Στην πόλη της Καβάλας ο Αλεξάντερ Χαντιταγκί φρόντισε να γίνει αμέσως γνωστός, εμφανιζόμενος ως «σωτήρας» του ιστορικού ΑΟΚ, της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας που έδινε μάχη επιβίωσης λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Αν και σε αυτούς τους πρώτους μήνες της νέας ιδιοκτησίας η αγωνιστική πορεία μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, αφού η ομάδα έχει το απόλυτο σε ήττες και μάλιστα συντριπτικές στο πρωτάθλημα της Super League 2, ο νέος ιδιοκτήτης όχι μόνο υπόσχεται οικονομική εξυγίανση αλλά και μαζικές μεταγραφές απ’ τον επόμενο μήνα κιόλας.
Άσχετα όμως απ’ το πως θα εξελιχθεί η ιστορία με τον ΑΟΚ ο κ. Χαντιταγκί ήδη φροντίζει να αποκτήσει μία ισχυρή οικονομική βάση στην πόλη. Κάτι εξάλλου που δεν έκρυψε όταν οι τοπικοί δημοσιογράφοι είχαν την εύλογη απορία πέρυσι πώς ένας Ιρανοκαναδός επενδυτής που έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Τουρκία ενδιαφέρθηκε για τον ΑΟΚ… Ο ίδιος αφοπλιστικά απαντούσε ότι αναζητά ευκαιρίες στο real estate της Ελλάδος και ότι ένας Καβαλιώτης φίλος του που τύχαινε να ασχολείται με τα διοικητικά του ΑΟΚ, ο επιχειρηματίας Νίκος Μαυρομάτης, τον “τράβηξε” στην πόλη.
Ένας ξένος επενδυτής λοιπόν που αναζητά ευκαιρίες στην πόλη εντοπίζοντας ως πρώτη εξ αυτών την προβληματική ΠΑΕ για την οποία έχει πει ότι «το ζητούμενο είναι η ομάδα του ΑΟΚ να βγει στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης…».
Κι αν η ευκαιρία του να αναλάβει έναν προβληματικό Σύλλογο εξακολουθεί ως και σήμερα να είναι δυσδιάκριτη από οικονομικής άποψης, μία άλλη που εμφανίστηκε είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη!
Πρόκειται για την έκταση «φιλέτο» στην Ηρακλείτσα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό, που συνδυάζει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής αποτελώντας περιοχή περιοχή παραθεριστικής κατοικίας αλλά και πόλο έλξης τουριστών από την Βόρεια Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη. Μία έκταση του Δημοσίου για την οποία ο κ. Χαντιταγκί πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προσφέροντας συνολικά ένα αντίτιμο 18,5 εκατ. ευρώ.
Τα χαρακτηριστικά της έκτασης, όπως τα περιγράφει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν ως εξής: «το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αποτελείται από δύο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 149,733 στρέμματα. Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου.
Το ακίνητο έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ενώ ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με την πόλη της Καβάλας διέρχεται από το δυτικό της όριο. Η απόσταση του από την Καβάλα είναι 14 χλμ., από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας 45 χλμ. και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα πλησιέστερα λιμάνια είναι η Καβάλα και η Νέα Πέραμος (2,5 χλμ.)».
Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική έκταση φιλέτο που θέλει ο Ιρανοκαναδός επενδυτής μιας που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα 301 μέλη του “Παραθεριστικού Οικιστικού Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ – ΣΑ Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να εξαγοράσει την τεράστια έκταση περίπου 4.800 στρεμμάτων που κατέχουν στην γνωστή παραλία «Ζέπκο» του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
Οι δύο πλευρές μάλιστα έχουν συμφωνήσει, έπειτα από αρκετές παρατάσεις, ως τις 29 Δεκεμβρίου να έχουν υπογράψει το προσύμφωνο αγοραπωλησίας, με τη δέσμευση να έχουν τελειώσει με τις εκκρεμότητες που έχουν ο καθένας (στην περίπτωση του κ. Χαντιταγκί η ίδρυση εταιρείας). Ως το Μάιο του 2022 δε, βάσει του μνημονίου που είχαν υπογράψει την περασμένη άνοιξη, θα πρέπει να γίνει και η αγοραπωλησία.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανεκμετάλλευτη, πανέμορφη, παραλία στην οποία, όπως και στην περίπτωση της Ηρακλείτσας ο Ιρανοκαναδός επενδυτής θέλει να αναπτύξει τουριστικά projects. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί τι ποσό θα διαθέσει ο κ. Χαντιταγκί για την αγορά της έκτασης, ενώ συνεργάτες του έχουν μιλήσει για την προοπτική μίας επένδυσης που μπορεί να φθάσει το 1 δισ ευρώ…
Ποσό που προφανώς ο ίδιος πρέπει να αναζητήσει στην αγορά…
Το προφίλ
Ποιος είναι όμως ο Ιρανοκαναδός επενδυτής που έχει ενεργοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα;
Οι πληροφορίες που υπάρχουν είτε διακινούνται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του είτε από κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα του κλαδικού Τύπου ενυπόθηκων δανείων στον Καναδά. Σύμφωνα με αυτές, γεννήθηκε το 1977 στο Ιράν απ’ όπου η οικογένεια του έφυγε για να εγκατασταθεί στην Τουρκία με το ξέσπασμα της ιρανικής επανάστασης. Ωστόσο έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήταν μόλις 2 ετών. Το 1988 η μητέρα του τον πήρε μαζί με τα αδέρφια του και έφυγαν στον Καναδά.
