search icon

Επενδύσεις

Aγώνας δρόμου για την ψηφιοποίηση 1 δισ. σελίδων στα υποθηκοφυλακεία

Σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του εμβληματικού έργου των 309,8 εκατ. ευρώ για την μετατροπή των έγχαρτων αρχείων σε digital μορφή. Το τέλος ενός χαρτοβασιλείου δεκαετιών, οι καθυστερήσεις, οι ανάδοχοι

Το πιο σύνθετο, πιο απαιτητικό, αλλά και πιο ακριβό από τα έργα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που εξελίσσεται στη χώρα την τελευταία 3ετία, θεωρείται αυτό της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα… χαρτοβασίλεια τα οποία ταλαιπώρησαν σε πολλές περιπτώσεις σε βάθος δεκαετιών, εκατομμύρια φορολογούμενους, ιδιοκτήτες, πωλητές ή αγοραστές ακινήτων, όπως και αντίστοιχους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 309,8 εκατ. ευρώ, για τα 5 τμήματα του σχετικού διαγωνισμού από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες που αφορούν, όπου έχουν αναδειχθεί ισάριθμα ανάδοχα σχήματα.

Το αν θα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί «στην ώρα του», χωρίς προβλήματα και ελλείψεις, σαφώς αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα τόσο για τους εμπλεκόμενους ομίλους πληροφορικής, ή των τηλεπικοινωνιών, που ανέλαβαν να το υλοποιήσουν. Γεγονός είναι όμως ότι μετά από τις καθυστερήσεις που προηγήθηκαν στις διαδικασίες του διαγωνισμού, το εμβληματικό έργο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα τηρηθούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα.

Οι ανάδοχες εταιρείες καταβάλουν βέβαια έναν τεράστιο αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που υπήρχε ότι θα χρειαζόταν να σκαναριστούν πολύ περισσότερες σελίδες εντύπων διαφόρων μορφών από τα 630 εκατ., που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε κατακόρυφα στο 1 δισ. σελίδων, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, χωρίς ωστόσο να θέτει αμφιβολίες για την πρόοδο των εργασιών του mega project.

Ο «μαραθώνιος» συνεχίζεται, ενώ η μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου έγκειται στο γεγονός ότι πολλά έγγραφα, τα οποία αφορούν παλαιότερα ακίνητα, συμβόλαια, χάρτες κ.λπ., είναι φθαρμένα, μερικά σχεδόν κατεστραμμένα ή και… χαμένα ακόμα.

«Εικόνες χάους, αλλά…»

«Θυμάμαι σε μια από τις πρώτες μου επισκέψεις σε υποθηκοφυλακεία τον Ιούλιο του 2023, ένα χρόνο πριν, αντίκρυσα αυτήν την εικόνα.
Μια υπάλληλος και αρκετοί δικηγόροι που έκαναν έρευνα τίτλων για πελάτες τους που ήθελαν να αγοράσουν ένα ακίνητο, σε ένα περιβάλλον χάους, ατελείωτου χαρτιού και κυρίως ανασφάλειας δικαίου. Μια εικόνα παραφωνίας με την ψηφιακή Ελλάδα που χτίζουμε.

Τον Σεπτέμβριο, ξεκινήσαμε μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια. Μια προσπάθεια για την οποία εργάζονται περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα, με εκατοντάδες μηχανήματα σάρωσης, με διπλοβάρδιες, σε 390 σημεία της επικράτειας, πόλεις, χωριά, νησιά. Αρχεία αιώνων, επιτέλους ψηφιοποιούνται.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες, ψηφιοποιήσαμε ήδη 55 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και οι δικηγόροι μπορούν να κάνουν έρευνα πρώτου επιπέδου ψηφιακά (ευρετήρια, βιβλία μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων) σε 30 Υποθηκοφυλακεία μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, μέσω του archive.ktimatologio.gr.», περιγράφει ο κ. Κυρανάκης και συμπληρώνει:

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από τον Μάρτιο όλη η Αττική, και από τον Μάιο η Θεσσαλονίκη, λειτουργούν κατά 90% ψηφιακά για τις νέες υποβολές και έτσι δεν εισέρχεται νέο χαρτί στα γραφεία μας.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς το σύνολο του αρχείου που φιλοξενείται στα Κτηματολογικά Γραφεία ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο σελίδες. Όμως το τέλος αυτής της διαδρομής είναι πλέον ορατό, και η εικόνα χάους θα είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση. Συνεχίζουμε ψηφιακά.»

