search icon

Επενδύσεις

Ελληνικό: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ξεκλειδώνει την επένδυση

Το σχέδιο κυρωτικού νόμου επί της Σύμβασης Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής κατατέθηκε στη Βουλή – Τι αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ

Στη Βουλή κατατέθηκε, από το Υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο κυρωτικού νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής, ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου που αποτελεί και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενά ώστε να επέλθει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ του επενδυτή, της Lamda Development και του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι διατάξεις εξειδικεύουν τη διανομή της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων, όπου η Lamda θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα για το 30% της έκτασης και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επί της επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης (4.200 στρέμματα). Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου. Επίσης περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Η διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου είναι μία από τις βασικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν, ως ένα από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συναλλαγής. Ένα ακόμη προαπαιτούμενο είναι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στο δίδυμο των Μohegan Entertainment -ΓΕΚ Τέρνα, που περνά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει τον σχετικό έλεγχο με ορισμένες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συναλλαγής είναι και οι δικαστικές εκκρεμότητες που θα πρέπει επίσης να έχουν επιλυθεί πρίν την καταβολή της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda.

Όπως επισημαίνεται στα κείμενα που συνοδεύουν το σχέδιο νόμου «αφορά τόσο το σύνολο του κοινωνικού ιστού που δραστηριοποιείται πέριξ του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, όσο και εν γένει την ελληνική οικονομία, λόγω της εμβέλειας του επενδυτικού σχεδίου στο οποίο η κυρούμενη σύμβαση αφορά», ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο σε αυτή τη φάση, εν μέσω πανδημίας, στην όσο το δυνατόν πιο άμεση εκκίνηση του έργου.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει πως “παράλληλα με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων”. Συμπληρώνει, ακόμη, πως «το Υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία».

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου το  Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται ότι το εξ αδιαιρέτου μερίδιό του επί των περιγραφομένων ακινήτων, τα οποία περιέρχονται στην πλήρη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ (και με την επιφύλαξη των όσων ειδικότερα αναφέρονται στη σύμβαση) είναι ελεύθερο και απαλλαγμένο παντός εμπράγματου βάρους, χρέους, φόρου τέλους, διεκδικήσεως, αμφισβητήσεων και παντός εν γένει νομικού και πραγματικού ελαττώματος. Αντίστοιχα ισχύει και το συνιστώμενο δικαίωμα επιφανείας.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος συμπληρώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο (ν.4062/2012 και ν.4663/2020) αναφορικά με την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου και εισάγονται ειδικές πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις (ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων σε ψηλά κτίρια, έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών κατεδάφισης κ.α.).

Επίσης προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η εκτέλεση κατασκευών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός των κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου με την έγκριση σχετικής μελέτης και χωρίς την έκδοση άδειας, επίσης η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών κατεδάφισης από τον αγοραστή ή τον εγγυητή αυτού πρίν από τη μεταβίβαση των μετοχών, η μελέτη κατασκευή και εκτέλεση των αναγκαίων για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έργων υποδομής και των συνοδών αυτών έργων με δαπάνη των φορέων υλοποίησης.

Διαβάστε ακόμα:

Πού πάνε τα χρήματα που «πάρκαραν» στις τράπεζες (πίνακας)

Σημαντικό ποσοστό στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράζει η Μαριάννα Λάτση 

«Πικρός καφές» (και) από τα Starbucks για την οικογένεια Μαρινόπουλου

Exit mobile version