© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ενώπιον μιας πρωτόγνωρης επενδυτικής φρενίτιδας στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, που εκδηλώνεται με έναν χορό δισεκατομμυρίων και πρωταγωνιστές ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας αλλά και επενδυτικά μεγαθήρια του πλανήτη, βρίσκεται η χώρα μας. Στο κατώφλι της ενεργειακής μετάβασης που επισπεύδεται λόγω της ουκρανικής κρίσης, της ανάγκης για γρήγορη ωρίμανση έργων που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και κρίσιμων υποδομών στον τομέα του περιβάλλοντος, οι επιχειρήσεις δυναμώνουν, επεκτείνονται σε νέες δραστηριότητες στον τομέα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και συγκροτούν συμμαχίες που αναδιατάσσουν τον επιχειρηματικό χάρτη.
Διανύοντας την πιο κρίσιμη δεκαετία του πλανήτη, ο οποίος συνταράσσεται από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου αναβαθμίζεται. Η χώρα αποκτά υποδομές που τη βάζουν στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ενώ για πρώτη φορά βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή τους επάρκεια στο φυσικό αέριο που στέλνουν στη γειτονική χώρα ο ΔΕΣΦΑ (μέσω της Ρεβυθούσας), η MYTILINEOS και η ΔΕΠΑ.
Οι υποδομές της χώρας συνεχώς διευρύνονται και το θεσμικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (target model, διμερή συμβόλαια κ.ά.), δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγάλης κλίμακας έργα που προσελκύουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη κρίσιμων έργων σε όλες τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις οποίες ο πήχης, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέβει στα 27 γιγαβάτ (GW), στην ηλεκτροπαραγωγή και τα δίκτυα, στα μεγάλα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στις υποδομές φυσικού αερίου και τον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης.
Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, στη μεγάλη αυτή δεξαμενή επενδυτικών πόρων θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν επενδύσεις στα μεγάλα δημόσια έργα, στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στις συμβάσεις παραχώρησης, στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και τις εγκαταστάσεις κυκλικής οικονομίας.
Το ψηφιδωτό με τα πολυμετοχικά σχήματα
Σε αυτό το νέο επιχειρηματικό παζλ που διαμορφώνεται με κύριο χαρακτηριστικό το πάντρεμα υποδομών και τη δημιουργία πολυμετοχικών σχημάτων, λόγω του ύψους των επενδύσεων, οι ελληνικοί όμιλοι διεκδικούν μεγάλο μερίδιο της πίτας και οι διεθνείς επενδυτές τομείς με υψηλές αποδόσεις αλλά και λειτουργική κερδοφορία. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται έργα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, που θα περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και τεχνολογίες από το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά και την αποθήκευση μέχρι έργα παραχώρησης, καζίνο, αεροδρόμια, λιμάνια, φράγματα και οδικούς άξονες.
Ενα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτής της κινητικότητας που αναπτύσσεται και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα είναι η Motor Oil. Η εταιρεία του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα του διαμορφούμενου νέου τοπίου σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις και την επέκταση σε νέους τομείς. Ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ελέγχονται κατά 47,1% από την οικογένεια Λάτση, με επίκεντρο την ανάπτυξη ενός πράσινου χαρτοφυλακίου έργων, η Cenergy Holding της οικογένειας Στασινόπουλου, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στην κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, η εταιρεία MYTILINEOS στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της πράσινης ανάπτυξης, η Sunlight του ομίλου Γερμανού στις μπίζνες της αποθήκευσης, με πολυεθνική πλέον παρουσία, αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου, με τις δύο νέες δεξαμενές φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και το μεγάλο εμβληματικό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Αιγύπτου που λόγω της κρίσης ανασταίνεται.
Τον χορό των επιχειρηματικών συμφωνιών στην ενέργεια σιγοντάρει η ΔΕΗ κάνοντας τη μεγάλη πράσινη επανάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από ένα πλέγμα εξαγορών που θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το β’ εξάμηνο του έτους και ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με βασικούς μετόχους τον κ. Γιώργο Περιστέρη, τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και το family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση, ο οποίος εμφανίζεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας σημαντικής επιχειρηματικής συμφωνίας που προβλέπει την εκχώρηση σημαντικού μεριδίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε διεθνές fund.
