search icon

Επενδύσεις

Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Θα απαιτηθούν επενδύσεις €500 δισ. για τον στόχο της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2050 

«Για την πράσινη μετάβαση οι πόροι του δημόσιου τομέα δεν επαρκούν για το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν» διευκρίνισε η Acting General Manager της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 500 δισ. προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρώπη έως το 2050 έκανε η Χαρούλα Απαλαγάκη Acting General Manager Ελληνική Ένωση Τραπεζών μιλώντας για το ESG στο Digital banking & Insurance Summit που διοργάνωσε η Boussias events στο Costa Navarino για τη δημιουργία networking. «Για την πράσινη μετάβαση οι πόροι του δημόσιου τομέα δεν επαρκούν για το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν» διευκρίνισε η κα Απαλαγάκη.

«Η Ευρώπη έχει δώσει μια πολύ απαιτητική εντολή στο τραπεζικό σύστημα που να κατευθύνει τα κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις να ενσωματώσει στο σύνολο της διαδικασίας τα κριτήρια της βιωσιμότητας και να καταβάλει κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο μακρόπνοος σχεδιασμός των οικονομικών δραστηριοτήτων» ανέφερε η ίδια και στη συνέχεια ενημέρωσε, πως οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει το ESG, επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Απαλαγάκη σύντομα οι εταιρείες θα κληθούν να γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με τη βιώσιμη δράση τους, «από όσο γνωρίζω το πλαίσιο γνωστοποίησης στοιχείων για τη βιώσιμη δράση των εταιρειών σύντομα θα είναι νόμος» υποστήριξε η ίδια. «Μέχρι σήμερα περίμενε κάποιος ότι μια εταιρεία με καλά εταιρικά οικονομικά στοιχεία και με τις χρηματικοοικονομικές της απλώς αναφορές είναι απολύτως εντάξει, πλέον αυτό δεν θα αρκεί, σταδιακά θα αλλάξει και η κοινοποίηση εκθέσεων βιωσιμότητας, θα είναι απαραίτητη» διευκρίνισε η κα Απαλαγάκη.

Στη συνέχεια η acting general manager της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρθηκε στα ερωτηματολόγια που θα κληθούν να απαντήσουν οι εταιρείες, τα οποία ακόμα δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεν αποκλείεται όμως να αποκτήσουν στη συνέχεια. Οι εταιρείες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το εάν είναι εισηγμένες ή όχι, πόσα άτομα απασχολούν, εάν είναι ασφαλισμένες, τι πολιτικές έχουν υιοθετήσει, ποια είναι η περιβαλλοντική τους φιλοσοφία, εάν έχουν έρθει αντιμέτωπες με κλιματικές καταστροφές.

«Η μικρή και μεσαία επιχείρηση για να έχει ένα κίνητρο να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να πειστεί ότι προσδοκά κάποια οφέλη» εκτίμησε η κα Απαλαγάκη. «Ένα συγκεκριμένο όφελος είναι ότι θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην πρόσβαση χρηματοδοτικών κεφαλαίων» εξήγησε η ίδια.

Οι αλλαγές που έρχονται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αν και δύσκολες σίγουρα διαμορφώνουν νέες ενδιαφέρουσες συνθήκες. «Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την εξωστρέφεια και δεν είσαι πλέον σε ένα περιβάλλον όπου δεν κοιτάζεις αυστηρά το δικό σου εταιρικό συμφέρον. Θεωρείται ότι δημιουργείς με πιο αποδεκτά κοινωνικά κριτήρια, θεωρείται ότι κτίζεις ένα καλύτερο όνομα» ανέφερε η κα Απαλαγάκη.

Διαβάστε ακόμη:

Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)

Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων

Σαράντης: Μπαίνει στην αγορά της Σ. Αραβίας – Με ρυθμό 32% η ανάπτυξη των εξαγωγών (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version