Η Deborah Wince-Smith χαρακτηρίζει τον εαυτό της «φιλελληνίδα». Γνώρισε την Ελλάδα όταν ως φοιτήτρια της Ιστορίας έζησε εδώ για έναν χρόνο και συμμετείχε σε ανασκαφές στον Άγιο Στέφανο Μεσσηνίας.
Σήμερα, επικεφαλής ενός από τους πιο επιδραστικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ήρθε στην Ελλάδα για τη Διεθνή Σύνοδο Καινοτομίας (Global Innovation Summit, GIS, 2022) που πραγματοποιείται σε Αθήνα και Ιωάννινα και διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).
Η Deborah Wince-Smith γνωρίζει καλά την ελληνική οικονομία, αφού έχει μετάσχει σε σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως το πρόγραμμα Roots που βοήθησε ΜμΕ να αντλήσουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο.
Δεν κρύβει την ικανοποίησή της όχι μόνο για την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την ξεκάθαρη θέση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, που ενισχύει το διεθνές προφίλ της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει επανακτήσει τον παγκόσμιο σεβασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό», μας είπε. «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε, ο τουρισμός σημειώνει μεγάλη επιτυχία και προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων, η αγορά ακινήτων άνθισε. Επίσης, η Ελλάδα κέρδισε κύρος από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Όλοι πίστευαν ότι λόγω των ιστορικών δεσμών με τη Ρωσία δεν θα είχε αυτήν τη στάση. Όμως, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βγήκαν και καταδίκασαν την εισβολή. Αυτό έχει αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας. Επίσης, η γεωγραφία είναι σημαντική. Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και είναι ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ».
«Κουλτούρα γραφειοκρατίας»
Οι πρώτες θεσμικές επαφές που είχε η Deborah Wince-Smith με τις ελληνικές Αρχές έγιναν το 2007, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ για κατευθύνσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Έκτοτε αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά ακόμα.
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία ανάπτυξης», απαντά. «Φυσικά υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Όπως για παράδειγμα είναι κάπως γελοίο ότι δεν μπορεί να ιδρυθεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα από τα θέματα που εθίγησαν στη Σύνοδο.
Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλο φορολογικό πλαίσιο, που θα ενθαρρύνει και θα ανταμείβει τις ξένες επενδύσεις, όπως το κάνουν και άλλες χώρες. Γνωρίζω ότι ακόμα το φορολογικό σύστημα είναι περίπλοκο, ενώ υπάρχουν και άλλα εμπόδια που δυσκολεύουν τους επενδυτές. Παραδείγματα όπως αυτά της Eldorado Gold δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό και γεννούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι εχθρική απέναντι στις βιομηχανίες».
Η Deborah Wince-Smith κάνει λόγο για «κουλτούρα γραφειοκρατίας» στην Ελλάδα. «Επιχειρηματίες στην Ελλάδα μου έχουν αναφέρει ότι έχουν αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα με τη γραφειοκρατία που αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μονάδες παραγωγής σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και αν εκεί το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο», μας εξηγεί.
«Επίσης, πολλοί φίλοι μου Έλληνες επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι παρότι πολλές διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες παραμένουν, έστω και αν γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την κουλτούρα γραφειοκρατίας που τη διακρίνει».
Κοιτάζοντας την ελληνική οικονομία με τα μάτια του Αμερικανού επιχειρηματία, η Deborah Wince-Smith εντοπίζει μια σειρά από χαρακτηριστικά που «ξενίζουν»:
- Οι επενδύσεις σε ακίνητα: «Μεγάλο μέρος της οικογενειακής περιουσίας είναι σε ακίνητα», επισημαίνει. «Πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό. Αναρωτιόμουν τι κάνει κανείς με όλα αυτά τα ακίνητα. Αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα και στις ΗΠΑ. Αγοράζει κάποιος ένα ακινήτο με δάνειο, αγωνίζεται να το αποπληρώσει και τα χρήματα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα ακίνητο, δεν μπορείς να τα βγάλεις εκτός αν το πουλήσεις. Δεν είναι ευέλικτη, ούτε παραγωγική επένδυση».
- Η έλλειψη σύνδεσης έρευνας – επιχειρήσεων: « Οι Έλληνες είναι πολύ έξυπνοι, πραγματοποιούν προχωρημένη έρευνα, όμως υπάρχει ακόμα πολύ μικρή σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία. Αυτό αλλάζει σιγά – σιγά. Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλές δυνατότητες για καινοτομία», μας είπε.
- Η ελλιπής εξωστρέφεια των ΜμΕ: «Το σύνθημα μας είναι “from local to global”. Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές και τομείς που έχουν τη δική τους δυναμική. Η ελληνική αγορά είναι μικρή. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να είναι επιτυχημένες πρέπει να στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά.
- Η επιχειρηματικότητα «του καφέ»: «Καθώς ερχόμασταν από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Αθήνας αναρωτιόμασταν γιατί χρειάζεστε τόσα καφέ; Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει ένα καφέ», περιγράφει χαρακτηριστικά.
Στα θετικά βήματα που αναμένεται να συμβάλλουν στην αναβάμθιση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας είναι η δημιουργία του Compete Greece, του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, μία πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα για την υποβολή προτάσεων με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων σε στρατηγικούς τομείς.
«Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο επιχειρηματικό κίνημα με πολλές ιδέες», καταλήγει η Deborah Wince-Smith προσθέτοντας «Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας».
Διαβάστε ακόμη
Το επόμενο «κανόνι» στην αγορά των crypto;
Χαλυβουργία Ελλάδος: Μετά το deal εξυγίανσης «μπαίνει» και στην αγορά ενέργειας
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών