«Εξυπνες επενδύσεις στο real estate, ενισχύοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας στην Ευρώπη κι έχοντας ισχυρό παραγόμενο εισόδημα και αποδόσεις». Ετσι αυτοπροσδιορίζεται η Vivion Investments, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία είναι επισήμως μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερομένων (Club Hotel, Casino Loutraki- Lyktos Holding, Dimand, Reds είναι οι υπόλοιποι) για το πολυσυζητημένο ακίνητο της πρώην Αμερικανικής Βάσης των Γουρνών στην Κρήτη στη διαγωνιστική διαδικασία που ‘’τρέχει’’ το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Επί του παρόντος η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων της Vivion Investments συγκεντρώνεται σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλάνο ωστόσο του ομίλου φαίνεται ότι εντάσσεται και η Ελλάδα, στο πλαίσιο ακριβώς της περαιτέρω επέκτασής της στο ευρωπαϊκό real estate.
Πίσω από τo Vivion Group είναι ο Ισραηλινός Αμίρ Νταγιάν, επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής ακινήτων μαζί με την οικογένειά του, το Dayan Family Office, γνωστό για τις επιχειρηματικές του κινήσεις στη Γερμανία και όχι μόνο.
Ο ίδιος ο κ. Νταγιάν είναι ιδιαίτερα δραστήριος ήδη από τη δεκαετία του ’00 στον τομέα του real estate και των ξενοδοχειακών ακινήτων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, όπου στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται και κρατικά ακίνητα. Το όνομα της οικογένειας του Νταγιάν φιγουράρει στο μετοχολόγιο πολλών διαφορετικών εταιρειών και επενδυτικών funds κυρίως στο real estate (γραφεία, ξενοδοχεία και λιγότερο οικιστικά συγκροτήματα), με το Vivion Group να εντάσσεται στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο τους, όπου περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές συμμετοχές όπως για παράδειγμα η μειοψηφική συμμετοχή στην TLG Immobilien, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων πανευρωπαϊκά με έδρα στο Βερολίνο.
H TLG συγχωνεύτηκε πέρυσι με την γερμανική εισηγμένη Αroundtown, με την τελευταία, γνωστή και από τη συμμετοχή της στη ρουμανική Globalworth (σ.σ. εταιρεία την οποία ίδρυσε ο Ελληνας Ιωάννης Παπαλέκκας για να αποχωρήσει στη συνέχεια, το 2020) να γίνεται μεγαλομέτοχος της TLG με ποσοστό άνω του 77% και την πλευρά Νταγιάν να διατηρεί μικρή, έμμεση συμμετοχή στην TLG.
Η πολυμελής oικογένεια των Νταγιάν είναι από τις πλουσιότερες στο Ισραήλ, χωρίς πάντως η επιχειρηματική τους πορεία να είναι ανέφελη: Τα ονόματα των δύο αδελφών, Αμίρ και Ιτζίκ, ενεπλάκησαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το 2020, σε ζητήματα φοροδιαφυγής οδηγώντας ακόμη και στη σύλληψή τους ως υπόπτων, αν και οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους, αποδίδοντας τις κατηγορίες σε ενδοοικογενειακή ‘’κόντρα’’ λόγω διαζυγίου.
Οσον αφορά τώρα το Vivion Group που υπέβαλε προσφορά την περασμένη Παρασκευή για το ακίνητο στις Γούρνες δραστηριοποιείται σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχοντας χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από γραφεία υψηλών προδιαγραφών, τα οποία βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας και από ξενοδοχεία σε περιοχές υψηλής ζήτησης του Ηνωμένου Βασίλειου.
O Αμίρ Νταγιάν είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της εταιρείας, όπου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι ο κ. Σάσα Χέτριχ, σημαίνον στέλεχος με πάνω από 35 χρόνια στο ευρωπαϊκό real estate.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή του χαρτοφυλακίου του Vivion Group, το 58% αφορά τη Γερμανία και το 42% το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ανά κατηγορία ακινήτων, σχεδόν τα 2/3 (63%) αφορούν ξενοδοχειακά ακίνητα, ένα 35% γραφεία και το υπόλοιπο λοιπά ακίνητα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ομίλου για τον κλάδο της φιλοξενίας είναι ότι το χαρτοφυλάκιό του στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει 56 ξενοδοχεία, από τα οποία άνω του 50% βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Λονδίνου.
Η συνολική δυναμικότητα αφορά 9.000 δωμάτια των πλέον γνωστών ξενοδοχειακών brands συμπεριλαμβανομένων των Hilton, Holiday Inn, Crowne Plaza και Best Western και «αυτό που κάνει το χαρτοφυλάκιο μοναδικό είναι το εισόδημα που παράγει, με μακρά περίοδο μίσθωσης, πάνω από 14 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100%».
Ισχυρό πλήγμα
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit Ltd, τα ομόλογα της Vivion, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι από τα πιο ‘’σορταρισμένα’’ στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχία για την αποπληρωμή τους, αφού λόγω covid o κλάδος της φιλοξενίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Σημειωτέον ότι ο όμιλος επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. λίρες σε ξενοδοχειακά ακίνητα στη Βρετανία ακριβώς πριν από την επέλαση του κορωνοϊού στην ταξιδιωτική βιομηχανία, στο τέλος του 2019.
Aπό την άλλη πλευρά, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 ποσοστό 96% του συνόλου του χαρτοφυλακίου της είναι μισθωμένο και αποδίδει ετησιοποιημένα μισθώματα ύψους 179 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί έναντι των 175 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ενώ η περίοδος μίσθωσης κατά μέσο όρο είναι στα 12,2 χρόνια. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία υπό την ‘’ομπρέλα’’ του Vivion Group αντιστοιχούσαν σε 4,7 δισ. ευρώ με τα επενδυτικά ακίνητα να φτάνουν τα 3,43 δισ. ευρώ (από 4,35 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 συμπεριλαμβανομένου και 1 δισ. ευρώ επενδυτικών ακινήτων που ήταν προς πώληση).
Σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά στοιχεία για φέτος, στο πρώτο μισό του 2021 ο όμιλος προχώρησε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 976 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο (συγκρότημα 62.500 τ.μ. στο Βερολίνο, δικαιώματα σε κτίρια με επιφάνεια 44.000 τ.μ.) οδηγώντας τελικά σε καθαρό κέρδος 250 εκατ. ευρώ, με 40% premium επί της συνολικής επένδυσης.
Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου ήταν στα 96,2 εκατ. ευρώ, από 95,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, με προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) στα 79,6 εκατ. ευρώ από 71,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Διαβάστε ακόμα:
«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%, παροχές και νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Το deal της ΑΝΕΚ, το veto των Αυστραλών, οι νέες μετοχές και ο ροκ σταρ Πιερρακάκης
Attica Bank: Κρατικοποίηση με 68,2% στο ΤΧΣ και στόχο ΑΜΚ και στρατηγικό επενδυτή