Την …ανιούσα και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά -δεύτερη της πανδημίας- έχουν πάρει οι τιμές των εξοχικών στις Κυκλάδες, που εξακολουθούν και αντέχουν τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων όπου οι τιμές κατέρρευσαν στην προηγούμενη, δημοσιονομική κρίση.
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι σε πέντε χαρακτηριστικά νησιά των Κυκλάδων που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της ζήτησης ή αποτελούν ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς- Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Κύθνο, Κέα- σημειώνεται το καλοκαίρι του 2021 αύξηση κατά μέσο όρο 5,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020 και 6,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, ενώ συγκριτικά με το 2013, η αγορά εξακολουθεί μεν ακόμη να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο μόνο κατά 5,63%.
Μεγάλη είναι και η ψαλίδα μεταξύ πολυτελών και πιο τυπικών κατοικιών όπου – ενδεικτικά- οι τιμές στη Μύκονο η μέση τιμή για τα ακριβά σπίτια αγγίζει τα 12.500 ευρώ ανά τ.μ., έναντι των 2.400 ευρώ ανά τ.μ. που είναι η ζητούμενη τιμή για μία πιο ‘’τυπική’’ κατοικία. Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,3 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,6 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Κύθνο 2,2 φορές και στην Κέα 2,7 φορές.
Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.
Τα στοιχεία προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Αξιών της γνωστής εταιρείας συμβούλων Geoaxis, η οποία πραγματοποίησε έρευνα αγοράς με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για πέντε ενδεικτικές αγορές θερινών κατοικιών στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου 2021. Τα ακίνητα που εξετάστηκαν αποτελούν απολύτως τυπικές κατοικίες που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας, κυρίως νέες σε ηλικία κατοικίες και μεζονέτες. Η έρευνα δεν αναφέρεται λοιπόν σε αναβαθμισμένης αρχιτεκτονικής και ποιότητας υλικών ακίνητα, ούτε σε ακίνητα ιδιαίτερης θέσης (π.χ. Χώρα Μυκόνου ή Καλντέρα) ή πρώτα στη θάλασσα.
Τέτοιου είδους μη τυπικά ακίνητα απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένους αγοραστές (κυρίως αλλοδαπούς), οι οποίοι εν γένει δεν διαμορφώνουν τις γενικότερες τάσεις της ευρύτερης αγοράς. Πάντως αναφορικά με τις πολυτελείς κατοικίες, η εικόνα σε σχέση με πέρσι είναι σχετικά σταθεροποιημένη καθώς μικρή μείωση παρουσιάζουν η Σαντορίνη, η Κέα και η Πάρος, ενώ η Κύθνος παρουσιάζει μικρή αύξηση. Η Μύκονος διατήρησε σχεδόν σταθερές τις υψηλές διάμεσες τιμές της.
Οι τιμές τώρα
Σύμφωνα με την έρευνα, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 2.375 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ακολουθούν η Πάρος με 1.935 ευρώ ανά τ.μ. και η Σαντορίνη με 1.849ευρώ ανά τ.μ.. Η Τζια καταγράφει μέση τιμή στα 1.843 ευρώ ανά τ.μ. και η Κύθνος 1.419 ευρώ ανά τμ. Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του πρώτου εξαμήνου 2021 και του 1ου εξαμήνου 2020 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 5,2% και για τα πέντε νησιά που παρακολουθούμε.
Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Κέα (7,9% από 1.708 σε 1.843 ευρώ/τμ), η Μύκονος (6,6%, από 2.228 σε 2.375 ευρώ /τμ), η Πάρος (5,9% από 1.827 σε 1.935 ευρώ /τμ), ενώ έπονται η Κύθνος (4,4% από 1.359 σε 1.419 ευρώ /τμ) και η Σαντορίνη (1%, από 1.830 σε 1.849 ευρώ /τμ).
Από πλευράς επιφανειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 238 τμ και στη Σαντορίνη με 140 τμ. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 115 – 130 τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι 7 έτη πλην της Κέας, όπου το απόθεμα είναι αρκετά πιο νέο, με διάμεση ηλικία τα 4 έτη. Στην Μύκονο και στη Σαντορίνη η διάμεση επιφάνεια αφορά σε ένα ισόγειο επίπεδο κατοικίας, όταν στα υπόλοιπα νησιά σε κατοικίες δύο επιπέδων.
Οι τιμές σε σχέση με το 2013
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης που προχωρήσαμε κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων οι θερινές εξοχικές κατοικίες δείχνουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στην φάση της πτώσης όσο και στην φάση της ανόδου. Συνολικά η διαφορά μεταξύ 2021- 2013 είναι κατά 5,63% ως προς τη χαμηλότερη διάμεση τιμή. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη μείωση (11,59%) καταγράφεται στην Κύθνο από 1.605 ευρώ/τμ σε 1419 ευρώ/τμ και μικρότερη στη Μύκονο (0,75%) από 2.393 ευρώ/τμ σε 2.375 ευρώ/τμ.
Οι πολυτελείς κατοικίες
Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής και υλικών κατασκευής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης των τυπικών κατοικιών.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της Geoaxis, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 12.488 ευρώ/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.385 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.485 ευρώ/τμ. Η Τζια καταγράφει 4.947 ευρώ/τμ και η Κύθνος 3.182 ευρώ/τμ
Διαβάστε περισσότερα
Amazon: Τι άλλαξε ο Άντι Τζάσι μόλις ανέλαβε τα ηνία του κολοσσού
Οι Ισπανοί της HIP επιμένουν ελληνικά – Προχωρούν σε νέες επενδύσεις