«Μεγάλωσα σε μια μικρή οικογένεια, μας μεγάλωσε μια μάνα που έκανε δυο δουλειές για να τα καταφέρει», είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξη του στο τοπικό κανάλι της Καβάλας, Center TV, σε μία προσπάθεια να τον γνωρίσει το τοπικό κοινό ενώ σε μία ακόμα παλαιότερη σε καναδικό μέσο Ενημέρωσης περιέγραφε πως τα πρώτα χρόνια στον Καναδά δύο φορές την εβδομάδα η οικογένεια στηνόταν στην ουρά μία χριστιανικής Οργάνωσης για να λάβει ένα καλάθι με βασικά τρόφιμα που μοίραζαν σε άπορους.
«Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά με ένα σταντ, πουλώντας street food. Έχω κάνει πολλές δουλειές μέχρι σήμερα.», έλεγε στη συνέντευξη του στο Center TV ο κ. Χαντιταγκί.
Με το σταντ αυτό πωλούσε χοτ ντογκ, μία δραστηριότητα απαραίτητη για την επιβίωση της οικογένειας, που θα τον βοηθήσει επίσης να τελειώσει τις σπουδές του στη Χημεία στο πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο.
Μετά την αποφοίτηση του όμως θα ακολουθήσει άλλο δρόμο απ’ αυτό της Χημείας, ο οποίος ήταν αρκετά υποσχόμενος λόγω της ανάπτυξης που παρουσίαζε το Real Estate στην πόλη αλλά και της νέας “μόδας”, του διαδικτύου. Έτσι θα συνιδρύσει το 1997 την εταιρεία Lending Tree, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργούσε ως broker “ταιριάζοντας” και φέρνοντας σε επαφή τους δανειολήπτες με τα πιστωτικά ιδρύματα με βάση το προφίλ τους.
Έκτοτε ξεκινάει μία καριέρα στο χώρο των ενυπόθηκων δανείων φθάνοντας να δημιουργήσει τον όμιλο Pacific Mortgage Group υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται συνολικά στο χώρο του real estate. To 2012, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, θα ιδρύσει μία startup που ειδικευόταν στα προγράμματα πιστότητας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ονόματι MoPals.com, την οποία τρία χρόνια μετά θα πουλήσει στην κινεζική εταιρεία λογισμικού MOMO.
Απ’ τον Οκτώβριο του 2021 δηλώνει και επισήμως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΟΚ.
Πέραν όμως της επαγγελματικής του ζωής ο ίδιος έχει εμφανιστεί ως ενεργός φιλάνθρωπος βοηθώντας με δωρεές τοπικές οργανώσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Τορόντο αλλά και ως ζωόφιλος. Μάλιστα είχε δημιουργήσει ένα «καταφύγιο», όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος, για λιοντάρια και τίγρεις, στο Τορόντο. Μία δομή για την οποία κέρδισε λίγα λεπτά δημοσιότητας απ’ τα μεγάλα αμερικάνικα media όταν το είχε επισκεφθεί ο διάσημος τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ. «Είμαι παθιασμένος με την προστασία των ζώων, καθώς και με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης», λέει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την πρόθεση του να κάνει επενδύσεις στη χώρα μας ο κ. Χαντιταγκί έχει δηλώσει: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο θαυμάσιες, μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δία. Στην Ελλάδα βρίσκεις τα πάντα. Ιστορία, πολιτισμό, εξαιρετικό φαγητό και θαυμάσιους ανθρώπους. Ανθρώπους που αγαπούν με πάθος την πατρίδα τους, την κουλτούρα τους. Η ευκαιρία που μου δίνεται να έρθω και να επενδύσω στην Ελλάδα με την παρούσα κυβέρνηση και με δεδομένα τα φιλόδοξα σχέδιά της για ανάπτυξη είναι μοναδική. Το έναυσμα για να πάρω την απόφαση να έρθω και να επενδύσω στην Ελλάδα δόθηκε από Έλληνες φίλους μου όπως ο Νίκος Μαυρομάτης».
Σημειωτέον πως εκ των βασικών συνεργατών του στην Ελλάδα είναι το νομικό γραφείο KLC Law αλλά και ο γνωστός δικηγόρος κ. Τάκης Μπαλτάκος. Σε ό,τι αφορά την προσωπική περιουσία του κ. Χαντιταγκί δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, παρά μόνο κάποιες αναφορές στον τοπικό Τύπο για 250 εκατ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμη:
Ηλεκτρική ενέργεια: Καλπάζει ανεξέλεγκτα η ενεργειακή κρίση με €416 η μεγαβατώρα
ΔΕΗ: Είσοδος στα telecoms με πιλοτικό σχέδιο στο Περιστέρι αρχές του 2022