Οταν το 2003 ο κ. Απόστολος Κάκκος, ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα πρόσωπα -τότε- της ελληνικής πληροφορικής σκηνής με αξιοσημείωτη θητεία στον όμιλο Πουλιάδη και αργότερα τη Lannet, ξεκινούσε την ιστορία της Lamda Hellix, τα κέντρα δεδομένων, η διασύνδεση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ο διαμοιρασμός δεδομένων, η επεξεργασία, το «χτίσιμό» τους, πόσο μάλλον το υπολογιστικό νέφος φάνταζαν έννοιες «εξωτικές» για τον μέσο πολίτη. Ακόμη και για τους ειδικούς ήταν έννοιες που ξεκινούσαν τότε να δοκιμάζονται σε μια πιο οργανωμένη κλίμακα, χωρίς ωστόσο πολλοί να υιοθετούν ότι αυτό είναι το μέλλον!

Στην «ενηλικίωση» της προσπάθειας του κ. Κάκκου, μια και έχουν περάσει 18 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Lamda Hellix, έχει γίνει πασιφανές ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν τη βάση όπου χτίζονται πλέον οι οικονομίες. Αυτό που ονομάζαμε απλά κάποτε πληροφορική ή τεχνολογία εισέρχεται στο DNA κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας και κάθε υπηρεσίας αποτελώντας αναγκαίο κρίκο. Και η Lamda Hellix, μέλος της αμερικανικής πολυεθνικής Digital Realty, εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι έτοιμη , όπως λέει στο «business stories» ο κ. Κάκκος, να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κέντρων δεδομένων στην ελληνική επικράτεια. Ενα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε με κάθε επισημότητα την περασμένη εβδομάδα με τη θεμελίωση του νέου κέντρου δεδομένων με το όνομα «Athens 3» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να προσδώσει ένα οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Κι αυτό είναι το λιγότερο, μια και τα κέντρα δεδομένων αποτελούν πλέον ένα τεράστιο «σπίτι» όπου δημιουργούνται μεγάλα οικοσυστήματα συνεργασιών και καινοτομίας.

Το σχέδιο

«Είμαστε σχεδόν έναν χρόνο τώρα μέλος του ομίλου Digital Realty και οι προοπτικές μας πλέον έχουν αλλάξει κατηγορία», λέει ο κ. Κάκκος. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία ουδέτερων κέντρων δεδομένων, η οποία προφανώς για να επενδύσει σε εμάς πιστεύει στο σχέδιο, τις υποδομές, το πελατολόγιο, τη διοίκησή μας, προφανώς και στην ίδια τη χώρα και τις προοπτικές της», συνεχίζει.

Το «Athens 3», που θεμελιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο campus της Lamda Hellix στο Κορωπί, αναμένεται να είναι λειτουργικό ως το τέλος του 2022. Οι δυνατότητές του ξεπερνούν κατά πολύ τα υφιστάμενα, ενώ ήδη στη διαδικασία αδειοδότησης είναι και το «Athens 4», ένα ακόμη data center της εταιρείας. «Θα είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων με το Athens 3», λέει ο κ. Κάκκος, σημειώνοντας πως με τις δύο αυτές επενδύσεις οι υποδομές της εταιρείας πλέον αλλάζουν επίπεδο από πλευράς προδιαγραφών: «Πάντα τα κέντρα δεδομένων μας ήταν εξαιρετικά. Τώρα με τον συνδυασμό και την όσμωση που θα προκαλέσουν το εύρος δυνατοτήτων της Digital Realty θα έρθουν πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα». Παράλληλα δεν κρύβει πως η εταιρεία κοιτάει κι αλλού για ευκαιρίες στη χώρα, με την παραδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο διασύνδεσης. «Δεν μου αρέσει γενικά να προαναγγέλλουμε πράγματα που δεν έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε, μπορώ να πω μόνο ότι εξετάζουμε ευκαιρίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ελλάδα», λέει.

