Δεκέμβριο τελικά τα… σπουδαία για τον διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης του συγκροτήματος ΑΙΓΛΗ στο Ζάππειο που περιλαμβάνει τόσο τους χώρους εστίασης όσο και το γνωστό κινηματογράφο.
Ήδη ο διαγωνισμός που «τρέχει» από το περασμένο καλοκαίρι έχει προσελκύσει, κατά τις πληροφορίες, ενδιαφερομένους από τους κλάδους της εστίασης και ψυχαγωγίας και κατόπιν σχετικών των αιτημάτων τους, ελήφθη τελικά η απόφαση να δοθεί παράταση όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των προσφορών.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων «προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία καθώς και επίτευξη ικανού επιπέδου ανταγωνισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου έναντι της αρχικής που ήταν για τις αρχές Νοεμβρίου για το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα όπου περιλαμβάνονται α) το κεντρικό κτίριο συνολικής επιφανείας 3.301 τετραγωνικών μέτρων, β) ο κινηματογράφος ΑΙΓΛΗ επιφανείας 766 τ.μ. γ) ο περιβάλλων χώρος επιφανείας 961 τ.μ..
Το κτίριο προορίζεται για χρήση εστίασης και ηπίας αναψυχής (απαγορευόμενης της χρήσης του ως νυχτερινού κέντρου διασκέδασης), ο κινηματογράφος θα χρησιμοποιηθεί με βάση την κύρια χρήση του, ενώ η πλειοδοτική διαδικασία ξεκινά με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα στα 35 χιλ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο τελευταίος μισθωτής της ΑΙΓΛΗΣ ήταν η «Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής Α.Ε.», συνδεόμενη με τον αποβιώσαντα Δημήτρη Κοντομηνά. Η τελευταία είχε πάρει την σκυτάλη από τον Θάνο Πλατή με το Platis Bistrot Cafe στις αρχές της δεκαετίας του ’00 μέχρι την περίοδο πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αποχωρώντας τελικά με μεγάλες ζημίες.
Ο νέος μισθωτής, που παρεμπιπτόντως θα πρέπει να πληροί ισχυρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, υποχρεούται να εκτελέσει όλες τις εργασίες, που είναι απαραίτητες «για την ανακαίνιση, ανακατασκευή, αποκατάσταση και διαμόρφωση του κεντρικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, με βάση τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκαν από το 2020 και μετά, καθώς και όλες τις εργασίες καθαιρέσεων και αποκαταστάσεων, που επιβάλλονται από τις εν λόγω αποφάσεις».
Ενδεικτικά, όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να διαθέτουν, μεταξύ άλλων, ετήσιο κύκλο εργασιών για κάθε χρήση των ετών 2017, 2018 και 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, ειδικό κύκλο εργασιών από την παροχή υπηρεσιών εστίασης για κάθε χρήση των ετών 2017, 2018 και 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των 15 εκατ. ευρώ, κερδοφόρες όλες τις χρήσεις των ετών 2017, 2018 και 2019 κ.ο.κ..
Σημειωτέον ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά που είχε κάψει ολοσχερώς τα δύο κτίσματα, εν έτει 1998, είχε διακοπεί η λειτουργία του συγκροτήματος για να επανέλθει μετά από ολοκληρωτική ανακαίνιση 2,5 ετών. Τα τελευταία χρόνια, πρίν αλλά και μετά την αποχώρηση του τελευταίου μισθωτή, έπρεπε να λυθούν βασικές εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με εγκρίσεις και αποφάσεις για την ‘’τακτοποίηση’’ των αυθαίρετων κατασκευών. Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης της νέας παραχώρησης, εξ ού και η επίλυσή τους τώρα οδηγούν στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία.
Η ιστορία της Αίγλης ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα, στον ευρύτερο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, του πρώτου κτιρίου που ανεγείρεται παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση ολυμπιακών αναγκών με χρηματοδότηση από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και έτος ολοκλήρωσης το 1888.
«Το νεοκλασικό Μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας όπως και ο διπλανός του χώρος που πρωτολειτούργησε σαν ξύλινο καφενεδάκι με την ονομασία «ΚΙΟΣΚΙ» και έγινε στέκι πνευματικών Αθηναίων.
Στη συνέχεια, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έγινε αναψυκτήριο στην ίδια θέση και μετονομάστηκε σε «ΑΙΓΛΗ». Σκοπός της ήταν «να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση. Ένας επιπλέον στόχος ήταν να βοηθήσει στην διατήρηση της καλαισθησίας των κήπων του Ζαππείου.
Στη μετέπειτα πορεία της, η Αίγλη καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο σημείο συνάντησης των εκλεκτότερων Αθηναίων, είτε στις κοινωνικές είτε στις πνευματικές τους εκδηλώσεις, όπου απολάμβαναν την μοναδική θέα της Ακρόπολης, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του Λυκαβηττού», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά για την ιστορία του Ζαππείου Μεγάρου, ιστορικό μνημείο ιδιαίτερης σημασίας σήμερα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 λειτούργησε και ο κινηματογράφος της Αίγλης, ένας από τους πρώτους θερινούς που λειτούργησαν στην Αθήνα, χαρακτηρισμένος σήμερα διατηρητέος τόσο ως προς τη χρήση όσο και ως προς τις κτιριακές υποδομές, ήδη από τη δεκαετία του ’90.
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: Νέα δεδομένα και φόβοι για κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα
Πλειστηριασμοί: Σπέντζος και Παπαγεωργίου στο στόχαστρο αυτή τη βδομάδα (pics)