Στον μακρύ κατάλογο των επιχειρηματικά δραστήριων ομίλων συγκαταλέγονται και διεθνείς επενδυτές με ελληνικές ρίζες, όπως ο Ελληνογάλλος επιχειρηματίας Πάρης Μουράτογλου της Total Eren με ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, ο κ. Γιώργος Σακελλάρης της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Ameresco με μεγάλο ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Ελλάκτωρ, η ΑΒΑΞ και η Intrakat. Η Ελλάκτωρ, απαλλαγμένη πλέον από τα βάρη του παρελθόντος μετά την είσοδο της Motor Oil στο μετοχικό της κεφάλαιο, χαράσσει μια νέα πορεία στις κατασκευές και τις συμβάσεις παραχώρησης, ενώ η ΑΒΑΞ της οικογένειας Ιωάννου στρέφεται αποκλειστικά στον τομέα της κατασκευής και των παραχωρήσεων αποεπενδύοντας από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τις ΑΠΕ.
Αντίστοιχα, η Intrakat, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, βρίσκεται με τη σειρά της στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος είναι οι μετοχικές ανακατατάξεις που συντελούνται στον όμιλο τον τελευταίο χρόνο και δείχνουν μια διαφοροποιημένη στρατηγική που θα κατανείμει ισομερώς ρόλους στις κατασκευές, στις παραχωρήσεις και την ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η BC Partners, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ζεστή για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας. Ωστόσο, πληροφορίες δεν αποκλείουν αλλαγές ακόμη και στη μετοχική σύνθεση του ομίλου, βάζοντας στο κάδρο τον κ. Δημήτρη Κούτρα που πριν από λίγους μήνες βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από την Intrakat.
Η επέκταση στις ΑΠΕ, η οποία ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι μέσω της απορρόφησης της Γαία Ανεμος, αποκτώντας άδειες παραγωγής δυναμικότητας 1 GW, περνά πλέον στην Intra-S.Energy, που θα αποτελέσει τον πράσινο πυλώνα ανάπτυξης της Intrakat για τις επενδύσεις της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην εταιρεία αυτή θα ενταχθούν οι θυγατρικές Ιntrakat Greek Windpower, Alpener, Clamwind και Καστρί Ευβοίας, εταιρείες που κατασκευάζουν ή έχουν προς κατασκευή τα πρώτα αιολικά πάρκα, ισχύος 98 MW.
Ο ισχυρός ρόλος των ξένων πολυεθνικών
Καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα για τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών διαδραματίζουν κορυφαία διεθνή funds, αλλά και ένα πλήθος πολυεθνικών από τον κλάδο της ενέργειας που είναι ήδη στην Ελλάδα και απλώνουν τα δίκτυά τους στους εγχώριους φυσικούς πόρους, όπως η γερμανική RWΕ, η βρετανική Lightsource, η πορτογαλική EDP Renewables, η Masdar από το Αμπού Ντάμπι κ.ά. Ηδη, η Cero, εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Green Investment Group της Macquarie και έχει εγκατασταθεί στην αγορά της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία και με την ελληνική WattCrop, που εξειδικεύεται στην εξεύρεση γης για έργα ΑΠΕ, θα αναπτύξουν ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 500 MW με στόχο να φτάσει τα 750 MW μέχρι το 2026. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η αξιοποίηση της αγοράς PPAs (διμερή συμβόλαια) που σήμερα παραμένει κλειστή για την ελληνική αγορά και η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει καθώς θα συμβάλει στην εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις.
Τον δικό της σχεδιασμό για την Ελλάδα ακολουθεί η Lightsource BP, εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 50% ο πετρελαϊκός γίγαντας της BP και πέρυσι κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ έκανε αίσθηση αποκτώντας έργα ισχύος 140 MW, με μία μέση τιμή 38,5 ευρώ ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν τμήμα από ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 640 ΜW, που θα εξαγοράσει η λονδρέζικη εταιρεία από την ελληνική kIEFER TEK. Η Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική αγορά για τη Lightsource BP, η οποία έχει παρουσία σε 3 ηπείρους και 14 χώρες και υπό εκτέλεση διεθνή έργα δυναμικότητας άνω των 20 GW.
Το turnaround story της Ελλάκτωρ
Πριν από έναν μήνα oι επικεφαλής της Goldman Sachs που λειτούργησαν ως σύμβουλοι στη συμφωνία Motor Oil – Ελλάκτωρ από την πλευρά της Reggeborgh Invest του Χένρι Χόλτερμαν, προσέφεραν τίμημα 1,50 ευρώ ανά μετοχή στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη για να πουλήσουν το 30% των μετοχών τους και να απoεπενδύσουν από την εταιρεία. Η προσφορά απορρίφθηκε ως χαμηλή και υπήρξε και δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης, ο οποίος ουσιαστικά σφράγισε το deal με βελτιωμένο τίμημα στο 1,75 ευρώ που ανακοινώθηκε πανηγυρικά πριν από λίγες μέρες.
Oι συζητήσεις για την είσοδο της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ εντατικοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, χαράσσοντας μια νέα εποχή για τον κατασκευαστικό όμιλο και ένα δυναμικό ξεκίνημα στις ΑΠΕ για την εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη με ένα χαρτοφυλάκιο έργων σχεδόν 500 MW και ένα pipeline ισχύος 1,5 GW που την κατατάσσουν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των παραγωγών πράσινης ενέργειας. Παράλληλα, φέρνουν πιο κοντά τον στόχο για την κρυμμένη υπεραξία της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ενεργειακής αξιοποίησης, σχέδιο που δεν έχει κρύψει η Motor Oil και για το οποίο είχε συζητήσει και στο παρελθόν με την Ελλάκτωρ, αλλά οι συνθήκες και οι μετοχικές αναταράξεις εμπόδισαν να υλοποιηθεί.
Με τη σύμπραξη των δύο ομίλων, η Ελλάκτωρ θα επιστρέψει στην κερδοφορία και θα επικεντρωθεί στις παραδοσιακές δραστηριότητες από ισχυρή θέση, χωρίς όμως το επικερδές μαξιλάρι των ΑΠΕ. Ο τομέας αυτός (η παλιά Aνεμος) θα μεταφερθεί σε μια νέα εταιρεία που θα αποσχιστεί και η Μotor Οil θα αποκτήσει το 75%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει όρος στη συμφωνία που να απαγορεύει στην Ελλάκτωρ να ξαναχτίσει χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που είναι στον σχεδιασμό της. Με τα έσοδα από την πώληση της Ανεμος, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του ομολόγου συνολικής αξίας 660 εκατ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο του 2024. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί να προηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για το τίμημα, να γίνει η απόσχιση και η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων των ΑΠΕ, οι οποίες δεν αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.
Το mega deal αποτελεί το απόλυτο turnaround story της Ελλάκτωρ που άργησε μία πενταετία, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μετοχικών διαξιφισμών, oι οποίοι έθεσαν σε μεγάλη δοκιμασία τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Η συμφωνία είναι συνολικού ύψους 932 εκατ., από τα οποία τα 182 εκατ. αφορούν την πώληση του 30% από τους κυρίους Μπάκο – Καϋμενάκη και τα υπόλοιπα το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή οι δύο εφοπλιστές, πρώην μέτοχοι της Ελλάκτωρ εισέπραξαν από τους αγοραστές το ποσόν της πώλησης και, κατά πληροφορίες, βρίσκονται στην αναζήτηση νέων επενδυτικών προορισμών από τα media έως τα λιμάνια και τις ΑΠΕ.
Στα ραντάρ των funds η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ανάλογο deal ψήνεται εδώ και καιρό και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία του κ. Γιώργου Περιστέρη, η οποία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 4 GW, φέρεται να πολιορκείται από δύο επενδυτικά funds με σκοπό την είσοδό τους στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας στην Ελλάδα που μαζί με τους νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 1,25 GW, όπως και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.), δυναμικότητας περίπου 250 ΜW.
Ανάλογη πορεία εμφανίζει ο όμιλος και στις κατασκευές, προγραμματίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2029. Η ανάληψη νέων έργων και οι προς υπογραφή συμβάσεις έχουν εκτινάξει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σχεδόν σε 5 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας ιστορικά επίπεδα για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι από το ανεκτέλεστο των 4,5 δισ. ευρώ που αφορά έργα στην Ελλάδα (400 εκατ. είναι συμβάσεις στο εξωτερικό), μόνο τα 1,7 δισ. αφορούν δημόσια έργα. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. αντιστοιχούν σε ιδιωτικά έργα ή σε κατασκευαστικό αντικείμενο που ενσωματώνεται στον όμιλο μέσω παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, στα οποία έχει ήδη ή πρόκειται να επενδύσει η εταιρεία, μεταξύ των οποίων είναι το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, το καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός κ.ά.