Υπενθυμίζει ότι στη Digital Realty συμμερίζονται το business plan της Lamda Hellix έχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική του μεγάλου κόμβου της Μασσαλίας, η οποία διασυνδέει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη μέσω των υποβρύχιων δικτύων που διέρχονται τη Μεσόγειο, συνδέοντας την Αφρική και την Ασία με τη Γηραιά Ηπειρο.
«Ηταν μια αντίστοιχη της Lamda Hellix περίπτωση εκεί. Μια μικρή εταιρεία, την οποία εξαγόρασαν το 2013 και κατάφεραν επενδύοντας 400 εκατ. ευρώ και 15πλασιάζοντας τη δυναμικότητά της να καταστήσουν τη γαλλική πόλη βασική πύλη διαβίβασης δεδομένων. Κάτι που έδωσε τεράστια προστιθέμενη αξία στην πόλη και γενικά στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή η Μασσαλία έχει καταστεί ο Νο 9 διαδικτυακός κόμβος παγκοσμίως και μεταξύ των τριών πλέον αναπτυσσόμενων.

Ο στόχος, δε, είναι να την καταστήσουν εντός τριετίας Νο 5 μέσω των νέων υποβρυχίων καλωδίων που θα συνδεθούν αλλά και του τριπλασιασμό απ’ τα σημερινά δεδομένα της δυναμικότητας των data centers στην περιοχή», λέει ο κ. Κάκκος.

«Επομένως βλέπουμε μια μικρή πόλη με καλή γεωγραφική θέση και έναν πάροχο που διαθέτει κεφάλαια ώστε να την καταστήσει πρωταγωνίστρια της νέας οικονομίας. Αντίστοιχα, λοιπόν, μπορεί η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο της εναλλακτικής οδού για την Ανατολική Ευρώπη. Αφενός γιατί είναι συντομότερη οδός στο να γίνει διασύνδεση με τις αγορές της Μ. Ανατολής και της Ασίας γενικότερα καθώς και της Αφρικής, οπότε θα είναι μικρότερος και ο χρόνος (σ.σ.: latency) στη μεταφορά δεδομένων. Αφετέρου διότι, όπως φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα με τα προβλήματα που υπήρξαν στα δίκτυα μεγάλων εταιρειών social media, μπορείς να έχεις εναλλακτική διαδρομή», προσθέτει. «Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε η CΟSCO επενδύοντας στο λιμάνι του Πειραιά. Τα εμπορεύματα προς την Aνατολική Ευρώπη πλέον προωθούνται απ’ τον Πειραιά, όχι απ’ το Ρότερνταμ με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Οπότε, ναι, μπορούμε να παίξουμε ως Lamda Hellix, μέλος του ομιλου Digital Realty, έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο για τα σημερινά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, το οικοσύστημα της Digital Realty εξάλλου είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να καταστεί η χώρα σημαντική περιφερειακή πύλη στη διακίνηση δεδομένων. «Η μαμά εταιρεία έχει πάνω από 4.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων είναι σχεδόν όλοι οι cloud providers και κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες -Microsoft, IBM, Oracle, Facebook, Amazon, Google κ.ο.κ.- άρα έχει τη γνώση και την έκθεση στην αγορά ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει τις ωφέλειες της Ελλάδας. Και επίσης έχει μια αναβαθμισμένη θέση στην παγκόσμια αγορά, αφού πρωταγωνιστεί στο κομμάτι των ουδέτερων κέντρων δεδομένων στην ευρωπαϊκή σκηνή των FLAP (σ.σ.: Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Αμστερνταμ και Παρίσι) με πάνω από 100 data centers, σύνδεση με τα υποθαλάσσια καλώδια κ.ά.».

– Γιατί όμως τα υποβρύχια δίκτυα είναι τόσο σημαντικά;

Αυτή τη στιγμή πάνω από το 90% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων γίνεται με υποθαλάσσια καλώδια που περνούν μέσα από διεθνή ύδατα. Είναι ίσως λίγο ακριβότερη επιλογή, αλλά είναι η συντομότερη οδός, η πιο ασφαλής και η πιο απλή με δεδομένο ότι δεν μπλέκεις με κάθε χώρα όπου κάθε μία για πολιτικούς λόγους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Στην Ελλάδα δυστυχώς μέχρι τώρα η μόνη υποθαλάσσια δικτύωση γίνεται με την Ιταλία με δύο καλώδια που ελέγχουν ουσιαστικά τα δύο πρώην κρατικά μονοπώλια τηλεπικοινωνιών. Μέσα στο 2022 όμως θα ποντιστεί το πρώτο ανεξάρτητο, που ονομάζεται Ionian. Επομένως θα εισέλθει νέος παίκτης που θα μπορεί να πουλάει σε επιχειρήσεις και κυρίως σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αρα η αγορά ανοίγει. Γενικά όμως θα αλλάξουν πολλά τα επόμενα χρόνια και η διασύνδεση με τα μεγάλα υποβρύχια καλώδια που αυτή τη στιγμή ενώνουν τις τρεις ηπείρους και τα οποία διέρχονται νοτίως της Κρήτης νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου μέσω των προσπαθειών που θα κάνουμε…

