόνους το 2016 σε 6.700 τόνους το 2025».
«Εάν δεν υπάρξει αυξημένη προσφορά σε δευτερεύον υλικό, τα αποθέματα μπορεί να εξαϋλωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα και τιμές άνω των $20.000/τόνο ή $9,07/λίβρα», υποστήριξε η επενδυτική τράπεζα.
Ο «νέος χρυσός»
Εν μέσω της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης, η ζήτηση για χαλκό αυξάνεται λόγω των αναγκών από γοργά αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς τομείς, όπως η παραγωγή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες) και η καλωδίωση ημιαγωγών.
Ο Ντέιβιν Νιούχαουζερ, ιδρυτής και διοικητής του αμερικανικού fund, Livermore Partners ανέφερε στο CNBC πως οι τιμές των μετάλλων προωθούνται λόγω ενός ασθενούς δολαρίου και λόγω της μετακίνησης σε μια “πράσινη” υποδομή.
Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 3%, οδηγώντας τον γενικότερο δείκτη σε αύξηση 80% από τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι αναλυτές της HSBC υπολογίζουν πως οι τιμές του χαλκού υποστηρίζονται από την αύξηση των επενδύσεων στην ηλεκτρική ενέργεια λόγω της πρόσφατης “στροφής” των κυβερνήσεων προς υποστήριξη των καθαρότερων πηγών ενέργειας.
Παρόλα αυτά, ο χαλκός παραμένει το αγαπημένο εμπόρευμα της Livermore, σύμφωνα με τον Νιούχαουζερ.
«Πιστεύω πως ο χαλκός θα γίνει το νέο πετρέλαιο τα επόμενα δέκα χρόνια, και ο χαλκός θα αποτελέσει σημαντικό προϊόν με την πιθανότητα των $20.000/τόνο», σύμφωνα με τον ίδιο.
Διαβάστε ακόμη
Νέο πακέτο 5 δισ. ευρώ για να πάρει μπροστά η οικονομία
Τουρκία: Ο κεντρικός τραπεζίτης «τζογάρει» διατηρώντας την πολιτική του πρώην