Η κυβερνοασφάλεια διατηρείται μόνιμα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες διαπίστωσαν εγκαίρως τα περιθώρια ανάπτυξης του τομέα σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων. Πράττουν βέβαια ανάλογα πάντα με την ραγδαία αύξηση των κινδύνων και κάθε ανάγκης που προκύπτει για την προστασία πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων οποιουδήποτε μεγέθους.
Στελέχη της αγοράς έχουν υπολογίσει ότι η «πίτα» του Cyber Security σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλα της τα πεδία μπορεί να φτάνει ακόμα και στα 300 δισ. ευρώ. Στο εγχώριο μέτωπο τα νούμερα ήταν μέχρι πρότινος τουλάχιστον πολύ χαμηλά, αλλά όσο κυλά ο καιρός τα δεδομένα αλλάζουν «προς τα πάνω».
Πράγμα που σημαίνει ότι και οι Έλληνες «παίκτες» της κυβερνοασφάλειας, όμιλοι πληροφορικής και όχι μόνο, έχουν κάθε λόγο για να επιδιώκουν την διεύρυνση του αποτυπώματός τους στον συγκεκριμένο κλάδο, με σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα – επιζητώντας επιπλέον έσοδα και από διεθνείς συνεργασίες, όσο υποχρέωνονται επιχειρήσεις και οργανισμοί να οργανώνουν ολοένα και καλύτερα τις… κυβερνοάμυνές τους.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την δράση των χάκερς κατά των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούνται ανησυχητικά: προ ημερών μόλις, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone Ελλάδας, οι 4 στις 10 που έπεσαν θύμα ενός περιστατικού κυβερνοασφάλειας, αξιολογούν την επίπτωσή του από πολύ έως αρκετά σοβαρή. Παράλληλα, οι 8 στις 10 εταιρείες (83%) πιστεύουν ότι το διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία τους, ενώ το 82% αντιλαμβάνεται ότι οι κίνδυνοι, σήμερα, είναι αυξημένοι σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από πέντε χρόνια.
Εξαγορές και επέκταση
Αρκετοί όμιλοι ποντάρουν πλέον στην αύξηση των εσόδων τους από τις υπηρεσίες που παρέχουν προς άλλους στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας για την ενίσχυση των ρυθμών της ανάπτυξής τους.
Ένα από τα πιο πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα αποτελεί η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εταιρεία πληροφορικής Performance Technologies, η οποία μετρά αντίστροφα για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά. Όπως ανέφερε ο CEO Διονύσης Χιντζίδης στο περιθώριο της προηγούμενης Γ.Σ., η διοίκηση δίνει έμφαση στις επενδύσεις της στον τομέα του Cyber Security, εστιάζοντας σε μια αγορά με μεγάλο μέγεθος. Αναπτύσσει τμήμα κυβερνoασφάλειας, σε σύμπραξη και με την θυγατρική της (σε ποσοστό 60%) Adaptera, εκπαιδεύει μηχανικούς (σ.σ. έκανε λόγο για λειτουργία Ακαδημίας) και συνεργάζεται με δυο ξένους τεχνολογικούς ομίλους, με διπλό στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων προϊόντων και την δημιουργία νέων. Χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση κάποιας εξαγοράς που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες του ομίλου…
Ιδιαίτερο βάρος στoν ίδιο τομέα ρίχνει και η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, η οποία επίσης εξετάζει, ίσως και για το 2024, κάποια νέα εξαγορά στην πληροφορική ή και την κυβερνοασφάλεια, μετά από την απόκτηση της Netbull (με μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πελατολόγιό της) από την θυγατρική της Adacom το 2022 έναντι ποσού 6,3 εκατ. ευρώ.
Μετά την ίδρυση θυγατρικής στο Μπαχρέιν, παράλληλα, όπου ανέλαβε το 2023 σημαντικό έργο, η Ideal επιχειρεί ήδη την επέκταση των δραστηριοτήτων της Adacom και στις αγορές της Μέσης Ανατολής, πλην της ΝΑ Ευρώπης.
Από τους εισηγμένους ομίλους, η Space Hellas, κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας, επίσης καλύπτει, όπως αναφέρει, όλους τους τομείς μιας αποτελεσματικής αρχιτεκτονικής κυβερνοασφάλειας.
Aπό τους βασικούς πυλώνες και της Adaptit είναι η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών Cyber Security.
Η Neurosoft θεωρείται από τις παλαιότερες εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες (ICT Integrator), από το 1994, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, ΝΑ Ευρώπη, Μ.Ανατολή και το χαρτοφυλάκιο της προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας σε υποδομές (network, cloud, security), με πολλά projects στο ενεργητικό της.
