search icon

Επενδύσεις

Δημόσιο και ιδιώτες πιο δυνατά στο εγχώριο real estate

«Πρωταθλητής» της επόμενης μέρας η κατοικία - Ερχεται και ΣΔΙΤ για κοινωνική κατοικία

Πιο δυνατά στο εγχώριο real estate μπαίνουν Δημόσιο και ιδιώτες, σε μία συγκυρία, τώρα, κατά την οποία η ελληνική αγορά προσφέρεται για νέες επενδύσεις, με τη ζήτηση να είναι ισχυρή τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

«Το περιβάλλον και το κλίμα έχουν αλλάξει θετικά προς το καλύτερο. Yπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες εκεί έξω και σε συνέχεια της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τώρα περισσότερο από το παρελθόν είμαστε κάτω από το ραντάρ και των ξένων επενδυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo, o κ. Γιώργος Κορμάς επικεφαλής του τομέα real estate της Τράπεζας Πειραιώς, με τα μηνύματα να είναι θετικά και από το εξωτερικό:

«Έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία 3-4 χρόνια και ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε στη χώρα είναι ότι υπάρχουν καλές προσδοκίες, η αγορά προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, ήταν για 10 χρόνια σε ‘’κώμα’’ και τώρα που βγαίνει από αυτή την κατάσταση η χώρα θα κληθεί να καλύψει το κενό των προηγούμενων ετών πιο γρήγορα ώστε να φτάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αζίζ Φρανσις, διευθύνων σύμβουλος της Brooklane Capital.

«Τα επόμενα τέσσερα, πέντε χρόνια θα δούμε άνοδο σε όλους τους κλάδους της κτηματαγοράς με την εμφάνιση και επενδυτών από το εξωτερικό που δεν είχαν πλησιάσει κατά την διάρκεια της προηγούμενης, δεκαετούς κρίσης», ανέφεραν χθες τα μεγαλοστελέχη του εγχώριου real estate χθες από το βήμα της 22ης Prodexpo, έστω κι αν η αγορά χρειάζεται ακόμη δρόμο προκειμένου να προσαρμοστεί, έχοντας μπροστά και κινδύνους:

Χαρακτηριστικά, ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services, ανέφερε μεν ότι έχει μπει πάτος στο βαρέλι και πλέον η αγορά ακολουθεί ανοδική πορεία, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ανοίξουν οι τράπεζες την κάνουλα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή μόνο το 17% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Πάνος Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής λειτουργικών δραστηριοτήτων της DIMAND SA, χαρακτήρισε πρωταθλητή της επόμενης μέρας τον κλάδο της κατοικίας, όμως παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη των υλικών κατασκευής (άνω του 35%), εκτιμώντας ότι πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να σταματήσουν, ενώ άλλα ενδέχεται να μην ξεκινήσουν καν. «Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα για την αγορά ακινήτων» είπε χαρακτηριστικά.

Κινητικότητα στο Δημόσιο

Kινητικότητα σημειώνεται και από πλευράς του Δημοσίου, όπου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, βρίσκεται στην εκκίνηση ένα σημαντικό project για την κοινωνική κατοικία των νέων οικογενειών, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος έκανε αναφορά στο μεγάλο σχέδιο για την μετεγκατάσταση υπουργείων στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ για το οποίο το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή σε 19 υπουργεία 191 κτίρια τα οποία 50 είναι ιδιόκτητα. Περίπου 60 εκατ. ευρώ πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια και κοινόχρηστα ετησίως». Τα 9 από τα 19 υπουργεία (που θα μεταφερθούν στην ΠΥΡΚΑΛ) στεγάζονται σε 127 κτίρια καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 350.000 τετραγωνικών μέτρων κι ενδεικτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε 37 κτίρια και το ΥΠΟΙΚ σε 17 κτίρια.

«Ξεκινάμε μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης των ακινήτων του Υπερταμείου, με τη συνεργασία κλάδων του Ιδιωτικού Τομέα», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου και θα προσκληθεί και ο ιδιωτικός τομέας ως αρωγός, με στόχο την σωστή εκτίμηση της αξίας τους και την αναγνώριση των προβλημάτων τους, με στόχο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, επεσήμανε ότι εταιρεία που διαχειρίζεται 72.569 τίτλους ακινήτων (οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικές χρήσεις και αποτύπωμα, καθώς και άλλο βαθμό ωρίμανσης) είτε πρόκειται για επιχειρηματικές μονάδες, τουριστικού ενδιαφέροντος, χιονοδρομικά, πλαζ, κάμπινγκ, Ξενία κλπ, επενδύει πλέον αρκετά χρήματα, σε σχέση με το παρελθόν, στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και στην προσπάθεια να  γίνει αυτό πιο ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους.

Ανέφερε, δε παραδείγματα επενδύσεων από πλευράς ΕΤΑΔ στο Χιονοδρομικό Κέντρου στον Παρνασσό, στο Ναύπλιο, στην πλαζ της Αρβανιτιάς, καθώς και στα ανθοπωλεία της Βουλής που θα αποκτήσουν πιο «πολιτιστικό» χαρακτήρα και θα αναδείξουν τον χώρο.

Ωστόσο, υποστήριξε πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος όπως π.χ. τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ, με παραδείγματα την πλαζ Βουλιαγμένης, ή κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, μια υπόθεση που διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια, τονίζοντας ότι, πέρα από την αξιοποίηση, χρειάζονται λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece υποστήριξε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις επενδύσεις στα ακίνητα, καθώς, παρά το γεγονός ότι η πανδημία έβαλε αρχικά φρένο σε σπουδαία επενδυτικά πλάνα, από την άνοιξη του 2021 υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ενδιαφερόμενων, με κορυφαίο τον ενεργειακό τομέα, ειδικά τις ΑΠΕ, και τον τουρισμό.

Ο κ. Φιλιόπουλος, βέβαια τόνισε ότι επειδή υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, δημιουργείται και η ανάγκη για χώρους εγκατάστασης αυτών των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι αυτοί οι χώροι είναι περιορισμένοι και ο χρόνος για την ανταπόκριση της πολιτείας στις ανάγκες των επενδυτών είναι λίγο περισσότερος απ΄ ό,τι πρέπει, ειδικά σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικά. Eιδικότερα, η μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για χώρους βιομηχανικών επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

«Ανάχωμα» ο νέος Φορέας Ακινήτων σε χιλιάδες πλειστηριασμούς α΄κατοικίας

Οικογένεια Ντεληδήμου: Η Softex και το μπαράζ επενδύσεων σε νέα εργοστάσια

Ο πόλεμος των Ρότζερς: Μητέρα εναντίον γιου για τον έλεγχο της μεγαλύτερης καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών

Exit mobile version