Όλοι οι «μεγάλοι»

Στη «μάχη» της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων που στοιβάζονται στα ράφια των υποθηκοφυλακείων έχουν πέσει όλοι οι «μεγάλοι» της τεχνολογικής αγοράς, είτε σε κοινοπραξίες, είτε αυτόνομα.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2021, στις αρχές Μαϊου του 2022 προέκυψε ο ανάδοχος για το πρώτο τμήμα του και περίπου δύο μήνες αργότερα, στα μέσα Ιουλίου του ίδιου έτους συνέβη το ίδιο και με τους προσωρινούς ανάδοχους για τα άλλα τέσσερα τμήματα του. Από τους πρώτους μήνες του 2023 άρχισαν να τρέχουν οι διαδικασίες για τις υπογραφές των συμβάσεων και, τώρα, καλοκαίρι του 2024, μέσα Ιουλίου, έχει καλυφθεί το μέρος του φόρτου που αποκάλυψε ο υφυπουργός.

Η Ένωση Εταιρειών Netcompany-Intrasoft και Profile Software έχει αναλάβει το 1ο Τμήμα της Συμφωνίας – Πλαίσιο σε Τμήματα, συνολικής δαπάνης 20.455.718,97 ευρώ (καθαρή αξία 16.496.547,56 ευρώ, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ 24%, 3.959.171,41 ευρώ).

Τα άλλα 4 Τμήματα της Συμφωνίας-Πλαίσιο (εκτιμώμενη αξία, χωρίς ΦΠΑ και χωρίς δικαιώματα προαίρεσης), το έργο ανατέθηκε:

Ο προϋπολογισμός της Συμφωνίας-Πλαίσιο χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 238.366.725 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 192.231.230 ευρώ, ΦΠΑ 24% 46.135.495,00 ευρώ).

Η εκτιμώμενη αξία της συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 309.876.742,76 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 249.900.599 ευρώ, ΦΠΑ 59.976.143,76 ευρώ).

Όπως είχε καταγραφεί εξ αρχής στους όρους της προκήρυξης του έργου, η διάρκεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι 36 μήνες και η σύμβαση υπόκειται σε παράταση (3+3 έτη).
Οι εκτελεστικές συμβάσεις μπορούν να συνάπτονται έως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της Συμφωνίας- Πλαίσιο και να μην υπερβαίνουν το χρόνο λήξης της έως και το 2027.

Οι 5 γεωγραφικές ενότητες

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία Πλαίσιο υποδιαιρείται στα εξής 5 τμήματα:

1) Υποθ. Καλλιθέας, Υποθ. Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσοι, Υποθ. Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 3.009.800).

2) Κρήτη, Αττική (σύνολο δικαιωμάτων 6.385.740).

3) Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, υπόλοιπο Αθηνών εκτός Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 9.244.823).

4) Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (σύνολο δικαιωμάτων 8.872.027).

5) Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία (σύνολο δικαιωμάτων 9.356.785).

Ενδεικτικά, τα βιβλία που απαρτίζουν το σύστημα και πρόκειται να ψηφιοποιηθούν: Αλφαβητικά ευρετήρια, Βιβλία μεταγραφών (µερίδων), Αρχεία τίτλων μεταγραφών, Βιβλία υποθηκών, Αρχεία υποθηκών, Βιβλία κατασχέσεων, Αρχεία κατασχέσεων, Βιβλία διεκδικήσεων, Αρχεία διεκδικήσεων, Βιβλία εκθέσεων, Βιβλία Ενεχύρων, Αρχεία Ενεχύρων.

Διαβάστε ακόμη:

Στο +22% τον Ιούνιο η ζήτηση για τα «Airbnb» στην Ελλάδα (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Η αναστολή για το “Kinetta Beach” και το σφυρί για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα (pics)

Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version