search icon

Επενδύσεις

Από την Απογευματινή και τον ΔΟΛ, στην Κοραή: Ιστορικά κτίρια αποκτούν νέα ζωή (pics)

Το κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η «Απογευματινή» μετατρέπεται σε ένα νέο οικιστικό συγκρότημα σε ένα από τα νέα projects στο εγχώριο real estate από τον γνωστό επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη

Το κτίριο στη Φειδίου

Χρειάστηκε σχεδόν μία 15ετία προκειμένου το παλιό κτίριο γραφείων της «Απογευματινής» στην οδό Φειδίου, στην καρδιά της Αθήνας, να πάρει τώρα νέα ζωή και μάλιστα με μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα χρήση, όπως είναι τα «έξυπνα» υπερσύγχρονα διαμερίσματα με θέα Ακρόπολη. Αντίστοιχα πάνω από μία επταετία χρειάστηκε άλλο ένα παλιό, πρώην δημοσιογραφικό ακίνητο του κέντρου, αυτό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Χρήστου Λαδά, για να μεταμορφωθεί τώρα σε υπερσύγχρονο, πιστοποιημένο με όρους αειφορίας κτίριο γραφείων που θα στεγάσει υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα δύο.

Αργά αλλά σταθερά, παλιά ακίνητα της Αθήνας που κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, είτε στο κομμάτι του επιχειρείν, είτε του πολιτισμού, είτε ακόμη και στο κομμάτι της σύνδεσης με το ιστορικό παρελθόν της χώρας, έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία δίνοντας παράλληλα και την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική πινελιά στο γηρασμένο κτιριακό απόθεμα της πρωτεύουσας.

«Υπάρχει τώρα πολύ μεγάλη δυναμική και ευκαιρία σε αυτόν τον τομέα της αστικής μεταμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας», δηλώνει ο Mίκαελ Ερετ, ιδρυτής μαζί με τον Στέφαν Κλάιν, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων ehret + klein, που απέκτησε προ τριετίας το ακίνητο της Χρήστου Λαδά 3 κοντά στην πλατεία Συντάγματος, όπου… στην κυριολεξία έχει γραφτεί η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις εφημερίδες «Τα Νέα» και το «Βήμα».

Το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ

Το δίδυμο των ehret + klein αποφάσισε να αγοράσει το πρώην κτίριο του ΔΟΛ βλέποντας τη δεδομένη συγκυρία ως ευκαιρία στο εγχώριο real estate μετά τα 10 χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και έχοντας ήδη την εμπειρία της χώρας και των ανθρώπων της εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες λόγω φιλικών δεσμών και διακοπών. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη αγορά όπου αποφασίσαμε να επεκταθούμε στον τομέα των ανάπτυξης ακινήτων και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και με νέα projects ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στην αγορά με επίκεντρο την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο κ. Ερετ προσθέτοντας παράλληλα ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για οικιστικά έργα στις Κυκλάδες.

Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην ελληνική αγορά, από τις βασικές προκλήσεις που διαπίστωσε η γερμανική εταιρεία γι’ αυτού του είδους τα projects που θα φέρουν την αστική αναγέννηση στα κτίρια από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, είναι η πολυϊδιοκτησία των κτιρίων στην Αθήνα, αλλά και το γεγονός ότι οι αναπλάσεις αφορούν μικρότερα projects σε σχέση με άλλα έργα που έχει χειριστεί η εταιρεία στη Γερμανία. Επισημαίνεται εδώ ότι η ehret + klein, με έτος ίδρυσης το 2006 στη Γερμανία, έχει αυτή τη στιγμή έργα υπό διαχείριση σε εξέλιξη στις γερμανόφωνες αγορές, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία ύψους 2 δισ. ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφορά αστικές αναπλάσεις.

