Βασικό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, που «είναι ισχυρότερη από ποτέ», χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας η επιτετραμμένη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Μαρία Όλσον, μιλώντας στο 7o Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας» σημείωσε η κ. Όλσον. Αναφέρθηκε, δε, στις σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ενεργειακό χώρο, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του US International Development Finance Corporation Σκοτ Νέιθαν (Scott Nathan) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ONEX για τη χρηματοδότηση με 125 εκατομμύρια δολάρια τού σχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού όχι μόνο ναυπηγοεπισκευαστικού αλλά και ενεργειακού κόμβου.
Αυτή η επένδυση, όπως έχει επισημανθεί, όχι μόνο θα δημιουργήσει έως και 1.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά θα προσφέρει επίσης σημαντική επέκταση της ικανότητας του ναυπηγείου για επισκευή πλοίων, ιδίως για την υποστήριξη πλοίων LNG. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται, συμβάλλοντας στην υποστήριξη της ενεργειακής της ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Στις 13 Νοεμβρίου, επίσης, η USAID υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η συνεργασία, η οποία έρχεται ως μέρος της μεγαλύτερης Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης, εκτιμάται πως θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο για την ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής.
Αμερικανικές εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα
Η κ. Όλσον έκανε επίσης ειδική μνεία σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, όπου αποτυπώνεται η καλή δουλειά που γίνεται σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις και την από κοινού προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο.
Ειδικότερα για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, προσελκύοντας και το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών.
Τα τελευταία μόλις χρόνια, πολλές γνωστές εταιρείες έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα, είπε η κ. Όλσον και αναφέρθηκε σε μερικά πρόσφατα παραδείγματα, που περιλαμβάνουν το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Deloitte, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018 κι έχει πλέον περισσότερους από 1.200 υπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν 1.000 μόνο στον βορρά. Επίσης, η Pfizer έχει προσλάβει περισσότερα από 1.000 άτομα τα τελευταία χρόνια για να στελεχώσει τα τέσσερα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Και η Chubb, η οποία άνοιξε τις πόρτες της μόλις φέτος, έχει ήδη προσλάβει 140 άτομα, με σχέδια να προσλάβει περισσότερα. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες επενδύει εκατομμύρια δολάρια και δημιουργεί πολυάριθμες θέσεις εργασίας και επαγγέλματα υψηλά αμειβόμενα, σύμφωνα με την κ. Όλσον.
Στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής συνεργασίας τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας
Αναπόσταστο μέρος της επιτυχούς πορείας της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι οι εκπαιδευτικές συνεργασίες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα. Ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποκαλούν τη Βόρεια Ελλάδα πατρίδα και δημιουργούν θεσμικούς δεσμούς, επισήμανε η κ. Όλσον.
«Τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών, όπως αποδεικνύεται από τις αυξανόμενες συνεργασίες με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αυτές οι εκπαιδευτικές επενδύσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα προγράμματα σπουδών και αποφέρουν τεράστια οφέλη στις οικονομίες μας, στις τοπικές μας κοινότητες και στις σχέσεις μας μεταξύ ανθρώπων» σημείωσε η επιτετραμμένη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στον 8ο κορυφαίο προορισμό για φοιτητές από τις ΗΠΑ που σπουδάζουν στο εξωτερικό -από 17η που ήταν το 2018- και συνολικά 2.539 Έλληνες φοιτητές φοιτούσαν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ κατά την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από 500 Αμερικανοί φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Μεταξύ άλλων, η κ. Όλσον αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλίσουμε αυτές τις αρχές κι αξίες που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στη συνέχεια κάλεσε τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών να ανέβουν στο βήμα για μία συζήτηση του ρόλου των ΜΚΟ στην προώθηση της συμπερίληψης και της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα Klarna: Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες στην Black Friday
ΕΚΤ: Ο (αναπάντεχος) παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (γράφημα)
Deutsche Bank: Νέες υψηλότερες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