Στο στάδιο των μελετών βρίσκεται ήδη το project για τον νέο Πύργο μικτής χρήσης στο Ελληνικό, σε συνέχεια και της συμφωνίας -πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ της Brook Lane Capital, έναν από τους πλέον κινητικούς παίκτες στο εγχώριο real estate και της Lamda Development, από την πλευρά του φορέα της επένδυσης.
Η συμφωνία καθορίζει τα βήματα και τους επιμέρους όρους μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής διαδικασίας για τη δημιουργία του κοινού επενδυτικού σχήματος, όπου η Brook Lane θα συμμετέχει με 70% και η Lamda Development με 30%, την αγορά της έκτασης όπου θα κατασκευαστεί ο Πύργος από την Ελληνικό ΑΕ κι εν συνεχεία την ανάπτυξη του έργου. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο μοντέλο συνεργασίας που έχει ακολουθήσει η Lamda και στην πρώτη μεγάλη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί για το project, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου- Olayan για τα δύο ξενοδοχεία εντός της έκτασης μαζί με κατοικίες.
Ως προς τη νέα συμφωνία, επί του παρόντος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει καθοριστεί πλήρως η κατανομή των χρήσεων για τον νέο Πύργο, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε επιφάνεια ακόμη και τα 65.000 τ.μ.. Πάντως, ένα μεγάλο μέρος θα αφορά γραφειακούς χώρους, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για ξενοδοχείο με «επώνυμες» κατοικίες, σε συνεργασία με κάποια μεγάλη αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων. Οι κατοικίες με την υπογραφή γνωστών ξενοδοχειακών brands, αποτελεί μια νέα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανερχόμενη κατηγορία κατοικιών στη χώρα μας κι εν προκειμένω θα αποτελούν διαμερίσματα με ένα έως τέσσερα υπνοδωμάτια. Το μοντέλο του συνδυασμού περισσότερων χρήσεων θεωρείται ως ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα και για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με ολοένα και περισσότερους μεγάλους παίκτες της αγοράς πανευρωπαϊκά να ακολουθούν το δρόμο των μικτών αναπτύξεων.
Για το νέο Πύργο μικτής χρήσης στο Ελληνικό, οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, δεδομένου ότι, ούτως ή άλλως, οι συζητήσεις μεταξύ της Lamda και της Brook Lane για τους επιμέρους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας έχουν διαρκέσει μήνες. Το project εντάσσεται στα έργα της πρώτης πενταετίας της μεγάλης επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει σε ορίζοντα 18μήνου.
Η Brook Lane ήταν από τα πρώτα ονόματα που είχαν ακουστεί για το project του Ελληνικού εκφράζοντας στη συνέχεια και απτό ενδιαφέρον κι έχοντας υποβάλει εξ’ αρχής προτάσεις τόσο, χωριστά, για το οικιστικό τμήμα του έργου όσο κι εν συνεχεία στη διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποίησε η Lamda σχετικά με την επιλογή συνεπενδυτή για τον Πύργο μικτής χρήσης.
Ο όμιλος με δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα των ακινήτων (και όχι μόνο αν ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη συμφωνία με την Cepal για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων στη δευτερογενή αγορά) ήταν -και παραμένει όπως φαίνεται- ιδιαίτερα κινητική ακόμη και μέσα στην πανδημία.
H Brook Lane έχει προχωρήσει την τελευταία τετραετία σε μεγάλες συμφωνίες για αγορές ακινήτων στη χώρα μας με τράπεζες για γνωστά τραπεζικά χαρτοφυλάκια (βλ. Αlpha Bank, Eurobank) αλλά και με άλλα μεγάλα ονόματα της αγοράς. Εκτός από τον νέο Πύργο στο Ελληνικού, στα νέα projects το αμέσως επόμενο διάστημα που θα ‘’τρέξουν’’ για τον όμιλο ειδικά στο κομμάτι του real estate στη χώρα μας, είναι αυτό για το νέο ‘’πράσινο’’ γραφειακό συγκρότημα από κοινού με την Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι που αγοράστηκε πρόσφατα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ από το πρώην χαρτοφυλάκιο του ομίλου Ευθυμίου. Για το έργο, ήδη προχωρούν οι μελέτες, ενώ με βάση το πλάνο πρόκειται να κατασκευαστεί συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τμ με πιστοποίηση LEED, σε μία επένδυση περί τα 49 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τελικά τα 77 εκατ. συνολικά. Επιπλέον, η Brook Lane δίνει σταθερά το παρών στους περισσότερους από τους διαγωνισμούς μεγάλων ακινήτων που «βγαίνουν» στην αγορά και αντίστοιχα αναμένεται να πράξει και στο προσεχές μέλλον.
Διαβάστε ακόμη
«Καρούζος Gate»: Άλλαξαν χέρια δύο από τις εκτάσεις-«φιλέτα» στην Κρήτη
Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που δημιούργησε την πρώτη ελληνική unicorn