Επένδυση 8,5 εκατ. ευρώ

Για το ακίνητο της Χρήστου Λαδά, επιφάνειας 3.500 τ.μ., επενδύθηκαν -πέραν του κόστους απόκτησης του ακινήτου- κεφάλαια 8,5 εκατ. ευρώ φέρνοντας μοναδικές καινοτομίες σε ένα δύσκολο κτίριο, αφού έχει κατασκευαστεί σταδιακά, σε 4 φάσεις, και είχε μεγάλους όγκους χαρτιού και παλιά υλικά, όπως αμίαντος, που έπρεπε να απομακρυνθούν ώστε να πιστοποιηθεί τώρα με όρους αειφορίας. Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Ελληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, με σπουδές στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι. Τώρα, έχοντας μεταμορφωθεί πλήρως με τα πλέον σύγχρονα υλικά παίρνει νέα ζωή  και υποδέχεται τους εργαζομένους της μισθώτριας -για αρχική περίοδο 3 ετών- ΔΕΗ.

Η είσοδος του παλιού ΔΟΛ

Στη νέα του μορφή, μεγάλη καινοτομία είναι η κατασκευή του «καλειδοσκοπίου» ώστε να διπλασιαστεί το φυσικό φως στο κτίριο από το μόλις 21% που ήταν σε κάποιους από τους ορόφους. Ενας ηλιοστάτης στην οροφή του κτιρίου ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως σε έναν φωταγωγό, στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου, επενδεδυμένο με καθρέφτες και άλλες λευκές επιφάνειες, ώστε το φως να αντανακλάται προς τα κάτω και να διαχέεται στους εργασιακούς και τους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους. Στο μείζον ερώτημα της έλλειψης πάρκινγκ, «είναι μια συνθήκη που δεν είναι ιδανική μεν, ωστόσο αντισταθμίζεται από την εύκολη πρόσβαση δίπλα στο μετρό αποτελώντας κι ένα κίνητρο για χρήση φιλικών μέσων μεταφοράς», αναφέρει ο κ. Ερετ, συμπληρώνοντας ότι έχουν προβλεφθεί ακόμη και ντουζιέρες στο κτίριο για… μετά την άφιξη των εργαζομένων με ποδήλατο!

Κατοικίες με θέα Ακρόπολη

Σε ένα άλλο πρώην δημοσιογραφικό κτίριο προς την πλευρά όμως της Ομόνοιας, αυτό της Φειδίου 4, οι διερχόμενοι ήδη παρατηρούν τη μεγάλη αλλαγή. Μέσα στο καλοκαίρι παραδίδεται το κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η «Απογευματινή» και μετατρέπεται σε ένα νέο οικιστικό συγκρότημα με διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση, σε ένα από τα νέα projects στο εγχώριο real estate από τον γνωστό επιχειρηματία κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Την παντελή μεταμόρφωση του κτιρίου, όπου ακόμη και τα διαμερίσματα του τρίτου ορόφου έχουν θέα… Ακρόπολη έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects. Χρειάστηκε σχεδόν μία 15ετία, ώστε τα παλιά γραφεία της «Απογευματινής» -με ιστορία από το 1952 έως το 2010, οπότε η εταιρεία Κ. Σαραντόπουλου κατέθεσε αίτηση πτώχευσης- να δώσουν τη θέση τους σε 16 διαμερίσματα τα οποία θα μισθωθούν για μακροχρόνια χρήση. Το αρχικό πλάνο, προτού ακόμη ληφθεί η απόφαση για τη χρήση της κατοικίας, περιελάμβανε τη μετατροπή του κτιρίου σε boutique ξενοδοχείο, ωστόσο φαίνεται ότι η λύση της κατοικίας κρίθηκε προσφορότερη με «έξυπνα» σπίτια, σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ώστε να «σπάει» η παλιά μονολιθικότητα του τυπικού κτιρίου γραφείων. Το γεγονός ότι επελέγη η χρήση της κατοικίας συνάδει με τη νέα τάση που έχει αρχίσει και ακούγεται ολοένα περισσότερο για την περιοχή του κέντρου, σε μια προσπάθεια να πάρει ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας των γραφείων στην περιοχή.

