search icon

Επενδύσεις

Ετσι θα μεταμορφωθεί το πρώην υδροθεραπευτήριο με το ΞΕΝΙΑ στην Κύθνο (pics)

Τι περιλαμβάνουν οι όροι που θέτουν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού που ενέκριναν τη νέα οριστική μελέτη αποκατάστασης - Άνω των 30 εκατ. ευρώ το project

Μία τριετία από την ανάδειξη του πλειοδότη επενδυτή στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και μετά από ένα μαραθώνιο διαδικασιών που περιελάμβανε και το «κόψιμο» της πρώτης μελέτης αποκατάστασης, η οποία προτάθηκε πέρυσι, το ακίνητο του πρώην ΞΕΝΙΑ και της Ιαματικής Πηγής Κύθνου ετοιμάζεται τώρα να πάρει το δρόμο της αξιοποίησης.

Με σφιχτούς όρους, οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν τη νέα οριστική μελέτη για το έργο που αφορά την «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου (υδροθεραπευτήριο Λουτρών, επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου, διαρρυθμίσεις εσωτερικών χώρων, στατική ενίσχυση, προσθήκη κολυμβητικής δεξαμενής στον ακάλυπτο χώρο και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο» του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ και Ιαματική Πηγή Κύθνου» στον οικισμό Λουτρά Κύθνου, εγκρίνοντας παράλληλα και τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου.

Όπως αναφέρεται τώρα στη σχετική απόφαση προβλέπεται ότι «κατά την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των χαρακτηρισμένων ως μνημείων κτηρίων του συγκροτήματος και των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και μορφολογικών του στοιχείων». Μεταξύ άλλων προβλέπεται «να διερευνηθεί η δυνατότητα αποξήλωσης των παλαιότερων μη συμβατών επεμβάσεων με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος και να υποβληθεί σχετική στατική μελέτη, να μην τοποθετηθούν μανδύες και ανθρακοϋφάσματα σε λιθοδομές, να υποβληθούν οι τελικοί χρωματισμοί για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τη διερεύνηση των υποκείμενων στρωμάτων, οι καθαρισμοί των αρμών λιθοδομών να μη γίνουν με υδροβολή αλλά χειρωνακτικά, τυχόν στοιχεία θερμοπρόσοψης να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των τοιχοποιιών κ.α.».

Για την έγκριση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου», ορίστηκε μεταξύ άλλων ότι «μετά την αποκάλυψη των υποκείμενων ζωγραφικών στρωμάτων στο σύνολο των χώρων του κτιρίου Ziller, πριν την έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών να κατατεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) τεχνική έκθεση που να περιλαμβάνει την κατάσταση διατήρησης, προτάσεις συντήρησης και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Επιπλέον, να κατατεθεί τεχνική έκθεση προς έγκριση στη ΔΣΑΝΜ που να περιλαμβάνει την κατάσταση διατήρησης, προτάσεις συντήρησης και φωτογραφική τεκμηρίωση, για τα μωσαϊκά δάπεδα που θα αποκαλυφθούν μετά την απομάκρυνση των κεραμικών πλακιδίων, επίσης, να κατατεθεί τεχνική έκθεση προς έγκριση στη ΔΣΑΝΜ για τα μεταλλικά στοιχεία, που να περιλαμβάνει την κατάσταση διατήρησης, προτάσεις συντήρησης και φωτογραφική τεκμηρίωση». Οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξή τους και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να κατατεθεί έκθεση πεπραγμένων με φωτογραφική τεκμηρίωση.

Το project της αναβίωσης του παλαιού ΞΕΝΙΑ έχει έναν προϋπολογισμό άνω των 30 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Ξενία Κύθνος», συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία κ. Avraham Ravid, είχε υπογραφεί το 2022 με την αδειοδοτική διαδικασία να αποδεικνύεται στη συνέχεια ιδιαίτερα απαιτητική δεδομένου και του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του έργου σε συνδυασμό με τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία.

Εξ’ ού και η πρώτη οριστική μελέτη αποκατάστασης που κατατέθηκε πέρυσι «κόπηκε» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για να τροποποιηθεί και να κατατεθεί εκ νέου. Το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ στα Λουτρά της Κύθνου και οι δύο ιαματικές πηγές που διαθέτει αποτελούν την πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα από τον διάσημο Δανό αρχιτέκτονα, Κρίστιαν Χάνσεν. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Ολα τα σενάρια για την επιβολή έκτακτων μέτρων στο ρεύμα – «Πρόβες» για επιστροφή στις επιδοτήσεις

Unilever στο newmoney: Θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα συνδικάτα για τις μαζικές απολύσεις

Αλλάζουν 1 στις 12 υποβληθείσες δηλώσεις λόγω λάθους… των φορέων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version