search icon

Επενδύσεις

Ακίνητα: Φιλόδοξο restart με μεγάλες επενδύσεις σε «δύσκολες» γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (pics)

Δεύτερη ευκαιρία για περιοχές που έχουν μείνει στο περιθώριο πολλά χρόνια - Το Μινιόν, η μετατροπή του σπιτιού της Κάλλας σε Μουσική Ακαδημία, η αναβίωση ξενοδοχείων και η λειτουργία νέων συγκροτημάτων

Πατησίων, Λιοσίων, Σταθμός Λαρίσης. Με όχημα τον τουρισμό και το αναξιοποίητο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό βλέπουν αυτή τη στιγμή μία δεύτερη ευκαιρία στις «δύσκολες» γειτονιές της Αθήνας, που έχουν μείνει στο περιθώριο τα τελευταία, πολλά χρόνια.

Αν τελικά θα δικαιωθούν μένει να φανεί προσεχώς, γεγονός πάντως είναι ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το σχέδιο για την επέκταση και ανακαίνισή του και παράλληλα τη διασύνδεσή του με το διατηρητέο στολίδι του «Aκροπόλ» και το Πολυτεχνείο.

Ο πολιτισμός μπαίνει σε πρώτο πλάνο στον ιστορικό δρόμο της Πατησίων, όπου στον αριθμό 61 βρίσκεται η γνωστή και… πολύπαθη «πολυκατοικία Παπαλεονάρδου» που τώρα περνά στη φάση της αποκατάστασης, έχοντας μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον αφού εκεί έζησε η Μαρία Κάλλας την περίοδο 1937- 1945 μέχρι την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη.

Η πολυκατοικία που είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παραπάνω από ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης, είναι ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ και τώρα πρόκειται να μετατραπεί σε Μουσική Ακαδημία με μισθώτρια εταιρεία την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας».

Οι επενδυτές

Aκριβώς με την προσδοκία της επανεκκίνησης της περιοχής, στην οδό Πατησίων και στα πέριξ είναι στα σκαριά νέα projects. Οι Γάλλοι της Boissée Finances έχουν βάλει μπρος όχι για ένα αλλά για τρία ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων έως το 2024 – τα δύο απέναντι ακριβώς από το Μουσείο και το τρίτο, πολύ κοντά στη συμβολή της 3ης Σεπτεμβρίου με την Ηπείρου, με επενδύσεις που απαιτούν συνολικά κεφάλαια κοντά στα 55 εκατ. ευρώ.

Η πολύπαθη «πολυκατοικία Παπαλεονάρδου»

Αντίστοιχα, η Dimand, στην οποία έχει περιέλθει το ΜΙΝΙΟΝ, θέλει, ιδανικά, να έχει νωρίτερα έτοιμη την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου, στο τέλος του 2023, με γραφεία, εμπορικούς χώρους-εστίαση, γι’ αυτό έχει τρέξει όλο αυτό το διάστημα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με 8 αναγνωρισμένα ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά γραφεία (Divercity Architects, Kokkinou & Kourkoulas Architects and Associates, Tsolakis Architects, ASPA Architecture Design Planning, UNStudio, Bennetts Associates, Thymio Papayannis & Associates TPA, Squire & Partners) για την επιλογή της βέλτιστης λύσης με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου, βιοκλιματικού κτιρίου μεικτής χρήσης.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι απ’ όταν έγινε γνωστό πως το ιστορικό πολυκατάστημα, το οποίο κουβαλάει αναμνήσεις Αθηναίων παλαιότερων δεκαετιών, άλλαξε χέρια, ακόμη και ομογενείς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περίπτωση των κατοικιών!

Tο πρώην ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21», επί των οδών οδών Κάνινγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12

Στην οδό Βερανζέρου, ακριβώς απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα, ήδη από το καλοκαίρι ισραηλινά κεφάλαια έχουν ανοίξει στο κτίριο το οποίο παλιά φιλοξενούσε τα γραφεία του ΚΚΕ, το 4* «Dave Red Αthens», ένα από τα μοντέρνα brands της Brown Hotels, ενώ σε απόσταση αναπνοής επί της οδού Βερανζέρου 12 είναι στα σκαριά ένα ακόμη, κατά πολύ ακριβότερο εγχείρημα, για το νέο ξενοδοχείο κατηγορίας 4* και δυναμικότητας 115 δωματίων επένδυσης περί τα 7 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2022 – αρχές 2023 αναμένεται και η επανεκκίνηση με πιο πολυτελή αέρα για το πρώην ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21», επί των οδών οδών Κάνινγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 στην Αθήνα, που παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, από το τέλος του 2010, όταν μπήκε «λουκέτο» στη μονάδα λόγω αδυναμίας καταβολής των ενοικίων από τον τότε μισθωτή. Τη μακροχρόνια μίσθωση του 7όροφου ακινήτου (ιδιοκτησίας ασφαλιστικού φορέα) έχει αναλάβει ήδη από το 2019 η Zeus International, η επαναλειτουργία του ωστόσο πήγε πίσω λόγω της πανδημίας και τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μονάδα θα λειτουργήσει πιθανότατα σε συνεργασία με μεγάλη ξένη αλυσίδα.

Σε αυτή τη συγκυρία, τον δρόμο της αξιοποίησης, μέσω επίσης μακροχρόνιας παραχώρησης, παίρνει ένα ακόμη μεγάλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαλκοκονδύλη, στον αριθμό 15, εκ κληροδοτημάτων Λ. Οικονομίδη και Α. Παπαδάκη που διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχειρίσης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.636 τ.μ., άρχισε να οικοδομείται τη δεκαετία του ’70 «και σήμερα η αξία του είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της θέσης του και αν επισκευαστεί θα μπορούσε να αποδώσει εισόδημα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση αυτοψίας, έστω κι αν «για την επαναλειτουργία και εκμετάλλευση του ακινήτου απαιτούνται ευρείες εργασίες επισκευών και αποκατάστασης», δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του είναι κενό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Boissée Finances

«Η επιλογή για τα δύο νέα ξενοδοχεία της Boissée Finances απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, ότι δηλαδή η ευρύτερη περιοχή έχει μια κρυμμένη δυναμική που θα φανεί περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ούτως ή άλλως, πάντως, το Μουσείο είναι ένα τοπόσημο κι ένας προορισμός από μόνος του στην πόλη», αναφέρει στο «business stories» o κ. Παύλος Νινιός, αρχιτέκτονας κι επικεφαλής της Pavlos Ninios Architects Planners & Engineers-Cape Consultants. Η τελευταία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της νέας ξενοδοχειακής μονάδας, με την ονομασία «Ibis Athens Museum Hotel» (κεντρική φωτο κειμένου) που θα στεγάσει δύο γνωστά, διεθνή, ξενοδοχειακά brands, το «Ibis Styles» και το «Ibis Budget», του ομίλου της Accor, με συνολική δυναμικότητα 327 δωματίων, τα οποία θα κατανέμονται στους εννέα ορόφους του κτιρίου, ενώ θα διαθέτει 127 θέσεις στάθμευσης στα τέσσερα υπόγεια.

Η νέα μονάδα, απέναντι ακριβώς από το Μουσείο, βρίσκεται στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μάρνη, στο ακίνητο που έχει μισθωθεί για 50 χρόνια κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού από την Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών, με την επένδυση από πλευράς των Γάλλων να αντιστοιχεί σε 33,4 εκατ. ευρώ. «Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο για το ξενοδοχείο που θα στεγάσει για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας το brand της Ibis (σ.σ.: το πρώτο “Ibis Styles” άνοιξε στην Αθήνα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης το 2019) και θα είναι από τα μεγαλύτερα Ibis πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα brand, από τα πλέον επιτυχημένα της Accor, που συνδυάζουν ποιότητα υπηρεσιών και ανταγωνιστικές τιμές.

Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, η νέα μονάδα μπορεί να είναι έτοιμη σε ορίζοντα διετίας», αναφέρει ο κ. Νινιός. Ταυτόχρονα, μέσα στον Μάρτιο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες και για το τρίτο ξενοδοχείο από την Boissée Finances στην περιοχή, 4* αυτή τη φορά, με δυναμικότητα 190 δωματίων, σε μία επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου σε ιδιόκτητο ακίνητο που έχει αγοραστεί για τον σκοπό αυτό από τους Γάλλους, σε σχεδιασμό της PEN Constructions. H γαλλική Boissée Finances ιδρύθηκε το 1988 κι έχει αναπτύξει εξαρχής ή έχει ανακαινίσει συνολικά 190 ξενοδοχεία σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο και Ιταλία, που λειτουργούν κάτω από εμπορικά σήματα της Accor, της Marriott, αλλά και δικά της. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της SCIH, διαχειρίζεται 86 ξενοδοχεία (9.443 κλίνες) σε 6 χώρες, από τα οποία 70 δημιούργησε η ίδια, ενώ 16 προήλθαν από εξαγορά.