Ενα ακόμη νέο project ακριβώς προς την κατεύθυνση της κατοικίας προς μίσθωση είναι και η μετατροπή μιας από τις γνωστές πολυκατοικίες των Εξαρχείων, εκεί όπου παλιά φιλοξενούνταν τα γραφεία της Sony. To κτίριο της οδού Μπόταση 2 κατασκευάστηκε το 1981 και φιλοξενούσε τα γραφεία της Sony Records, με το πλάνο να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ. σε μια «ζωντανή» περιοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία, όπως είναι τα Εξάρχεια. Ιδιοκτήτρια του ακινήτου η επενδυτική Zoia, η οποία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στο συνέδριο ακινήτων «17th Red Meeting Point» ο διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Τόλιας, έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με ευέλικτες οικιστικές λύσεις μετατρέποντας μέρος του παλιού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας σε σύγχρονες ενεργειακά κατασκευές με βιώσιμα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, εκτείνονται σε 30 κτίρια με πάνω από 800 διαμερίσματα, λειτουργικά αλλά και υπό σχεδιασμό/υπό κατασκευή κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές με προοπτική όπως Ζωγράφου, Καλλιθέα κ.α. Το κτίριο της οδού Μπόταση είναι από τα νέα projects υπό ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία προχώρησε και στη δημιουργία της δικής της πλατφόρμας ενοικιάσεων (www.zoialiving.com) για εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, ανεξαρτήτως διάρκειας μίσθωσης, βραχυχρόνιας, μεσοχρόνιας ή μακροπρόθεσμης, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό, από ψηφιακούς νομάδες και επαγγελματίες μέχρι τουρίστες και φοιτητές Erasmus.

Ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον

Στα κτίρια με πιο βαριά ιστορία φέτος αναμένεται να παραδοθεί και το νέο project για το διατηρητέο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, εκεί όπου την περίοδο της Κατοχής υπήρξε ο χώρος κράτησης και ανάκρισης Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς. Η νέα ζωή του κτιρίου της οδού Ζαλοκώστα 7-9 περνά μέσα από τη φιλοξενία, δεδομένου ότι το κτίριο έχει μισθωθεί από τον όμιλο ΛΑΜΨΑ («Mεγάλη Βρεταννία», «Κing George», «Αthens Capital MGallery») μέσω διαγωνισμού από τον e-EΦΚΑ και μετατρέπεται σε 17 διαμερίσματα 31 έως 123 τ.μ., από το ισόγειο έως και τον πέμπτο όροφο, που θα συμπληρώσουν το κοντινό ξενοδοχείο του ομίλου «Αthens Capital» στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Η παλιά και η νέα ζωή του διατηρητέου θα συνυπάρχουν, με τα κελιά του πρώην κρατητηρίου στο δεύτερο υπόγειο να καθίστανται προσβάσιμα σε επισκέπτες από την κύρια είσοδο του κτιρίου, επί της οδού Ζαλοκώστα.

Το ιστορικό ακίνητο της οδού Κοραή

Πιο μακρύ δρόμο έχει η πράσινη μεταμόρφωση του ιστορικού ακινήτου της οδού Κοραή 4, πρώην ιδιοκτησίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, που περνά προς αξιοποίηση στην Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Οι δύο πλευρές, σε συνέχεια του προσυμφώνου που είχε υπογραφεί πέρυσι τον Οκτώβριο, έβαλαν, κατά τις πληροφορίες, τις οριστικές υπογραφές στις 30 Απριλίου με την Dimand να αναλαμβάνει να τρέξει την αναμόρφωση των νέων γραφειακών χώρων διατηρώντας τον διατηρητέο κινηματογράφο που θα παραμείνει και στο νέο πλάνο ανάπλασης. Από τη συμφωνία, όπως είναι εύλογο, εξαιρείται ο χαρακτηρισμένος ως Χώρος Μνήμης, τα γνωστά κρατητήρια επί γερμανικής κατοχής 1940-1945 στα αντιαεροπορικά καταφύγια του κτιρίου, που επιτάχθηκαν και στέγασαν την Κομαντατούρ, το γερμανικό φρουραρχείο.