Η νέα μονάδα φυσικού αερίου της MYTILINEOS
Τον ενισχυμένο ρόλο της ΜYTILINEOS στην αγορά ενέργειας επιβεβαιώνει η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 826 MW στη Βοιωτία, η οποία αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία στα τέλη του καλοκαιριού. Με τη νέα CCGT, για την οποία δαπανήθηκαν 300 εκατ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΕ (211 MW), ανέρχεται στα 2,3 GW. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα συνδυασμένου κύκλου νέας γενιάς που θα μπει στο σύστημα σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία το φυσικό αέριο καθίσταται ο πρωταγωνιστής των ενεργειακών εξελίξεων λόγω των μεγάλων κινδύνων που προκαλεί η ρωσική εισβολή σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, η MYTILINEOS ενισχύει σταθερά το εκτόπισμά της στον χώρο των ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Στην εγχώρια αγορά αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1,48 GW (φωτοβολταΐκών πάρκων), ενώ 43,2 MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να δοθούν σε εμπορική λειτουργία στο δ’ τρίμηνο του 2022, ανεβάζοντας τη δυναμικότητα του ομίλου στα αιολικά σε 250 MW.
Ισχυρό εκτόπισμα αποκτά η εταιρεία και στον τομέα των υποδομών, καθώς ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου συμμετέχει σε όλα τα δημοπρατούμενα έργα, έχει ήδη ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης σε αρκετές συμβάσεις, ενώ πρόσφατα σε κοινοπραξία με τη γαλλική Vinci διεκδικεί τον μεγάλο διαγωνισμό για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού.
Το καλώδιο με την Αίγυπτο, το LNG και το φυσικό αέριο
Tα θεμέλια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου με ένα καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW βάζει o όμιλος Κοπελούζου, ξεκινώντας ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρότζεκτ που αναμένεται να κοστίσει συνολικά το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση του αιγυπτιακού με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων και ζεύξης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με στόχο τη μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Το καλώδιο μήκους 950 χιλιομέτρων καλύπτει τον στόχο για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο που υποδεικνύει η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να μεταφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ο όμιλος Κοπελούζου παραδίδει σταδιακά τα ηνία στη δεύτερη γενιά, καθώς ο γιος του Χρήστος Κοπελούζος εμπλέκεται ενεργά με τη διοίκηση και τις δραστηριότητες της εταιρείας και η κόρη του Ελμίνα Κοπελούζου έχει αναλάβει πρόεδρος της Gastrade, που είναι ο φορέας υλοποίησης της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου.
Η Gastrade, στην οποία συμμετέχουν μετοχικά οι Gaslog, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz και σύντομα και η κρατική εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας, κήρυξε πρόσφατα την έναρξη της κατασκευής του FSRU (πλωτή δεξαμενή LNG) στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του πρωθυπουργού και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας με σκοπό τη μεταφορά φορτίων φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη.
Στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται και η κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, ισχύος 840 MW και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ για την οποία η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ο όμιλος οργανώνει παράλληλα και την πρώτη μεγάλη συμμαχία στην υπό εκκόλαψη εγχώρια αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Για τις ανάγκες του έργου ενώνει τις δυνάμεις του με την RF Energy, συμφερόντων των οικογενειών Φειδάκη και Ρέστη. Οι δύο εταιρείες θα προωθήσουν την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 850 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν σε θαλάσσιες περιοχές της Λήμνου και της Αλεξανδρούπολης και θα προστεθούν στα έργα ισχύος 700 MW αιολικής ενέργειας του ομίλου. Η συνολική επένδυση για τα offshore αιολικά υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ.
Η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται σε στρατηγικό σημείο ανάπτυξης για την οικογένεια Κοπελούζου, καθώς, πέραν του σχεδιασμού για ένα δεύτερο FSRU, ο όμιλος συμμετέχει και στην κοινοπραξία για το λιμάνι της περιοχής σε συνεργασία με την Goldair Gargo, τη γαλλική πολυεθνική Bollore Logistics, η οποία έχει προκριθεί ήδη στη β’ φάση του διαγωνισμού.