– Ποια όμως η διαφορά των υπηρεσιών ενός ουδέτερου κέντρου δεδομένων με ένα αντίστοιχο που προσφέρει ένας πάροχος cloud υπηρεσιών, όπως η Microsoft, που προγραμματίζει κι αυτή μία μεγάλη επένδυση στη χώρα;

Η ειδοποιός διαφορά αυτού που κάνουμε εμείς είναι να πιστεύουμε σε έναν κόσμο ουδέτερων, ανοικτών data centers, που έχει αποδειχθεί ότι μετατρέπονται σε κέντρα ανταλλαγής δεδομένων. Εχοντας λοιπόν όλους τους πιθανούς stakeholders, τους μεγαλύτερους cloud providers στον κόσμο, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις, δίκτυα παράδοσης περιεχομένου κ.ο.κ. όλοι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν, να ανταλλάξουν, να διανείμουν, να επεξεργαστούν δεδομένα μόνοι τους είτε σε συνεργασία μεταξύ τους. Αυτό με εμάς μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και πολυεπίπεδα, να δημιουργηθούν δηλαδή ψηφιακές κοινότητες, οι οποίες λειτουργούν περίπου ως ένα εμπορικό κέντρο ή ένας μεγάλος εμπορικός δρόμος όπως η Ερμού. Αυτές οι κοινότητες λοιπόν αρχίζουν και χτίζουν αξία δημιουργώντας αυτό που λέμε «ψηφιακή βαρύτητα», που είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε χώρα. Οσο πιο μεγάλες αυτές οι κοινότητες τόσο πιο μεγάλη και η ψηφιακή σημαντικότητα. Αυτό λοιπόν κάνουμε. Και διαφοροποιούμαστε απ’ τους άλλους γιατί έχουμε ανοικτά data centers. Δεν επιβάλλουμε τα εργαλεία με τα οποία κάποιος θα εργαστεί ή με ποιον cloud provider θα συνεργαστεί. Συνολικά βοηθάμε τις εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές συμβάλλοντας παράλληλα και στη μη «αποδεδομενοποίηση» της χώρας. Να μην αποθηκεύονται δεδομένα από τη χώρα εκτός αυτής. Και φυσικά μεγαλώνοντας τις ψηφιακές κοινότητες στην Ελλάδα να τραβήξουμε και άλλους από το εξωτερικό, εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή.

«Γράφουμε Ιστορία»

– Γιατί όμως ένας cloud provider, όπως η Amazon, η Google, η Microsoft, που αναπτύσσουν τις δικές τους υποδομές, να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και τα ουδέτερα κέντρα δεδομένων;

Ξέρετε, αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που γράφουμε Ιστορία. Σκεφτείτε ότι είμαστε μια αγορά 15-20 ετών και το cloud λίγο πάνω από δέκα. Υπάρχει προφανής λόγος να συνεργάζονται όλοι οι cloud providers με εμάς, καθώς διαθέτουμε το μεγαλύτερο capacity παγκοσμίως. Ο κόσμος βαδίζει στο υβριδικό cloud, όπου δηλαδή κάποιος θα διαθέτει έναν μικρό σέρβερ και προκειμένου να αποκτήσει το βέλτιστο επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας, προδιαγραφών κ.τ.λ. θα επιλέγει έναν cloud provider καθώς και παρόχους εφαρμογών, μέσω των οποίων θα λαμβάνει το «παζλ» για να χτίσει τις δικές του υποδομές. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν τόσο οι providers όσο και οι πελάτες τους θέλουν να είναι μέλη της κοινότητας, όχι αποκομμένοι. Κι αυτό διασφαλίζουν τα ουδέτερα κέντρα δεδομένων, την πρόσβαση παντού.