Πατησίων και Πλάκα

Στα υπόγειά του έχει γραφτεί η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με τον πίνακα, όπου όταν έγινε η χούντα ζητήθηκε να κατέβει ο διακόπτης ώστε να μη λειτουργήσουν οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα. Ο λόγος για το κτίριο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών (ΥΜΑ) στην οδό Πατησίων 85 (κεντρική φωτό κειμένου), ένα μέρος του οποίου, 5.000 τ.μ., θα στεγάσει σε 3-4 χρόνια από τώρα το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με τη σφραγίδα του ΟΤΕ, ιδιοκτήτη του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ – ΝΥΜΑ (Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών). «Η ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την πορεία του ΟΤΕ και με το Μουσείο επιστρέφουμε εκεί όπου γράφτηκε η Ιστορία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον»,  ανέφερε στη σχετική παρουσίαση από το υφιστάμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στην Κηφισιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ για ένα project το οποίο μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσει και σαν τονωτική ένεση για την περιοχή από τον όμιλο ΟΤΕ. Στην Πατησίων, το πρώτο κτίριο (ΥΜΑ) κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’50 σε σχέδια Κιτσίκη, εξυπηρετώντας την τεχνολογία αιχμής εκείνης της εποχής: τις υπεραστικές κλήσεις, τη διεθνή τηλεγραφική ανταπόκριση, την ενημέρωση για την ώρα και την τηλεφωτογραφία.

Τη δεκαετία του ’60 κατασκευάστηκε και το όμορο κτίριο ΝΥΜΑ, το υψηλότερο κτίριο εκείνης της περιόδου, αποτελώντας και το διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ έως το 1988, οπότε ο Οργανισμός μετακόμισε στο Μαρούσι. Οι εργασίες ενίσχυσης, στατικές κ.α., έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια στο συγκρότημα ΥΜΑ- ΝΥΜΑ που στεγάζει σήμερα βασικές λειτουργίες και βασικά σημεία διαχείρισης του δικτύου, data centers ενώ στα υπόγειά του έχει γραφτεί η ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών με τεράστια καλώδια, διασυνδέσεις της πόλης αλλά και καταφύγια.

Στην Πατησίων, στα ακίνητα που κουβαλούν επίσης το δικό τους παρελθόν και οδεύουν προς επανάχρηση, από τον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών αυτή τη φορά, είναι το κτίριο της οδού Πατησίων 61, εκεί όπου έζησε η κορυφαία Ελληνίδα ντίβα της όπερας για επτά χρόνια. Οι μελέτες ανακατασκευής της πολύπαθης πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, που έχει συνδεθεί με τη Μαρία Κάλλας, αφού έζησε εκεί την περίοδο 1937-1945, παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, με στόχο σε μία διετία από τώρα το κτίριο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει, με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 5,49 εκατ. ευρώ, ως Ακαδημία Λυρικής Τέχνης που θα φέρει το όνομά της.

Επίσης, επί της οδού Πατησίων, στη συμβολή με τη Μάρνη, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μια νέα εντελώς κατασκευή για ξενοδοχείο από τους Γάλλους της Boissee Finances που έχουν μισθώσει με μακροχρόνια σύμβαση το ακίνητο, έρχεται στη θέση του παλιού ιστορικού θεάτρου «Αθήναιον» που έκλεισε το 2011 με ιστορία από το 1895, έχοντας συνδεθεί με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες σε πορεία 110 και πλέον ετών. Στα χρόνια της Κατοχής είχε μετατραπεί σε θερινό κινηματογράφο, επαναλειτουργώντας και φιλοξενώντας μερικές από τις πιο γνωστές παραστάσεις στα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι το λουκέτο του 2011 και την οριστική κατεδάφιση του 2019.

Στην Πλάκα, έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνέχεια της απόκτησης της ιδιοκτησίας του από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2023 οδεύει προς αποκατάσταση και η οικία Παλαμά με πολιτιστική χρήση, διατηρώντας τα στοιχεία της δεκαετίας του 1930. Η αποκατάσταση του κτιρίου με ένταξη για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο έως το 2027 θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του μνημείου και την ένταξη στη ζωή της πόλης ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Το κτίριο της οδού Περιάνδρου 5, όπου ο Παλαμάς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το 1999 από το ΥΠΠΟ. Η οικία Παλαμά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΥΠΠΟ για την ανάδειξη ιδιόκτητων κτιρίων του, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον, με σκοπό να αποτελέσουν νέους πυρήνες πολιτισμού στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμη 

Πάνω από 9 δισ. ευρώ τα ενεργειακά deals σε ένα 12μηνο

Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version