Η δημιουργία ενός fund μαζί με άλλους Ινδούς επιχειρηματίες για συνεπενδύσεις στη χώρα μας, το οποίο σχεδιάζεται, ένα νέο εργοστάσιο σοκολάτας, που ήδη ετοιμάζεται, η λειτουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ψυκτικών αποθηκών και μια νέα εξαγορά, η 11η στη σειρά, που φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει! Ο όμιλος Switz του Ινδού επιχειρηματία Ταϊζούν Κορακιουάλα έχει ακόμα πολλά σχέδια για τη χώρα μας και, όπως αναφέρει ο γιος του και διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Άνταμ Κορακιουάλα, πρόθεσή του είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά του στην Ελλάδα.
Ηδη στο χαρτοφυλάκιό του ύστερα από ένα μπαράζ εξαγορών την τελευταία οκταετία (Κρητών Αρτος, Κουλουράδες, Ιωνική Σφολιάτα κ.ά.) βρίσκονται δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλες με αναφορά στον κλάδο των τροφίμων-ποτών. Πυρήνας της δραστηριότητας του ομίλου στις εννέα αγορές όπου δραστηριοποιείται είναι τα πάντα γύρω από την αρτοποιία και τα παράγωγά της.
«Επενδύουμε στην Ελλάδα εδώ και οκτώ χρόνια. Η πρώτη μας επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ήταν στην Olympic Foods το 2016-17. Τότε η εταιρεία είχε έσοδα 13 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,3 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έχοντας επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σε δέκα διαφορετικές εταιρείες και κάνοντας διάφορες τοποθετήσεις μέσω του family office, έχουμε χτίσει μια δραστηριότητα που την περασμένη χρονιά είχε πωλήσεις άνω των 130 εκατ. ευρώ στη χώρα, 15 εκατ. ευρώ EBITDA και πάνω από 1.300 εργαζομένους», αναφέρει ο κ. Κορακιουάλα.
Η συζήτησή μας γίνεται στο περιθώριο του τελευταίου ελληνοϊνδικού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπενγκαλούρου (ή Μπάνγκαλορ, όπως επιμένουν να τη λένε οι Βρετανοί), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση στο κοινό από τον κ. Κορακιουάλα «του παραδείγματος και της εμπειρίας» του Switz Group από τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα, που τελικά κατέστη ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο ινδικό επιχειρείν. Ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια για τη νέα εποχή στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες που προσφέρει, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ως ευρωπαϊκή βάση ενός ινδικού ομίλου. Κάτι που ο όμιλος Switz ήδη εφαρμόζει, αφού με βάση την Αθήνα έχει ξεκινήσει να απλώνεται και στις γύρω αγορές κάνοντας ήδη τέσσερις εξαγορές στην Τουρκία και δύο στην Κύπρο. Ολες αυτές οι επενδύσεις υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα του ομίλου στην Αθήνα υπό τον κ. Ηλία Ντάβο.
Η συνάντησή μας είχε ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο ότι πάγια θέση της οικογένειας Κορακιουάλα είναι να μην εκτίθεται με συνεντεύξεις και δημόσιες συζητήσεις. Φαίνεται όμως ότι η προώθηση της Ελλάδας στο ινδικό επιχειρείν δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια εξαίρεση.
«Η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Μάλιστα δεν είχαμε αντιληφθεί, παρά μόνο όταν πλέον είχαμε ξεκινήσει, τις ομοιότητες που υπάρχουν στην κουλτούρα μας. Κάτι φυσικά που βοήθησε πολύ στην εξέλιξή μας», επισημαίνει ο κ. Κορακιουάλα, εξηγώντας ότι η είσοδος και επέκταση στην ελληνική αγορά σηματοδότησε και την παρουσία σε νέους τομείς. «Για παράδειγμα, εδώ αποκτήσαμε παραγωγή συστατικών αρτοποιίας. Εως τότε κυρίως τα εμπορευόμασταν ή δραστηριοποιούμασταν σε άλλα κανάλια του συγκεκριμένου τομέα. Και αυτό για εμάς είναι μέρος της ελκυστικότητας της Ελλάδας. Είναι μια ιδιαίτερα ψαγμένη αγορά στον χώρο της αρτοποιίας».
Η επιλογή της Ελλάδας
Πώς όμως η Ελλάδα μπήκε εξαρχής στο ραντάρ του ομίλου; «Το 2015 ο όμιλός μας είχε το μισό μέγεθος απ’ ό,τι σήμερα, με τα 2/3 του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας να έρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή παρουσιάζοντας μια ισορροπία μεταξύ της Ινδίας και των άλλων μικρότερων περιοχών. Αν και είχαμε επιχειρηματικές οντότητες σε όλο το εύρος της αλυσίδας της αρτοποιίας, αυτές οι επιχειρήσεις είχαν λίγο πολύ συνιδρυθεί από την οικογένειά μας στις αγορές όπου είχαμε βάση», εξιστορεί ο κ. Κορακιουάλα και συνεχίζει: «Τότε είχαμε τη μεγάλη τύχη και το προνόμιο να έρθει στον όμιλο ο κ. Ηλίας Ντάβος, ο διευθύνων σύμβουλος των ευρωπαϊκών μας δραστηριοτήτων πλέον και ο κύριος υπεύθυνος της μέχρι τώρα πορείας μας εκεί. Η επιστροφή του στην Ελλάδα από την Ινδία άνοιξε τον δρόμο για εκείνη την πρώτη μας επένδυση στην Olympic Foods. Μάλιστα ήταν μια περίοδος που ήταν σε ισχύ ακόμα τα capital controls στη χώρα. Θυμάμαι ακόμα τον ταξιτζή που μας είχε πάρει τότε από το αεροδρόμιο της Αθήνας να απορεί που του λέγαμε ότι είχαμε έρθει να επενδύσουμε στη χώρα! Νόμιζε ότι κάναμε πλάκα. Παρ’ όλα αυτά, εμπιστευτήκαμε για εκείνο το πρώτο βήμα τον Ηλία και τον ιδρυτή της Olympic Κώστα Μπενάκη, στηριζόμενοι όμως και σε μια βαθιά πίστη για τις προοπτικές της Ελλάδας. Η χώρα έχει τεράστια κουλτούρα στο φαγητό και την αρτοποιία, που εξελίσσεται συνεχώς σε ποιότητα και πολυπλοκότητα».
Από εκείνη την πρώτη επενδυτική κίνηση πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι και πλέον ο όμιλος Switz έχει βάλει κάτω από την ομπρέλα του τις εταιρείες Κρητών Αρτος, Σαμούρη, Κουλουράδες, Troufa, Οak Cava, Olympic Foods, Artizan Greece, Switz Group Frozen, NewBake. Τελευταία προσθήκη ήταν η εταιρεία κατεψυγμένης ζύμης Ιωνική Σφολιάτα, ένα deal που ολοκληρώθηκε περίπου πριν από έναν μήνα.
«Είναι μια επένδυση συναρπαστική κυρίως λόγω των προοπτικών εξωστρέφειας που μας δίνει», λέει ο κ. Κορακιουάλα για την Ιωνική, την εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Γιώργος Πορτοκαλίδης και θα συνεχίσει να διοικεί. «Σήμερα δεν εξάγουμε από την Ελλάδα, έχουμε έναν βραχίονα της παγκόσμιας δραστηριότητάς μας που απλά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αυτό πλέον θα αλλάξει. Η Ιωνική με το brand Filosophy έχει ήδη κάποια αξιόλογη παρουσία σε ξένες αγορές, όπως η Αυστραλία. Εμείς που έχουμε πρόσβαση και θέση στην αγορά της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής θα τη βοηθήσουμε ώστε να μοχλεύσει τις δυνατότητές της πουλώντας τα προϊόντα στις μητρικές αγορές μας».
Νέες επενδύσεις
Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν πολλά σχέδια για την ενίσχυση του αποτυπώματος του ομίλου Switz στην ελληνική οικονομία μέσω νέων επενδυτικών κινήσεων. «Ενώ έχουμε ευλογηθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, από τη δική μας οπτική γωνία τα καλύτερα έρχονται. Μετά από χρόνια μακροοικονομικής αστάθειας το ελληνικό εμπορικό περιβάλλον είναι ώριμο για δραστηριότητα έπειτα από μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Η οικονομία αναπτύσσεται και η αγορά εκμεταλλεύεται δικαίως την ευκαιρία. Ο όμιλος Switz λοιπόν θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. Πρωτίστως, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι πλέον να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις εταιρείες που έχουμε ήδη υπό τον έλεγχό μας. Μάλιστα αυτό το διάστημα τρέχει μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου σοκολάτας για την Olympic Foods. Με αυτό αφενός θα επεκτείνουμε την παραγωγική δυναμική που έχει σήμερα η εταιρεία και αφετέρου θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων σοκολάτας αλλά και των διαδικασιών που ακολουθούνται μέσα από τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Επίσης, σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σε ένα δίκτυο ψυκτικών αποθηκών που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε κατεψυγμένα τελικά προϊόντα αποτελεσματικά σε όλη την Ελλάδα», αποκαλύπτει ο κ. Κορακιουάλα.
Αν και ο ίδιος δεν κάνει κάποια αναφορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο όμιλος είναι πολύ κοντά στην 11η εξαγορά επί ελληνικού εδάφους, η οποία αφορά μικρή αλλά γνωστή αλυσίδα της λιανικής.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «b.s.», ο όμιλος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός fund με την είσοδο και άλλων Ινδών επενδυτών προκειμένου να επενδύσει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς που δεν είναι στον πυρήνα δραστηριοποίησής του. Η συγκεκριμένη κίνηση σχεδιάζεται με στόχο το fund να γίνει όχημα μέσω του οποίου θα καλλιεργηθεί η αίσθηση εμπιστοσύνης και να ακολουθήσει μεγαλύτερη δραστηριότητα ινδικών ομίλων στη χώρα. Μάλιστα στο συγκεκριμένο fund θα επιχειρηθεί και θεσμική συμμετοχή μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) προκειμένου να υπάρξει μόχλευση της δυναμικής του.
Δεσμοί
«Αν και η ιστορία μας στην Ελλάδα είναι μια ιστορία εμπορικής επιτυχίας σε ό,τι αφορά τον όμιλο, δεν παύει να είναι και βαθιά προσωπική», επισημαίνει ο κ. Κορακιουάλα. «Είμαστε, όπως πολλές από τις επιχειρήσεις σας, μια οικογενειακή εταιρεία. Η Ελλάδα πλέον αποτελεί σπίτι για την ομάδα και την οικογένειά μας, στεγάζοντας τόσο την ευρωπαϊκή έδρα του ομίλου αλλά και μια οικογενειακή οικία όπου οι γονείς μου περνούν το 1/3 του χρόνου στην Αθήνα. Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση αγκάλιασαν την παρουσία μας και έκαναν την οικογένειά μας να νιώσει άνετα σε έναν νέο τόπο και πολιτισμό. Θα έλεγα ότι είναι το πιο… ινδικό μέρος στην Ευρώπη, με μια εμπορική κουλτούρα που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στις οικογενειακές αξίες και μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στη δημιουργία αξίας. Η Ελλάδα μάς βοήθησε να αποσαφηνίσουμε και να εμβαθύνουμε τις βασικές δυνατότητες του ομίλου μας μετατρέποντάς μας από έναν όμιλο με επίκεντρο την Ινδία και τη Μέση Ανατολή σε μια παγκόσμια πλατφόρμα επενδύσεων και λειτουργίας για τη βιομηχανία αρτοποιίας, με άνετη ανάπτυξη κεφαλαίων και συνεργασία με επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο».
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, η συνομιλία μας φανερώνει ωριμότητα και συγκροτημένο τρόπο σκέψης. Με σπουδές στο Στάνφορντ, ο ίδιος υπηρετεί την οικογενειακή επιχείρηση έχοντας ως βάση το Μουμπάι, την πόλη απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια Κορακιουάλα και απ’ όπου ξεκίνησε ο παππούς του την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Ως όμιλος διαθέτουμε γραφεία σε τρεις πόλεις: το Ντουμπάι, όπου είναι η έδρα του ομίλου, το Μουμπάι και την Αθήνα. Μάλιστα πρόσφατα στο Μουμπάι κάναμε μία εξαγορά και επεκταθήκαμε σε έναν διαφορετικό κλάδο. Γενικά, επεκτεινόμαστε παντού», παραδέχεται.
Το Switz Group είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Κορακιουάλα στα τρόφιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια, κυρίως στο bakery, στα αυγά, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στα κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Εχει έδρα στο Ντουμπάι, δραστηριοποιείται σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Αυστραλία, Ινδία και Μέση Ανατολή) και το 2023 είχε ετήσιο τζίρο 600 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση
Πλειστηριασμοί: Μια «Λίρα» με… μεγάλη ιστορία, τα «ψάρια» και τα άλλα «βαριά» σφυριά (pics)
ΛΑΡΚΟ: Λύση στο θρίλερ της πώλησης αναζητά η κυβέρνηση στις 26 Μαρτίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