Επένδυση στις πλωτές ανεμογεννήτριες από τη Viohalco
Σε μία έκταση 1.000 στρεμμάτων στις εγκαταστάσεις της στον Αλμυρό σχεδιάζει να αναπτύξει μια ξεχωριστή γραμμή παραγωγής για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες η Cenergy του ομίλου Viohalco της οποίας CEO είναι ο Γιάννης Στασινόπουλος. Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια από 70 έως 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ένταξη της μονάδας στις εμβληματικές επενδύσεις του υπουργείου Οικονομίας και Επενδύσεων. Στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sovel στον Αλμυρό σχεδιάζεται η παραγωγή για πρώτη φορά παγκοσμίως, πλωτήρων για υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα με ενσωματωμένο τον πυλώνα της ανεμογεννήτριας αλλά χωρίς τα πτερύγια, αξιοποιώντας τη μεγάλη τεχνογνωσία τόσο της Σωληνουργείας Κορίνθου για την επεξεργασία του χάλυβα όσο και της Cynergy για την κατασκευή των καλωδίων. Η κάθε πλωτή κατασκευή, αφού ολοκληρώνεται, θα ρυμουλκείται ολόκληρη στο θαλάσσιο σημείο όπου θα χωροθετείται το αιολικό πάρκο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα της μεταφοράς σε κομμάτια για να εξυπηρετήσει εξαγωγές σε μακρινούς προορισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Sovel στον Αλμυρό. Η Viohalco, που συγκαταλέγεται σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη, με παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκτός από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία και το Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετοχές σε αντίστοιχες εταιρείες σε Τουρκία, Ρωσία και Ολλανδία σκοπεύει να δημιουργήσει στη Θεσσαλία ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων (cluster) με επίκεντρο τη Sovel, μία από τις παραγωγικές μονάδες του ομίλου της Σιδενόρ, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα διεθνούς εμβέλειας.
Το μετά πετρέλαιο story των ΕΛ.ΠΕ.
Ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων παγκοσμίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια επιταχύνουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές ενέργειας με πολύ μεγάλα έργα. Η εταιρεία του ομίλου Λάτση, στην οποία διατηρεί το 47,1% των μετοχών, ενώ ένα 35,5% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο «Οραμα 2025», υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα ενεργειακής μετάβασης με στόχο τη μείωση των αέριων εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2030. Ο όμιλος, ο οποίος σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις και σε άλλες τεχνολογίες, όπως το μπλε και πράσινο υδρογόνο, σήμερα λειτουργεί έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 285 MW, τα οποία σε έναν χρόνο θα αυξηθούν στα 400 MW και σε 600 MW την επόμενη διετία. Η εταιρεία έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα πάνω τους επιχειρηματικούς στόχους προγραμματίζοντας 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και πάνω από 2 GW ως το 2030.
Στο πρόσφατο conference call με τους αναλυτές, η διοίκηση του ομίλου υπό τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη ανέφερε ότι φέτος για πρώτη φορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου συμπεριλαμβάνονται και εκείνα των ΑΠΕ. Μαζί με τα αιολικά πάρκα που εξαγόρασε στην Εύβοια, για το πρώτο τρίμηνο του έτους τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της δραστηριότητας ανέβηκαν στα 3 από το 1 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Το νέο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο θα ενσωματωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του δεύτερου τριμήνου, εκτιμώντας ότι η λειτουργική κερδοφορία από ΑΠΕ θα φτάσει το 2023 τα 15 εκατ. ευρώ.
Το πολυεθνικό αποτύπωμα της Sunlight
Τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας εντατικοποιεί από την πλευρά της η Sunlight του ομίλου Olympia που ελέγχεται από τον κ. Πάνο Γερμανό. Η εταιρεία, η οποία αποτελεί πλέον έναν όμιλο με πολυεθνική δραστηριότητα, αποκτά ισχυρές βάσεις στον τομέα της αποθήκευσης που είναι το σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 560 εκατ. ευρώ με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε storage, αλλά και στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων. Με το επίκεντρο των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή και με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ιταλία, η Sunlight είναι από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κατακτήσει τη διεθνή αγορά και διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές της μέσω εξαγορών και συνεργασιών.
Σε αυτή τη στρατηγική εδράζεται και η πρόσφατη απόφαση απόκτησης της ιταλικής PBM, κίνηση που την τοποθετεί στην αγορά των συστημάτων φόρτισης μπαταριών. Η Sunlight Group έχει υποβάλει φάκελο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την άντληση χρηματοδότησης ύψους 170 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς χρηματοπιστωτικούς όρους. Πρόκειται για κεφάλαια που θα ενισχύσουν το business plan και θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, στην Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), με τις κατάλληλες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Στον σχεδιασμό αυτό θα ενταχθεί και η ανάπτυξη μιας νέας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης μέσω του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.
Διαβάστε ακόμα:
Το disaster story της Neoset – Ξανά στο σφυρί το μεγάλο ακίνητο του ιδρυτή της στην Κηφισίας (pics)