Επιταχυντής

Η συγκυρία της πανδημίας, πάντως, έχει επισπεύσει τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Ολοι ανασκουμπώθηκαν αυτούς τους 18 μήνες. Επιχειρήσεις, οργανισμοί, κυβερνήσεις… Ολοι ξανασχεδίασαν, ξανασκέφθηκαν τις διαδικασίες με τις οποίες κάνουν τα πράγματα προκειμένου να αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως αυτά τα ακραία που ξαφνικά εμφανίστηκαν από την απότομη διακοπή που επέβαλε η πανδημία. Εδώ λοιπόν αποδείχθηκε πως τα δεδομένα για τα οποία συζητάμε δεν αφορούν μόνο αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή οικονομία. Αφορούν τα πάντα. Φανταστείτε λοιπόν πώς θα περνούσαμε αυτούς τους μήνες αν δεν είχαμε όλη αυτή την υποδομή, τα υποβρύχια δίκτυα, τα data centers, τις αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνίες, τις ψηφιακές δυνατότητες. Κι όμως, συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη ζωή και τη δραστηριότητά μας.

Εργαστήκαμε, εκπαιδευτήκαμε, ψυχαγωγηθήκαμε. Φανταστείτε να έπρεπε να περάσουμε lockdown προ 20ετίας, όπου η καινοτομία τότε ήταν απλά το φαξ! Επομένως τα data centers είναι απαραίτητα για την οικονομία. Και πέραν αυτών ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει παραγωγικότητα. Ολοι πλέον το έχουν καταλάβει. Κόβονται οι ενδιάμεσοι, ο πολίτης αρχίζει να εθίζεται στην ταχύτητα, στην αμεσότητα, κερδίζουμε χρόνο στη δουλειά μας. Επομένως είναι μονόδρομος. Και επίσης πλέον όλοι κάνουν ακραία σενάρια αντιμετώπισης κινδύνων, όπως έμαθαν από την πανδημία, προτάσσοντας τις ψηφιακές δυνατότητες. Αρα εδώ δημιουργείται μια χιονοστιβάδα σκέψης και προσαρμογής που θα μας οδηγήσει στην επόμενη φάση. Κι αυτό θα είναι το υβριδικό cloud, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις είτε για το Δημόσιο. Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του θα βρει τη θέση του στον νέο κόσμο. Εμείς απλώς θα έχουμε τον κομβικό ρόλο», υπογραμμίζει.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στη Lamda Hellix φτάνουν τους 60. «Είναι όλοι τους εξειδικευμένοι μηχανικοί με τα μεταπτυχιακά τους», λέει ο κ. Κάκκος.

«Φυσικά με τις νέες επενδύσεις θα ανοίξουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας», σημειώνει ,αν και υπογραμμίζει πως ο πραγματικά μεγάλος αντίκτυπος απ’ τις επενδύσεις που κάνουν Lamda Hellix και Digital Realty θα φανεί στο ίδιο το οικοσύστημα που θα μεγαλώσει.

Η διαδρομή

Για τον ίδιο τόσο η πορεία της Lamda Hellix όσο και οι προοπτικές της είναι και μια δικαίωση για τις επιλογές που ο ίδιος έκανε προ 20ετίας, όταν ως έμπειρο στέλεχος της αγοράς πληροφορικής, αν και νεαρός, ξεκινούσε με συμπαραστάτη τη Lamda Development την προσπάθεια της νέας -τότε- εταιρείας.

«Στα ταξίδια μου στο εξωτερικό άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως τα data centers, αν και ήταν σε βρεφική μορφή ακόμη, και η διασύνδεση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ήταν το μέλλον. Πίστεψα ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελλάδα και είδα την αλυσίδα αξίας που δημιουργείται. Δεν ανακάλυψα τον τροχό, απλώς αντιλήφθηκα τις προοπτικές των ανοικτών δεδομένων. Και όταν μπήκαμε στην αγορά το 2003, περίπου την ίδια περίοδο έμπαιναν ή άντε να προηγήθηκαν 1-1,5 χρόνο αντίστοιχες προσπάθειες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον πρώτο καιρό φυσικά ήταν δύσκολα, αφού η ελληνική αγορά, ακόμα και έως πρόσφατα αντιστεκόταν στο IT outsourcing. Σκεφτείτε ότι σήμερα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία είναι 1,2% και στις ΗΠΑ πάνω από 2%. Βρήκαμε όμως τον ρυθμό μας», σημειώνει.

Το 2013 προχώρησε ο ίδιος σε management buyout της εταιρείας λαμβάνοντας το μερίδιο που είχε η Lamda Development, ενώ πέρυσι στην πώληση της εταιρείας στην Digital Realty, μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο των ουδέτερων κέντρων δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιοι κλάδοι προσελκύουν το ενδιαφέρον για νέες επιχειρήσεις (λίστα)

Ερντογάν: Κηρύσσει «persona non grata» 10 πρεσβευτές – Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Γαλλία, Γερμανίας και ΗΠΑ

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη