© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ομοβροντία deals και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων αναμένεται από το Πάσχα και για ολόκληρο το 2022 και το 2023.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πέσουν φέτος υπογραφές για νέες επενδύσεις στη χώρα 3 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον – δηλαδή πολλαπλάσιες σε μέγεθος από την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan ή σχεδόν 2% πρόσθετο ΑΕΠ για φέτος.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες (μετά τις 14 Φεβρουαρίου) ξεκινούν οι προσκλήσεις των χρηματοδοτικών φορέων για να διανείμουν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τόσο στις τράπεζες όσο και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν συγκροτήσει ολόκληρα τμήματα οργάνωσης (15 ή 20 ατόμων και ακόμα παραπάνω) μόνο και μόνο για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα νέα επενδυτικά και χρηματοδοτικά κίνητρα.
Στην αγορά είναι κοινό μυστικό -και στην κυβέρνηση γνωρίζουν- πως ήδη είναι σχεδόν έτοιμες και «ψημένες» δεκάδες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία.
Τα σχέδια αυτά παραμένουν κρυμμένα στα συρτάρια των τραπεζών που έχουν κάνει επαφές και συζητήσεις με πελάτες-επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν την επίσημη έναρξη των διαδικασιών δανειοδότησης για να εκκινήσουν τα projects.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Παράγοντες των τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι έως το Πάσχα θα έχουν γίνει τα αποκαλυπτήρια για πολλά επιχειρηματικά σχέδια και σχήματα που ήδη εκκολάπτονται.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες έχουν ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο και μετρημένο πελατολόγιο -έχουν δηλαδή έτοιμους πελάτες- για να βάλουν τελικές υπογραφές σε δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ άμεσα, εξέλιξη που μεταφράζεται σε τελικές επενδύσεις τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα είναι ποιο μέρος των επενδύσεων αυτών θα προλάβει να υλοποιηθεί μέσα στη φετινή χρονιά».
Οι τομείς στους οποίους αναμένεται «boom» μεγάλων νέων επενδύσεων και συμπράξεων είναι οι:
■ Ενέργεια
■ Τουρισμός
■ Πληροφορική
■ Κατασκευές
■ Μεταφορές – συγκοινωνίες
■ Περιβάλλον – πράσινες επενδύσεις κ.ά.
Αναμένονται έτσι άμεσα εξελίξεις και νέα projects ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ή άνω του 1 δισ. ευρώ αθροιστικά ανά τομέα σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας. Και έρχονται να προστεθούν στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις που έγιναν τελευταία στη χώρα μας από κολοσσούς όπως οι JP Morgan, Microsoft, Amazon, Pfizer κ.λπ.
Ωστόσο, δεν θα προέρχονται από έναν μόνο μεγάλο παίκτη, αλλά από συμπράξεις και συγχωνεύσεις περισσότερων μεσαίων και πιο μικρών επιχειρήσεων που ήδη κυοφορούνται.
Το πιο ισχυρό κίνητρο είναι ότι με σχεδόν μηδενικά επιτόκια -και σε περίοδο διεθνούς ανόδου τους- το κόστος του χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι το ιστορικά χαμηλότερο.
Πρώτη φορά ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν τόσο φθηνά, όσο σχεδόν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους. Ο συνδυασμός ρευστότητας δανείων 12,8 δισ. ευρώ με φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τις συγχωνεύσεις ή με τις επιδοτήσεις από τον νέο Αναπτυξιακό -μετά από χρόνια επενδυτικής ανομβρίας- δημιουργεί συνθήκες για επενδυτικό «boom» με δάνεια περίπου 1-1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι τα πρώτα, αλλά και τα φθηνότερα από τα δάνεια 12,8 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν οι επιχειρήσεις έως το 2026. Θα είναι σχεδόν άτοκα, με επιτόκιο που ξεκινά από μόλις 0,35%.
Καθώς οι αγορές διεθνώς εισέρχονται σε εποχή ανόδου των επιτοκίων, τα επόμενα πακέτα που θα δανειστεί η Κομισιόν και θα «μεταγγίσει» στη χώρα μας αναμένεται να κοστίσουν ακριβότερα, με δάνεια επιπλέον 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις τράπεζες, καθώς αυτές μοιράζονται σχεδόν εξίσου με το Δημόσιο το δανειακό ρίσκο («το πολύ» 50% της επένδυσης καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης και «τουλάχιστον» το 30% χορηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα).
Πρακτικά, δηλαδή, η τράπεζα δίνει περίπου το 40% και άλλο τόσο το Δημόσιο, καθώς 20% θα πρέπει να εισφέρει τουλάχιστον ο ίδιος ο ιδιώτης επενδυτής από δικά του κεφάλαια (π.χ. καταθέσεις επιχειρήσεων 45 δισ. που λιμνάζουν και αυξάνονται κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).
Πού πέφτει χρήμα
Στις επιλέξιμες δαπάνες που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται:
■ αγορά ή ενοικίαση γηπέδων, διαμόρφωση χώρων, αγορά κτιρίων κ.λπ.
■ αγορά/κατασκευή και χρήση εξοπλισμού
■ απόκτηση μεταφορικών μέσων
■ άυλη αγορά/κατασκευή/χρήση
■ μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο
■ μετακινήσεις/εξοδολόγια/υπηρεσίες τρίτων/αναλώσιμα
■ λειτουργικά έξοδα: επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.
■ κεφάλαιο κίνησης, δαπάνες λειτουργίας, ΦΠΑ, κόστος κεφαλαίων
■ δαπάνες προώθησης, προβολής, διαφήμισης, δημοσιότητας και επικοινωνίας-marketing.
Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβασιν του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.
Διαβάστε ακόμη
Τα οφέλη από τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
Bloomberg: Η Ελλάδα «βλέπει» επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023
Το Ιδρυμα Νιάρχος δίνει $400 εκατ. για κατασκευή τριών νοσοκομείων – Ποιοι διεκδικούν τα έργα