Ισχυροί επενδυτές
Νέα σχετικά επένδυση στον τομέα και από το Phaistos Investment Fund, τέλος του 2023, στην Sphynx, εταιρεία τεχνολογίας (η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελβετία και την Κύπρο από Έλληνα ιδρυτή και διατηρεί πλέον τη μητρική της στη χώρα μας) με σκοπό την ανάπτυξη εξαιρετικά καινοτόμων λύσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διαχείρηση του κινδύνου απορρήτου και την εκπαίδευση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, υπενθυμίζεται, έχει βασικό χρηματοδότη το ελληνικό δημόσιο που εκπροσωπεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα επενδύσεων, με τη συμμετοχή του ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telecom, του Latsco Family Office και του family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Νέους ορίζοντες στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας ανοίγει διαρκώς και η Obrela Security Industries με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες, στην οποία έχουν επενδύσει κεφάλαια για την ανάπτυξή της η Μαριάννα Λάτση πάλι, αλλά και ο Απόστολος Ταμβακάκης, αντίστοιχα, μέσω του Latsco Family Office και της EOS Capital Partners. Αρχές του 2022, μετά από την εξαγορά τότε της Encode, η Obrela είχε ανακοινώσει τον σχεδιασμό της για αντίστοιχη κίνηση στις ΗΠΑ «εντός διετίας» (2024). Προηγήθηκαν τα εγκαίνια του νέου προηγμένου Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (Security Operating Center – SOC) της στην Αθήνα, το οποίο κατασκευάστηκε ως ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των κέντρων επιχειρήσεων της εταιρείας.
Νέες συνεργασίες
Σε πρώτο πλάνο διατηρούνται και ορισμένες νέες συνεργασίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Από την πλευρά της, μια άλλη ισχυρή μη εισηγμένη εταιρεία, η Cosmos Business Systems προχώρησε στην ίδρυση της Cybersecurity CBS.LAN σε συνεργασία (joint venture 50%-50%) με τον όμιλο Lancom, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Data Center hub στην Θεσσαλονίκη.
Μια άλλη, διεθνής, στρατηγική συνεργασία ελληνικού ενδιαφέροντος προήλθε πριν από λίγους μήνες για την Pylones Hellas με CEO τον Εμμανουήλ Νέτο, με τη βρετανική Security HQ, η οποία διαθέτει 6 Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφαλείας (SOC) σε όλον τον πλανήτη: Σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Αφρική, Πούνε (Ινδία), Αυστραλία και ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Ο κ.Νέτος ανέφερε ότι το 60% των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που «χτυπήθηκαν» από χάκερ στις ΗΠΑ μετά από έναν χρόνο έκλεισε, για να δείξει τις διαστάσεις του προβλήματος…
Οι Έλληνες και τα funds
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η περίπτωση της startup με «ελληνικο DNA» και έδρα στην Βρετανία, Hack The Box, δημιουργού λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, η οποία άντλησε πέρσι γύρο χρηματοδότησης ύψους 55 εκατ. δολ., με την αμερικανική Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, να ηγείται της επένδυσης.
Η HTB απασχολεί πάνω από 180 εργαζόμενους, με την πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, με παρουσία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Το δε ελληνικών συμφερόντων βρετανικό fund Brookstreet Equity Partners έχει επενδύσει, ανάμεσα σε άλλες, και στην CyberOwl η οποία εξειδικεύεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την ναυτιλία και συνεργάζεται με μια σειρά από κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές.
Ένα άγνωστο περιστατικό
Ο Ευγένιος Κασπέρσκι, «γκουρού» του Cyber Security, είχε προειδοποιήσει τα προηγούμενα δυο χρόνια ότι ο αριθμός των «υψηλά επαγγελματικών» (highly professional) συμμοριών κυβερνοεγκληματιών έχει αυξηθεί υπέρογκα σε περίπου 900, από 12 πριν από 6-7 χρόνια και πιθανόν να ανεβαίνει.
Σε γνώση του newmoney ήρθε ένα άγνωστο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό πρόσφατο περιστατικό, που αφορά ισχυρό όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ευτυχώς αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες, η παρατηρητικότητα στελέχους οικονομικής διεύθυνσης απέτρεψε την πληρωμή ενός υψηλού χρηματικού ποσού προς υποτιθέμενο συνεργάτη, με μπλοκάρισμα κάθε εντολής κι ενώ είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα μέσω ψευδεπίγραφου ηλεκτρονικού μηνύματος, με στοιχεία τα οποία προσομοίαζαν προς αυτά του πραγματικού αποστολέα.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι κίνδυνοι των κυβερνοεπιθέσεων κάθε μορφής, κλιμακώνονται ανάλογα με την αύξηση της χρήσης online υπηρεσιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις και την πλήρη ψηφιοποίηση τους για τις περισσότερες.
Με βάση την προαναφερόμενη μελέτη, οι επιχειρήσεις, που θεωρούν ότι η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους, αντιλαμβάνονται ως μεγαλύτερους το κακόβουλο λογισμικό (50%) και την εξαπάτηση σε συναλλαγές (50%) και ακολουθούν το χακάρισμα μέσω των social media ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (48%) και η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τρίτους (25%).
Ακόμα, έρευνα της Kaspersky κατέδειξε αύξηση του αριθμού των ομάδων ransomware, παγκοσμίως, κατά 30% από το 2022 έως το 2023.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θυμάτων στοχευμένων επιθέσεων ransomware αυξήθηκε κατά 70% μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.
Διαβάστε ακόμη
Eco friendly επενδύσεις-μαμούθ από τους Έλληνες εφοπλιστές (pics)
Θρίλερ σε εξέλιξη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές, ο χρόνος, ο τρόπος
Τα «χρυσά» συμβόλαια των servicers
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