search icon

Επενδύσεις

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Tο πλάνο για το εμβληματικό «κτίριο Ρούσβελτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Το ακίνητο της πρώην Ιονικής Τράπεζας είχε περάσει προ διετίας από την Alpha Bank στον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη billionaire, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes

Στο στάδιο της αξιοποίησης κι επισήμως περνά ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της συμπρωτεύουσας χαρακτηρισμένο και ως «έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για το γνωστό και ως «κτίριο Ρούσβελτ» επί των οδών Μητροπόλεως 11, Ίωνος Δραγούμη 2 και Ρογκότη εντός του «ιστορικού τόπου» του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης και την ιστορία της και βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΝΙΜΤΕΝΚΟ Α.Ε..

Η τελευταία συνδέεται με τον γνωστό επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη κι έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του κτιρίου, τις σχετικές αδειοδοτήσεις για τη μελέτη αποκατάστασης και την αλλαγή χρήσης του ακινήτου από τραπεζικό κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους γραφείων.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΝΙΜΤΕΝΚΟ Α.Ε. έλαβε, κατά τις πληροφορίες, το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για τις αρχιτεκτονικές μελέτες και τις μελέτες συντήρησης με σκοπό την αποκατάσταση και την αλλαγή χρήσης του ακινήτου χαρακτηρισμένου, από το μεν υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «έργου τέχνης» και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ως διατηρητέο.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε το ΚΣΝΜ είναι ότι αν κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπιστούν και νέα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία (δάπεδα κ.τ.λ.) να υποβληθούν στις αρμόδιες Αρχές για τις σχετικές εγκρίσεις, να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν ιδιαίτερα επιμέρους στοιχεία, να γίνουν ελάχιστες επεμβάσεις στο δώμα κ.ο.κ..

Το κτίριο θεωρείται από τα ομορφότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης, κτισμένο το 1926 κι έχει χαρακτηριστεί μέσω τριών ΦΕΚ ως μνημείο, έργο τέχνης και διατηρητέο.

Όπως αναφέρεται σχετικά «χαρακτηριστικό της σπάνιας αρχιτεκτονικής του είναι το ψηφιδωτό δάπεδο, οι κίονες, τα υαλοστάσια βιτρώ και το εξωτερικό πρόπυλο της κύριας όψης».

Το ακίνητο της πρώην Ιονικής Τράπεζας, είχε περάσει από την Alpha Bank προ διετίας στον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη και γεννημένο στη Ρώμη επιχειρηματία, ο οποίος συμπεριελήφθη το 2012 για πρώτη φορά στη λίστα Forbes με προσωπική περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ποσό που ανέβηκε στα 3,7 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη λίστα στις αρχές του 2023.

Μεταξύ των λοιπών δραστηριοτήτων του, ο κ. Μυστακίδης είναι γνωστό ότι «χτίζει» σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αξίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας δηλώσει ανοικτά την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυξανόμενο ενδιαφέρον και σε περιοχές εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Για το εμβληματικό κτίριο επί των οδών Μητροπόλεως 11, Ίωνος Δραγούμη 2 και Ρογκότη, το 2021, είχε γίνει γνωστό ότι πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Μυστακίδη με τίμημα άνω των 6,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αναπτυξιακός Νόμος: Παράταση έως 29/12 για αιτήσεις στα καθεστώτα μεταποίησης και τουρισμού

Προβλήματα σε Αχαΐα και Ήπειρο από την κακοκαιρία Elias – Πού θα «χτυπήσει» σήμερα (vids+tweet)

FT για Κασσελάκη: «Από την Goldman στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version