search icon

Επενδύσεις

Fraport Greece: Επενδύει στην ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων (pics)

Ασκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στο πλέον κρίσιμο κομμάτι, αυτό της ασφάλειας των αεροδρομίων και των πτήσεων, επενδύει η Fraport Greece, o φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αερολιμένες σε κορυφαίους αστικούς και νησιωτικούς προορισμούς.

Ακριβώς σε αυτό τον τομέα στόχευε η προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Με βάση το σενάριο της άσκησης, το πλάνο αφορούσε ένα ατύχημα αεροσκάφους εκτός αεροδρομίου, με απώτερο στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται σε μια τέτοια υπόθεση μπορούν στην πράξη να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν μεταξύ τους.

Στη διενέργεια της άσκησης, πέραν των στελεχών της Fraport Greece, συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτά τα συμβάντα φορείς, και συγκεκριμένα η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και εμπλεκόμενοι φορείς από το αεροδρόμιο, όπως ο Πύργος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, o Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης και o Πάροχος Υπηρεσιών Ασφαλείας. Στο πλαίσιο της υποθετικής άσκησης συμμετείχαν και 110 σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΕΚΑΒ, ΣΑΕΚ Θέρμης, ΣΑΕΚ υπουργείου Τουρισμού, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ΙΕΚ ΑΚΜΗ, έχοντας τους ρόλους των επιβατών του αεροσκάφους αλλά και των φίλων και συγγενών.

Στιγμιότυπα από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στη διάρκεια ενός συμβάντος τέτοιου είδους ενεργοποιείται το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, που περιλαμβάνει μια σειρά από επιχειρησιακές διαδικασίες με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι ενεργοποιούνται αμέσως για τον σκοπό αυτό. Βασικός στόχος είναι, κατ’ αρχάς, να φανούν τυχόν αδυναμίες ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς την επιχειρησιακή ανταπόκριση, τη συνεργασία, αλλά και τη διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην προκειμένη περίπτωση και μόλις ξεκίνησε η υποθετική άσκηση του ατυχήματος του αεροσκάφους, ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τη διάσωση, την παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων. Πέραν των συμμετεχόντων από τους επιμέρους εμπλεκομένους σε ένα τέτοιο συμβάν (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΚΑΒ κ.ο.κ.), ενεργό ρόλο είχε και το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου, το οποίο αναλαμβάνει να συντονίσει το συμβάν στο αεροδρόμιο ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και τα κέντρα υποδοχής για την υποστήριξη των θυμάτων.

«Η επιτυχημένη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” μέσω της συνεργασίας της Fraport Greece και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO) της Fraport Greece, μετά το πέρας της επιτυχημένης πραγματοποίησης της άσκησης ευρείας κλίμακας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στιγμιότυπα από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Και συνέχισε: «Η Fraport Greece, με δεδομένη τη δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επιβάτες, αλλά και στους συνδαιτυμόνες κρίκους των αερομεταφορών, διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η συγκεκριμένη άσκηση. Το πλάνο αυτό υλοποιείται σε μόνιμη βάση -και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία-, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργιών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή στάνταρ, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας που διαθέτει και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

Διαβάστε ακόμη

Σταμάτης Φραδέλος: Στόχος της Ε.Ε. η αύξηση της ζήτησης και της συνεπούς χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων

Υποχρεωτικό το ψηφιακό πελατολόγιο από το 2025 στους επαγγελματίες

«Ήλιος Βιομηχανία Πλεκτικής»: Μετά από μισό αιώνα οδηγείται στη… δύση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version