Στην Ελλάδα, τα «Ibis Styles» και «Ibis Budget» είναι τα πρώτα της ξενοδοχεία, ενώ έπεται και συνέχεια. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Eric Rollin, γενικού διευθυντή της εταιρείας για την Αθήνα, ότι αποτελεί «έναν προορισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας τη μαγεία του παρελθόντος με τη ζωντάνια του παρόντος». Η τοποθεσία του νέου ξενοδοχείου είναι «εμβληματική», σύμφωνα με τον κ. Rollin, ενώ οι επιτελείς της εταιρείας βλέπουν μελλοντικά την περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών να μετατρέπεται «σε έναν σύγχρονο αστικό και τουριστικό προορισμό, προσφέροντας υψηλού επιπέδου εμπειρία σε εκείνους που επιλέγουν να ταξιδέψουν πιο οικονομικά, αλλά κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας».

Σταθμός Λαρίσης

Πέραν της οδού Πατησίων, ο τουρισμός αποτελεί το όχημα για μια φιλόδοξη επανεκκίνηση σε γειτονιές που λίγα χρόνια πριν ουδείς θα φανταζόταν, όπως στο ύψος του επιβλητικού «Sans Rival» στην οδό Λιοσίων και στα πέριξ του Σταθμού Λαρίσης.

To Sans Rival

Εκεί, απέναντι από τον Σταθμό, ο ουγγρικός όμιλος Indotek με επενδύσεις real estate σε 12 χώρες ανά την Ευρώπη, προχώρησε στην αγορά του παλιού ξενοδοχείου «Oscar», 3 αστέρων, από την Εθνική Τράπεζα, πραγματοποιώντας την πρώτη του επενδυτική κίνηση στη χώρα μας. Το ξενοδοχείο με τα 124 δωμάτια, έχοντας περάσει τη βαριά περίοδο παρακμής, έκλεισε το 2017 για να του βάλει αργότερα πωλητήριο η Εθνική Τράπεζα με τιμή κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ και να πουληθεί τελικά τώρα στην Indotek, αποτελώντας και την πρώτη αγορά του γκρουπ στην Ελλάδα. «Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας και σε κοντινή απόσταση επίσης από την Αρχαία Αγορά και το κέντρο της πόλης. Θα ανακαινιστεί πλήρως ώστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου, από τους σημαντικότερους διαχειριστές επενδύσεων στην Ουγγαρία με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 1.700.000 τετραγωνικών μέτρων στις αγορές όπου δραστηριοποιείται σε επαγγελματικά ακίνητα (κυρίως γραφεία), βιομηχανικά κτίρια, logistics.

Για την Ελλάδα, ο όμιλος δηλώνει ότι παρακολουθεί την αγορά αρκετό καιρό και ειδικά τα τουριστικά ακίνητα όπου προσφέρονται στη χώρα «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες», δίνοντας την ευκαιρία στην Indotek να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που ήδη διαθέτει στον χώρο των ξενοδοχείων στην Ουγγαρία.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η αναβίωση του «Sans Rival» από τους Ισραηλινούς της Brown Hotels (από τους μεγαλοεπενδυτές της περιοχής γύρω από την Ομόνοια – και όχι μόνο), επί της Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, μετά τον ανασχεδιασμό από τους αρχιτέκτονες των Urban Soul Project. Το παροπλισμένο ξενοδοχείο του Μεσοπολέμου είναι ίσως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτίρια της περιοχής λόγω ακριβώς της μοναδικότητάς του και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Τώρα, το στοίχημα που έχουν βάλει οι Ισραηλινοί είναι να φέρουν πίσω κομμάτι από τη χαμένη αίγλη ακόμη και σε αυτή την ταλαιπωρημένη γειτονιά της Αθήνας, με τους επιτελείς τους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους «ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει ο πρώτος που θα επενδύσει, θα συμπαρασύρει κι άλλους».

Το 4* «House Sans Rival», όπως θα μετονομαστεί, θα έχει 42 δωμάτια διακοσμημένα «με ευρωπαϊκή αισθητική και απόλυτα ρομαντική διάθεση». Πιστό στο ύφος της Brown Hotels, το ξενοδοχείο θα έχει το δικό του bistro, ένα in-house μπαρ, η ταράτσα θα μεταμορφωθεί επίσης σε χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης, ενώ δεν θα λείπει το εσωτερικό γυμναστήριο και οι χώροι spa και χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας του θρυλικού ξενοδοχείου θα διατηρηθούν πλήρως με σεβασμό στη μακρά ιστορία του, που παραπέμπει σε «ένα μέγα ξενοδοχείο ύπνου, μεγαλοπρεπές και εφάμιλλο των μεγάλων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων», το οποίο έχει «τρεχούμενο νερό σε όλα τα δωμάτια και δυνατότητα θερμού λουτρού».

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται deals ύψους 3 δισ. ευρώ το 2022, σχεδόν 2% πρόσθετο ΑΕΠ για φέτος

Τα οφέλη από τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Tesla: Νέες κατηγορίες για ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις σε εργοστάσιο στην Καλιφόρνια

 

Exit mobile version